Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία, με τη μικρομεσαία επιχείρηση CITARD Ltd, έχουν, πρόσφατα, εξασφαλίσει συμμετοχή στο νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό Πρόγραμμα Miraculous-Life, συνολικής χρηματοδότησης €3.200.000.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, “το ύψος χρηματοδότησης που αναλογεί στην κυπριακή ομάδα για τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ανέρχεται στα €730.000”.

Εννέα εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τον Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT), θα συνεργαστούν, θα αναπτύξουν το σύστημα Miraculous-Life και θα το δοκιμάσουν με πραγματικούς χρήστες σε δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας τους είναι μια διεπαφή «avatar», μια ψηφιακή περσόνα που οι ηλικιωμένοι μπορούν να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν.

Επίσης, η ενσωμάτωση του «avatar» σε ένα ρομπότ υπόσχεται να κάνει την καθημερινή ζωή πολύ πιο εύκολη για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτή η κοινοπραξία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθιερωμένους προμηθευτές τεχνολογίας, καινοτόμες ΜΜΕ και οργανισμούς τελικών χρηστών.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Εικονικού Συνεργάτη Υποστήριξης (ΕΣΥ) θα είναι η ικανότητά του για κατανόηση της συμπεριφοράς και της συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας.

Χάρη στη διεπαφή βασισμένη σε Avatar, ο ΕΣΥ είναι σε θέση να ενσωματώσει εκφράσεις προσώπου, τόνο φωνής, χειρονομίες και άλλες συναφείς πληροφορίες από το περιβάλλον του χρήστη, για την παροχή ενσυναίσθηματικών απαντήσεων και υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, παρέχει υπηρεσίες ΤΠΕ (ICT) για την υποστήριξη των καθημερινών δραστηριοτήτων με ένα πιο ανθρώπινο τρόπο.

Αυτό με τη σειρά του διεγείρει και παρακινεί τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν ενεργοί.

Σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση, το σύστημα θα παρέχει πρακτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη τα οποία θα παρέχουν κίνητρα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για να παραμείνουν ενεργοί στο σπίτι τους, παρατείνοντας έτσι την ανεξαρτησία τους και τη βελτίωση της ευημερίας τους.

«Βάσει της αναγνώρισης της συναισθηματικής κατάστασης του χρήστη και την ερμηνεία της συμπεριφοράς του σε θέματα περιβάλλοντος, θα αναπτύξουμε και θα αξιολογήσουμε ένα νέο σύστημα διάλογου που θα χρησιμοποιεί ρεαλιστικό 3D rendering ανθρώπου με avatars το οποίο ανταποκρίνεται συναισθηματικά» , όπως λέει ο Andreas Hochgatterer, επικεφαλής του προγράμματος στο ΑΙΤ.

Για να μάθουμε αν η έννοια της διεπαφής βασισμένη σε Avatar ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της, το σύστημα θα δοκιμαστεί με 100 ηλικιωμένα άτομα από δύο περιοχές δοκιμής (Ελβετία και Ολλανδία) για μια περίοδο έξι μηνών.

Το ερευνητικό Πρόγραμμα Miraculous-Life συν-χρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το 7ο Πλαίσιο Προγραμμάτων.