Δεκάδες ακτιβιστές ΜΚΟ, σε εκδήλωση στη Βουλή
Το αίτημα των απεργών πείνας, Κούρδων Ajanib από τη Συρία, μεταφέρθηκε χθες στον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο


Εκδήλωση αλληλεγγύης με τους Κούρδους απεργούς πείνας, Abdel Alsattar και Mahmoud Hassan, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα έξω από τη Βουλή, στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίας της, δεκάδες μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μαζί με τους δύο 31χρονους απεργούς, που χθες συμπλήρωσαν 18 μέρες απεργίας πείνας, ήσαν και οι γονείς του Mahmoud, Ibrahim Hassan και Sabah Janbali, που διαμένουν σε αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τον Οκτώβρη 2014.

Οι Κύπριοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις οργανώσεις ΚΙΣΑ, Future Worlds Center, Cyprus Stop Trafficking, Caritas Migrant Center, Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή και Σωματείο Κούρδων Θεόφιλος, κατάφεραν να γνωστοποιήσουν το αίτημα των απάτριδων (Ajanib) Κούρδων από τη Συρία, διαμενόντων στην Κύπρο για περισσότερα από δέκα χρόνια, για παραχώρηση του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, στον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, για τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στη Βουλή με την Πρόεδρο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, Ανθούλα Παπαδοπούλου και Δώρο Πολυκάρπου, όπως και με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης, Πέτρο Ηρακλέους, οι οποίοι του επέδωσαν κοινό υπόμνημα των οργανώσεων, με τα αιτήματα των απεργών. Η συνάντηση κράτησε για μισή σχεδόν ώρα, μετά την οποία ο κ. Αβραμόπουλος έσπευσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για αναχώρηση από την Κύπρο.

Το ανεπαρκές καθεστώς προστασίας
Στο υπόμνημα επεξηγείται ότι ο λόγος της απεργίας πείνας «είναι η εκτίμηση που δικαιολογημένα έχουν οι απεργοί, ότι έχουν αδικηθεί με την παραχώρηση συμπληρωματικής προστασίας, αντί καθεστώτος πρόσφυγα. Είναι βάσιμοι οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται από τους απεργούς το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας ως ανεπαρκές και ως ενέχον την ιδιότητα της μόνιμης ανασφάλειας. Η συμπληρωματική προστασία καθιστά τα άτομα που δικαιούνται προσφυγικό καθεστώς δέσμια και δεν τους προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες ένταξης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο αποκλεισμός τους». Οι οργανώσεις ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών «να διασφαλίσει πως οι αιτήσεις ασύλου των απεργών θα επανεξεταστούν και τα υπό διαμαρτυρία άτομα θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες».

Ζητούν, επίσης, από το Υπουργείο «να προβεί σε ενέργειες (τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε πολιτικό, αλλά και διοικητικό επίπεδο), ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του καθεστώτος αναγνωρισμένων προσφύγων και ατόμων με συμπληρωματική προστασία, όσον αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτά». Ακόμα, ζητούν «να αναθεωρηθεί η πολιτική, που οι Αρχές φαίνεται να ακολουθούν μέχρι σήμερα, παραχωρώντας καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες και να τους παραχωρείται καθεστώς αναγνωρισμένης/ου πρόσφυγα».

Σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο
Στο υπόμνημα τονίζεται ότι «η πρακτική παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας, αντί καθεστώτος πρόσφυγα, ιδιαίτερα σε άτομα κουρδικής καταγωγής από τη Συρία, δεν συνάδει με την πρακτική που ακολουθούν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσκρούει με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Αγνοεί επίσης την έκθεση για την κατάσταση στη Συρία, της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Οκτώβρη του 2014, η οποία αναφέρεται συγκεκριμένα στα άτομα κουρδικής καταγωγής ως μειονότητα που πληροί τα κριτήρια για τον καθορισμό τους ως πρόσφυγες, στη βάση του Άρθρου 1Α(2) της Συνθήκης για τους Πρόσφυγες του 1951.

Επιπλέον, παρά το ότι πρόσφατη νομοθεσία της Ε.Ε. ευνοεί τη σύγκλιση των δικαιωμάτων μεταξύ καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας και καθεστώτος πρόσφυγα, στην Κύπρο η διάκριση των δύο αυτών καθεστώτων όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει ενισχυθεί με πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία και στις σχετικές κρατικές πολιτικές. Στη βάση αυτών των αλλαγών, εμποδίζεται το δικαίωμα για οικογενειακή επανένωση και δεν εφαρμόζεται η πρόνοια του Νόμου για παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε άτομα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας».

Εκατομμύρια στην Κύπρο με τη νέα Ατζέντα
Για την περίοδο 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στο άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση και περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ, για το «Internal Security Fund» (ISF), για την προστασία των συνόρων και την αστυνόμευση. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας στην κυπριακή Βουλή τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, μια μόλις ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται», είπε, «για μια σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση της Κύπρου, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, μετά την οποίαν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν οικονομική υποστήριξη για δράσεις ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας».
Στην ομιλία του ο Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ατζέντα κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προωθώντας δράσεις όπως:

· Τη θεμελίωση ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου πληροφόρησης για την προληπτική καταστολή των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, ενισχύοντας τη συνεργασία EUROPOL και FRONTEX.

· Την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και υπηρεσιών για την ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών υποδοχής, μεταναστών και προσφύγων, στις χώρες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κρίσης».

· Τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στις χώρες που υποδέχονται σχεδόν καθημερινά πλέον το ένα προσφυγικό κύμα μετά το άλλο.

· Τη δράση στις χώρες προέλευσης αλλά και στις χώρες διέλευσης προσφύγων, ώστε να οργανώσουμε προληπτικά και οργανωμένα τη ροή προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη.