ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Όταν ο κ. Φίλιπ Χάμοντ, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, μίλησε στις 10 Απριλίου 2015 σε προεκλογική συγκέντρωση των «Συντηρητικών φίλων της Κύπρου» στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο βόρειο Λονδίνο, έκανε και μιαν αναφορά για την επιστροφή της Αμμοχώστου, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τη δημοσιοποιούμε σήμερα, αφού έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών.
Ερωτηθείς ο κ. Χάμοντ τι γίνεται με την επιστροφή της Αμμοχώστου, απάντησε: «Στις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είδα ένα άτομο που είναι δεσμευμένο να φέρει εις πέρας τη δουλειά... Αυτό είναι κάτι που παρατράβηξε, νομίζω υπάρχει η θέληση απ' όλες τις πλευρές να πάνε το επιπλέον μίλι για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, η οποία να επιλαμβάνεται και του ειδικού θέματος που αναφέρατε, της Αμμοχώστου, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης. Νομίζω σ’ αυτήν τη φάση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει κανείς ένα συγκεκριμένο θέμα έξω από τη διαδικασία και να το χειριστεί ξεχωριστά...».
Στις 11 Απριλίου 2015 εστάλη επιστολή στον κ. Φίλιπ Χάμοντ, διά της οποίας του επεσημαίνετο ότι η θέση που υιοθέτησε ουσιαστικά είναι τουρκική θέση, κι ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου περιλαμβανόταν στις κατευθυντήριες του 1979 μεταξύ Προέδρου Σπ. Κυπριανού και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού. Καθώς, επίσης, και σε σχετική και ρητή πρόνοια του ψηφίσματος 550, ημερομηνίας 11 Μαΐου 1984, επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που ψήφισε και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και ότι ήταν και παραμένει θέση της τουρκικής πλευράς, όπως το θέμα αυτό λυθεί στο πλαίσιο συνολικής λύσης.
Το ψήφισμα 550 στην παράγραφο 5 τονίζει ότι «θεωρεί τις απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων από άτομα εκτός των κατοίκων της πόλης ως απαράδεκτη και καλεί όπως μεταφερθεί αυτή η περιοχή στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».
Στην επιστολή ζητήθηκε από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει κατά πόσο το Φόρεϊν Όφις άλλαξε θέση, υπαναχώρησε από τις θέσεις του σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου, ή αν ο ίδιος εξέφρασε προσωπική θέση ή θέση του κόμματός του.
Όμως, το γεγονός ότι ο κ. Χάμοντ μίλησε με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις και όχι ως υποψήφιος, και έχοντας υπ' όψιν και τις πολύ πρόσφατες ειδησεογραφικές αναφορές από τις Βρυξέλλες, σε σχέση με αρνητικές βρετανικές επεμβάσεις στο Κυπριακό, ενισχύεται η άποψη ότι το Φόρεϊν Όφις πιθανόν να άλλαξε θέση.
Να σημειώσουμε ότι, χθες, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ρόντερικ Τοντ, ερωτηθείς, έπειτα από συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για το θέμα των Βαρωσίων, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί στο τι συζήτησε με τον κ. Ακιντζί.
«Τουρκική» η θέση Χάμοντ για Αμμόχωστο
08.05.2015 09:55
ΠολιτικήSigmaLive