Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ενώπιον του ΕΣ εγείρει ο Πρόεδρος
Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, τότε πρέπει να δράσουμε, τόνισε ο Μ. Σουλτς


Στη διπλωματική αντεπίθεση περνά η Λευκωσία έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τη θέση αλλά και τις συμμαχίες της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ ένα πρώτο, ουσιαστικό βήμα αντίδρασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρόκειται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, που συνέρχεται σήμερα και αύριο, αλλά και στις επαφές που θα έχει με ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου, ζητώντας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Κύπρου.

Εργαζόμαστε, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσα από συμπεράσματα, δηλώσεις και αναφορές, να προβεί σε συγκεκριμένη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε, πως, στο πλαίσιο των εξυφαινόμενων ζυμώσεων, έχει, ήδη, διευθετηθεί, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Έχει πλέον διαμορφωθεί νέα κατάσταση πραγμάτων και η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από όλους, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μία ισχυρή αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες, όχι μόνο μέσα από δημόσιες δηλώσεις, αλλά και από κινήσεις στο παρασκήνιο, που να αποσκοπούν στον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, διευκρινίζοντας πως γίνονται αρκετές κινήσεις στο παρασκήνιο, «αλλά η ικανοποίησή μας θα εξαρτηθεί από το τελικό αποτέλεσμα, που είναι ο τερματισμός των ενεργειών της Τουρκίας».
Αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, τόνισε, θα υπάρξει και κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και στη σύνοδο του ΕΛΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει, παράλληλα, το θέμα και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα συνέλθει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα το μεσημέρι.
Ο Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει και αυτό το βήμα για να καταγγείλει την Τουρκία, ενώ στο περιθώριο τόσο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της Συνόδου του ΕΛΚ, θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία έχει ήδη ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προβεί σε παρέμβαση ενώπιον του σώματος, κάτι που έχει γίνει αποδεκτό.

Πρόκειται για την υλοποίηση του πρώτου μέτρου εναντίον της Άγκυρας, που θα αφορά την καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθορίζεται τρεις, περίπου, μήνες πριν και, για έκτακτα θέματα που μπορεί να προκύψουν ή μπορεί να θέλει ένα κράτος να κάνει παρέμβαση, υπάρχει στην ατζέντα κεφάλαιο «Άλλα Θέματα».

Στην επόμενη Ολομέλεια οι προκλήσεις
Την ίδια ώρα, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε προχθές να θέσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου για συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να βάλει το θέμα στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου για να το συζητήσει, όπως επίσης θα συζητήσει και τον ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με αυτό», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, ερωτηθείς για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς προστατεύει η ΕΕ τους φυσικούς της πόρους, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε με τον Πρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο.

Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, τότε πρέπει να δράσουμε, είπε.
Πρόσθεσε πως το θέμα θα προωθηθεί για έκδοση ψηφίσματος. «Δεν είναι ακόμα αυτή η απόφαση, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει το θέμα σοβαρά υπόψη», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της νέας Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε από πλευράς του ότι θα συζητήσει το θέμα με τη Φεντερίκα Μοργκερίνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, «η οποία είναι αρμόδια για αυτά τα ζητήματα και, όταν βγάλουμε συμπεράσματα, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Πώς σχολιάζουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές
Τη χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ για παραπομπή του θέματος για συζήτηση στην Ολομέλεια, σχολίασαν στο ΚΥΠΕ οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, αναφερόμενοι παράλληλα και στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν, προκειμένου να καταδικαστούν από το Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ηγεσία των Σοσιαλιστών επιδίωξε να θέσει σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό. Ωστόσο, η σθεναρή στάση των Κυπρίων ευρωβουλευτών επέφερε τη χτεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια και να εκδοθεί ψήφισμα», δήλωσε η ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

«Ελπίζω πως θα κερδίσουμε τη μάχη, τουλάχιστον μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε,επιμένοντας ότι «η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία θα έπρεπε να ήταν διαφορετική, σκληρή και πολύπλευρη, μέσα στην ΕΕ, όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα».

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε πως όταν θα συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Ολομέλεια «εκ των προτέρων όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα εργαστούμε, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κύμα ομογνωμίας τοποθετήσεων από διάφορους κομματικούς χώρους. Δεν θεωρώ δεδομένο ότι είναι εύκολη υπόθεση να κερδίσουμε ένα καλό ψήφισμα. Οφείλω να πω ότι ανησυχώ γι' αυτό. Επί της ουσίας, είδα τον κ. Σουλτς και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος (ίσως και άλλοι) θεωρούν την κρίση ήσσονος βαρύτητας», είπε.

Σε ενέργειες που «στοχεύουν ακριβώς στην καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας, στην ανάδειξη της ευθύνης που φέρει για την εμπλοκή στις απευθείας διαπραγματεύσεις και δη στο να αποτραπεί η παράνομη οδηγία του τουρκικού ΥΠΕΞ», προβαίνει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, όπως ανέφερε.

Ο ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση «ανατροπή», προσθέτοντας ότι ήταν αποτέλεσμα επαφών με «σημαίνοντα» πρόσωπα και διαφόρων διεργασιών, καθώς και του συντονισμού με τους Κύπριους ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων.

Από πλευράς του, ο ευρωβουλευτής ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι «γίνεται σκληρή δουλειά από όλους τους ευρωβουλευτές, μέσα σε όλες τις πολιτικές ομάδες» και αυτή «είναι μια προσπάθεια που πρέπει οδηγήσει στην έκδοση ενός ψηφίσματος που να μας ικανοποιεί».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν είναι εύκολο».

Καιρός για αποκλιμάκωση, λέει ο Φούλε
Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι είναι καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε.
Σε ανάρτησή του στο twitter, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Φούλε αναφέρει ότι είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων».

Μήνυμα συμπαράστασης Παπούλια
Την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Σε γραπτό μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας τονίζει ότι «τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού».

Υπέρ των δικαιωμάτων της ΚΔ στην ΑΟΖ οι ΗΠΑ
Στη γνωστή τοποθέτηση για την υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αλλά και στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επιμένει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων με τις τουρκικές παραβιάσεις.

Σε ερώτηση, αν έχει δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση αίτημα από την κυπριακή για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

«Όπως δηλώνουμε πάντα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή προφανώς είναι η πολιτική μας για μεγάλο διάστημα», είπε η κ. Χαρφ.

Κληθείσα, ωστόσο, να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια άλλη εισβολή της Τουρκίας σε βάρος της νήσου, δήλωσε άγνοια για την τοποθέτηση.
«Δεν έχω δει τις δηλώσεις, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Και είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», κατέληξε.