Προβληματισμός στην ηγεσία του EUROMIL και δεύτερες σκέψεις για τουρκικό στρατό
Προειδοποιητική επιστολή έλαβε, λίγες μόνο μέρες μετά την αποδοχή του στο EUROMIL, ο Τουρκικός Σύνδεσμος Στρατιωτικών. Με αποχώρηση απειλούν οι Κύπριοι αξιωματικοί


Θορύβησε ώς και το «εχθρικό» μέχρι χθες Προεδρείο του EUROMIL, η στάση του Συνδέσμου Υπαξιωματικών του τουρκικού στρατού, ο οποίος αμέσως μετά τη λήψη καθεστώτος παρατηρητή -όπως από χθες αποκάλυψε η «Σ»- έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα εντάσσοντας στις τάξεις του τα στρατεύματα του ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους Συνδέσμους των στρατιωτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προειδοποιητική επιστολή
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», ο Πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob, ο οποίος είχε τηρήσει απόλυτα εχθρική στάση απορρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς, αντιλαμβανόμενος, μετά από αυστηρή επιστολή του Προέδρου του Συνδέσμου Κυπρίων Αξιωματικών, Ιωάννη Μαλιώτη, ότι κάτι «πάει λάθος» με τον Τουρκικό Σύνδεσμο (αφού στο μεταξύ τού κοινοποιήθηκαν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που πανηγύριζε με πολιτικές ορολογίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας), απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας με προειδοποιήσεις στο νέο μέλος του EUROMIL TAS-SEN.

Ανάμεσα σε άλλα, καλεί τον Τουρκικό Σύνδεσμο όπως:
- Τερματίσει άμεσα την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος έγκρισης της αίτησής του για καθεστώς παρατηρητή με προοπτική πλήρους μέλους
- Αναγνωρίσει άμεσα τα από χρόνια μέλη του EUROMIL από την Κυπριακή Δημοκρατία
- Δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί μέρος του συνδέσμου του η Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας της λεγόμενης ΤΔΒΚ, αφού προέρχεται από ένα καθεστώς μη αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα

Μάλιστα ο Πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob υπενθυμίζει στον Τουρκικό Σύνδεσμο ότι η συμμετοχή του στο EUROMIL, με το καθεστώς του παρατηρητή, δεν προεξοφλεί και μετέπειτα παραχώρηση -σε διάστημα δύο ετών όπως προνοεί το καταστατικό- καθεστώτος πλήρους μέλους.

Απείλησαν
Πάντως, όπως προκύπτει από τις επιστολές του Συνδέσμου των Κυπρίων Αξιωματικών τόσο την κρίσιμη μέρα της εκλογής του αντίστοιχου Τουρκικού όσο και προχθές, ο ΣΑΚΣ (Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού) απείλησε και απειλεί με αποχώρηση από τον EUROMIL.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου προς τους Συνέδρους, ο Κυπριακός Σύνδεσμος αφού παρέθετε σωρεία επιχειρημάτων, με βάση τα οποία ο TAS-SEN δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτός -ανάμεσα στα οποία γινόταν ξεκάθαρη αναφορά στην τουρκική εισβολή, τη διατήρηση 40.000 κατοχικού στρατού, τους πρόσφυγες αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας- κατέληγε με την εξής σαφή προειδοποίηση:

«Αναλογιστείτε ότι στο μέλλον, λόγω και της συμμετοχής μας σε κοινές αποστολές, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τα εν λόγω μέλη του εν λόγω Συνδέσμου. Εξάλλου (συνεχίζει) δεν μας αφήνει αδιάφορους, η πιθανή συμμετοχή των εν λόγω Υπαξιωματικών στην παράνομη εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας από την Τουρκία. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση υπερψήφισης θα αποχωρήσουμε από το Συνέδριο και το ΔΣ του Συνδέσμου μας θα εξετάσει άμεσα τις περαιτέρω ενέργειές του για παραμονή ή ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ από τον EUROMIL».

Εγκληματίες πολέμου
Οι αναφορές του Συνδέσμου των Κυπρίων Αξιωματικών δεν βρήκαν ευήκοα ώτα ανάμεσα στους Συνέδρους, αφού την εκλογή των Τούρκων καταψήφισαν μόνο οι Συνδέσμοι Κύπρου και Ελλάδας, ενώ τήρησαν αποχή οι αντίστοιχοι από Ιρλανδία και Φιλανδία.

Η αντίδραση ωστόσο του ΣΑΚΣ υπήρξε ακόμη εντονότερη και σε επιστολή, προ τεσσάρων ημερών (14 Νοεμβρίου) προς τον Πρόεδρο του EUROMIL - η οποία, όπως αναφέραμε στην αρχή, υπήρξε ο λόγος αποστολής επιστολής προειδοποίησης προς τον αντίστοιχο Τουρκικό Σύνδεσμο - έκανε ευθέως αναφορά σε εγκληματίες πολέμου.

Κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για το θέμα των Υπαξιωματικών των λεγόμενων Δυνάμεων Ασφαλείας του ψευδοκράτους οι Κύπριοι αξιωματικοί γράφουν στην επιστολή τους ότι «αν θέλουν να εκφράζονται από κάποιο Στρατιωτικό Σύνδεσμο, ας κάνουν αίτηση μέλους στους εν λόγω αναγνωρισμένους συνδέσμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Κάτι που φυσικά δεν θα κάνουν και που φυσικά αν κάνουν, εμείς δεν θα δεχθούμε, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου».

Εχθρική αντιμετώπιση
Αν κάτι κάνει εντύπωση από την αλληλογραφία των Συνδέσμων των Κυπρίων Στρατιωτικών με τον Πρόεδρο του EUROMIL, δεδομένης μάλιστα της παρουσίας Κύπριου εκπροσώπου στο ΔΣ του Οργανισμού, είναι η εχθρική αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως συγκεκριμένα προκύπτει από επιστολή ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου -υπογεγραμμένης από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Λοχαγό Ιωάννη Μαλιώτη-, ο κ. Jacob επέδειξε την κρίσιμη μέρα ανάλγητη συμπεριφορά και προκατάληψη εναντίον των κυπριακών θέσεων. «Θα ήθελα να σας επικρίνω για τη συμπεριφορά που επιδείξατε στο τελευταίο συνέδριο, όπως και τη συμπεριφορά του Αντιπροέδρου σας», αναφέρει συγκεκριμένα. Και προσθέτει με άκρως καταγγελτικό ύφος:

«Δεν αντιληφθήκατε τη σοβαρότητα του αιτήματός μας, που πρόκειται ουσιαστικά για απειλές που δεχόμαστε καθημερινά για τη φυσική μας επιβίωση στην ίδια μας την πατρίδα, από τα στελέχη του εν λόγω Τουρκικού Συνδέσμου», καταλήγοντας με την εξωφρενική είδηση ότι ο Πρόεδρος του EUROMIL, αντίθετα με τα όσα του ανέφερε η Κυπριακή Αντιπροσωπία, επηρέασε τους Σύνεδρους πριν από την ψηφοφορία, υπέρ των τουρκικών θέσεων.

Πρόσθετες πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του EUROMIL πολιτεύτηκε υπέρ της ένταξης των Τούρκων για οικονομικούς λόγους, αφού ο Σύνδεσμός τους εκπροσωπεί 93 χιλιάδες μέλη, από τα οποία ο EUROMIL θα αποκόπτει την ετήσια εισφορά.
Προς υπενθύμιση των αναγνωστών, ο εν λόγω κύριος φιλοξενήθηκε τρεις φορές στην Κύπρο και επισκέφτηκε άλλες τόσες, συνοδεία Κυπρίων αξιωματικών, την πράσινη γραμμή.

Έπονται αποφάσεις
Οι από εδώ και πέρα κινήσεις, των Συνδέσμων των Κυπρίων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αποστράτων, που συμμετέχουν στον Ευρωπαικό Οργανισμό, θα έχουν ως χρονικό ορίζοντα καταληκτικών αποφάσεων τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Ολομέλεια του EUROMIL, αυτή τη φορά όμως στην Αθήνα.

Μια ενδεχόμενη συνέχιση των προκλήσεων των Τούρκων -η οποία θα μπορούσε π.χ. να μεταφραστεί με την κάθοδο στην ελληνική πρωτεύουσα Υπαξιωματικού του ψευδοκράτους- θα ήταν και η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι και θα οδηγούσε τους Κυπριακούς Συνδέσμους στην αποχώρηση.

Από την άλλη, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή προσπάθεια για αποφυγή περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων και δρομολόγηση τέτοιων αποφάσεων που να άρουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Μέχρι τότε, άλλωστε, το θέμα θα συζητηθεί και σε πολιτικό επίπεδο, αφού τόσο ο Σύνδεσμος των Αξιωματικών, όσο και ο Σύνδεσμος των Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού έχουν κληθεί σε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη, στην οποία θα συζητηθεί και αυτό το θέμα υπό το πρίσμα της καλύτερης, κατά το δυνατό, περαιτέρω διαχείρισης.

Εξάλλου οι ίδιοι οι Συνδέσμοι ανήγαγαν το θέμα ως μείζον, αφού σε επιστολή τους προς τον Υπουργό ανέφεραν συγκεκριμένα ότι «το ΔΣ του Συνδέσμου θεωρεί ως πολύ σοβαρό το γεγονός, γι' αυτό και έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων».