Στο ίδιο χαράκωμα, αυτό της μη κλιμάκωσης των μέτρων, ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα διασκέδασης των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων


Αλλαγή πλεύσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναζητεί τρόπους κατευνασμού των τουρκικών αντιδράσεων και απάντηση στις ανησυχίες των Τ/κ για το φυσικό αέριο. Πρωτοστάτες στην εσχάτως διαμορφωθείσα πολιτική κατεύθυνση, τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ενδεικτική των προθέσεων της Λευκωσίας ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, κατά την οποία, όπως από χθες αποκάλυψε η «Σ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε την αντιπρότασή του προς τον κ. Άιντα, για διεξαγωγή μελέτης για τη διαχείριση του φυσικού αερίου προς διασκέδαση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων.

Παιγνίδι με συντεταγμένες
Στην εν λόγω συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, παρουσία (και αυτό έχει τη σημασία του) του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο κατάθεσης στα Ηνωμένα Έθνη επίσημου εγγράφου από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις ακριβείς συντεταγμένες της ΑΟΖ σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κύπρο. Πράξη που εντάσσεται στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αντιδράσεων της Λευκωσίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου πακέτου μέτρων της 12ης Οκτωβρίου.

Η κατάθεση του εν λόγω εγγράφου στην αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ήταν μια πράξη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολο του νησιού. Ωστόσο, μέρος του συμφωνημένου πακέτου μέτρων προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως στις τάξεις του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Καραμέλες» ΑΚΕΛ
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατέθεσε, ή καλύτερα επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του, για παραχώρηση «κινήτρων» στην Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης και εντέλει την επιστροφή της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί:
- Να μην κατατεθεί το έγγραφο συντατεγμένων του συνόλου της ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, με την αποστολή μηνύματος στην Άγκυρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναμένει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, πάντα μετά από ενδεχόμενη λύση.

- Τη δέσμευση της Λευκωσίας προς την Άγκυρα -προφανώς μέσω της διεθνούς κοινότητας- για παραχώρηση στους τουρκικούς αγωγούς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Αμφότερες οι προτάσεις ΑΚΕΛ στοχεύουν, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, στη δημιουργία κινήτρων προς την Άγκυρα για άμεση άρση των παραβιάσεων και αλλαγή πλεύσης, με στόχο τη λύση του Κυπριακού το συντομότερον.

Ταύτιση ΔΗΣΥ
Αν και δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που θα πράξει στη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξε να συνταυτίζεται με τη λογική της υιοθέτησης πολιτικών κατευνασμού. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «έτρεξε» ξανά στη γραμμή που από την αρχή χάραξε, «για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων άμεσης και αξιόπιστης επιστροφής στις συνομιλίες». Εξ ου και έθεσε, όπως πληροφορούμαστε, ενώπιον των συμμετεχόντων τον δικό του προβληματισμό, με βάση τον οποίο η Λευκωσία δεν πρέπει να τραβά το σχοινί με την Άγκυρα, γιατί ουσιαστικά «την έχουμε ανάγκη» στο θέμα διάθεσης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τις θέσεις του κ. Νεοφύτου, το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μεγαλύτερη και στρατηγική αξία αν διατεθεί στην ΕΕ ως αντίβαρο της εξάρτησης τής κοινότητας από τη Ρωσία και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι αγωγοί μέσω Τουρκίας, πάντα όμως, όπως επανέλαβε πολλές φορές, μετά από ενδεχόμενη λύση. Συμπλήρωσε δε, ότι την προαναφερθείσα θέση και στρατηγική προσέγγιση δεν εξυπηρετεί ούτε η δημιουργία τερματικού στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν και κάτι τέτοιο, όπως μας είπε κυβερνητική πηγή, δεν προαποκλείει τη λογική των αγωγών.

Έντονες πιέσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, η σαφής αλλαγή πλεύσης της Λευκωσίας είναι απόρροια των έντονων πιέσεων που ασκούνται από ισχυρούς παίκτες της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές έβαζαν στην εξίσωση και τη στάση των Αθηνών, θεωρώντας ως απόλυτα συνυφασμένη την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, να πραγματοποιήσει κανονικά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Αθηνών - Άγκυρας, σε επίπεδο Πρωθυπουργών των δύο χωρών, αρχές Νοεμβρίου.

Πάντως, η νέα πολιτική κατεύθυνση φαίνεται να προκαλεί μεμψιμοιρίες στις τάξεις των υπολοίπων κομμάτων, που θεωρούν ότι η πολιτική κατευνασμού είναι ισοδύναμη με νέες οδυνηρές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά, που θα μετατρέψουν την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις λύσης, ως όνειρο θερινής νυκτός.

Δυνατό όπλο η μελέτη για το φυσικό αέριο
Σε συνέχεια του χθεσινού αποκλειστικού ρεπορτάζ της «Σ» για την προφορική αντιπρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Άιντα, προκύπτει ότι μπορεί να αποτελέσει μια στέρεα και ενωτική βάση για τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας. Ανώτατη πηγή από το προεδρικό περιβάλλον εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι «η μελέτη αυτή θα αποτελέσει αντίβαρο στα πονηρά επιχειρήματα των Τούρκων, ότι η διαχείριση του φυσικού αερίου θα αφήσει εκτός νυμφώνος τους Τ/κ και δεν θα ωφελήσει τις επόμενες γενεές».

Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή του προεδρικού περιβάλλοντος ξεκαθάρισε προς άρση πάσας παρεξήγησης ότι «σε καμία περίπτωση η όποια μελέτη δεν θα μπει στη λογική του διαμοιρασμού των εσόδων, γιατί αυτό θα απεμπολούσε ένα από τα ισχυρά κίνητρα που διαθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει τους Τ/κ και την κατοχική Τουρκία να συναινέσουν σε μιαν αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

______________________________________________________________________________
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Καταλάβετέ το, η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή». Με αυτή την ωμή δήλωση, απάντησε σε συνομιλητή του ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, όταν ο πρώτος του έθεσε θέμα άσκησης πιέσεων επί της Τουρκίας, ώστε να ακυρώσει τα επιδρομικά σχέδιά της στην κυπριακή ΑΟΖ και να καταστεί δυνατή η επανάληψη των συνομιλιών.

«Τι έκαμε η Τουρκία; Τίποτε δεν έκαμε», απάντησε ο Αμερικανός διπλωμάτης, όταν του υποδείχθηκε ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Εάν ένα ρωσικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο με πολεμικά σκάφη, παραβίαζε την αμερικανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των ΗΠΑ, η κυβέρνησή σας δεν θα προχωρούσε σε βύθισή του;» ερώτησε ο συνομιλητής του. «Όχι», ήταν η απάντηση του κ. Κόνιγκ, ο οποίος συμπλέοντας πλήρως με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Άιντα, προειδοποίησε την κυπριακή πλευρά ότι εάν επιχειρήσει κλιμάκωση της κρίσης και δεν εξευρεθεί τώρα λύση, «τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο κ. Άιντα είχε εκφράσει την ίδια άποψη και προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπάνω, καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να συναινέσει σε λύση τώρα, «πριν αλλάξει απόψεις το Συμβούλιο Ασφαλείας, για το Κυπριακό».

Από την όλη συνομιλία, διεφάνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε διάθεση έχουν να πιέσουν την Τουρκία, ούτε οποιαδήποτε στήριξη είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιμένουν φορτικά ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, ώστε το θέμα του φυσικού αερίου να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Διαφορετικά, προειδοποιούν, ή συγκεκαλυμένα απειλούν, ότι «θα προκύψουν χειρότερα».