Ο ρόλος και η δράση των κοινωνικών παντοπωλείων σε όλες τις επαρχίες
Πώς διαχειρίζονται οι εθελοντές - υπεύθυνοι των παντοπωλείων την αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης


Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Οι συνθήκες όμως της ζωής τους, η ανεργία, η ανέχεια, η μείωση ή κατάργηση βασικών επιδομάτων, τους ώθησαν στην αναζήτηση βοήθειας. Στην Πάφο, οι αριθμοί των ατόμων που «ζουν» από τα κοινωνικά παντοπωλεία αυξάνονται ραγδαία. Μόνο τον τελευταίο 1,5 μήνα έφτασαν στο Δημαρχείο Πάφου 300 νέες αιτήσεις.

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται και η Λάρνακα, ενώ μικρότερος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο σημειώθηκε στη Λευκωσία. Την ίδια ώρα, στη Λεμεσό, για να καλυφθούν οι ανάγκες της επαρχίας, λειτουργούν, παράλληλα, το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού αλλά και της Μητρόπολης.

Πάφος: Αυξάνονται οι αιτήσεις
Κατά δεκάδες φτάνουν στο Δημαρχείο Πάφου οι αιτήσεις για λήψη τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης. Μιλώντας στη «Σ», η Λειτουργός Υπηρεσίας για την Κοινωνική Μέριμνα, Άντρη Τσατσάλη, σημείωσε ότι, «τον τελευταίο ενάμιση μήνα, έφθασαν στο δημαρχείο 300 νέες αιτήσεις, ενώ ήδη το κοινωνικό παντοπωλείο κατά την υπό αναφοράν περίοδο βοηθούσε 580 οικογένειες». Ερωτηθείσα για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η αύξηση αυτή στην επαρχία της Πάφου, η κ. Τσατσάλη υπέδειξε ότι το κλείσιμο των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού τομέα, ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους Παφίτες στην ανεργία.

«Πέρσι, περίπου τέτοια περίοδο, ο αριθμός των οικογενειών που λάμβαναν βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο ήταν αρκετά πιο κάτω από αυτόν που είναι σήμερα. Η ανάγκη υπήρχε και πέρσι, όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι δίσταζαν ή ντρέπονταν να ζητήσουν βοήθεια, αφού η Πάφος είναι μικρή κοινωνία και εύκολα κανείς μπορεί να μάθει τι κάνει ο διπλανός του. Τώρα όμως χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο κόσμος που έχει ανάγκη έρχεται και ζητά βοήθεια και εμείς με χαρά τού την προσφέρουμε».

Ο Δήμος Πάφου, σύμφωνα με την κ. Τσατσάλη, διαθέτει ένα κονδύλι της τάξης των 55-60 χιλιάδων ευρώ για τη σίτιση και τη στήριξη των οικογενειών που το έχουν ανάγκη, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι ενδεχομένως σύντομα αυτό να μην είναι αρκετό, καθώς οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται. «Δίνουμε ένα βασικό πακέτο με μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και όσπρια. Έχουμε όμως και ένα δεύτερο πακέτο, το οποίο περιέχει γάλα, σαπούνι, οδοντόκρεμα, τοματοχυμούς και μπισκότα. Στις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά προσφέρουμε γάλα, πανιά και δημητριακά. Γάλα δίνουμε σε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε, αφού αυτό εξαρτάται από τη δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας», πρόσθεσε.

Ο Δήμος Πάφου, εκτός από την προσφορά του με το κοινωνικό παντοπωλείο, προγραμματίζει και κάποιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με στόχο να μαζευτούν τρόφιμα για να ενισχυθεί η βοήθεια στους δημότες. Το κοινωνικό παντοπωλείο στην Πάφο στεγάζεται σε ένα παλιό οίκημα στο κέντρο της Πάφου και κάθε Παρασκευή 9:00-1:30 μπορούν οι δικαιούχοι να λαμβάνουν τα τρόφιμά τους. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος που θα θέλει να προσφέρει τρόφιμα για τον σκοπό αυτό, μπορεί να τα αφήνει στο Δημαρχείο Πάφου.

Λάρνακα: Σίτιση για 2000 άτομα
Δραματική είναι η αύξηση των οικογενειών που λαμβάνουν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο και στη Λάρνακα. «Το 2012 προφέραμε τρόφιμα σε 150 οικογένειες. Το 2013 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 460 και σήμερα είναι 530», δηλώνει στη «Σ» η Μύρια Νεοκλέους, εθελόντρια, κοινωνική λειτουργός στον Δήμο Λάρνακας. Τα πακέτα τροφίμων τα οποία σιτίζουν 2000 άτομα περιέχουν: Το ένα ξηρά τροφή (όσπρια, μακαρόνια, δημητριακά), το δεύτερο γάλα και ψωμί, το τρίτο κοτόπουλο ή ψάρι και το τέταρτο φθαρτά, όταν υπάρχουν.

Ο υπεύθυνος των εθελοντών, Σταύρος Καλλίδης, ανέφερε στη «Σ» ότι κάθε βδομάδα δίδεται γάλα και πανιά σε οικογένειες που έχουν βρέφη. «Δεχόμαστε 10 νέες αιτήσεις κάθε εβδομάδα, οι οποίες εξετάζονται από την κοινωνική λειτουργό και αν πληρούν τα κριτήρια, η απάντηση δίνεται σχεδόν άμεσα». Το κοινωνικό παντοπωλείο βρίσκεται στον χώρο του Μελάθρου Ευγηρίας (Μουσών 40) και μπορεί οποιοδήποτε θέλει να προσφέρει τρόφιμα, να το κάνει καθημερινά από τις 8:00 το πρωί.

Λεμεσός: Ενισχυμένη δράση
Στη Λεμεσό υπάρχει έντονη δράση από δύο «φορείς», το Δημαρχείο και τη Μητρόπολη. Ο Δήμος Λεμεσού σιτίζει 200 οικογένειες τον μήνα. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση στις αιτήσεις, σύμφωνα με την εθελόντρια Χριστιάνα Τσιαμπαρτά. «Το κοινωνικό παντοπωλείο πραγματοποιείται δύο Παρασκευές τον μήνα, όπου δίνουμε ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες και καθαριστικά ενώ οι αιτήσεις γίνονται δεκτές κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τρόφιμα που προσφέρουμε στον κόσμο γίνονται με τη βοήθεια των εταιρειών που μας κάνουν δωρεές», καταλήγει η κ. Τσιαμπαρτά. Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στον Άγιο Ιωάννη.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και από τη Μητρόπολη Λεμεσού, η οποία σιτίζει 400 οικογένειες τον μήνα. Ο εκτελεστικός Διευθυντής Αγίου Ιωάννη Ελεήμονος / εθελοντής, Χρίστος Παπαδόπουλος, επισήμανε στη «Σ» ότι τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει αυξηθεί δραματικά. «Ο κόσμος λαμβάνει τρόφιμα δύο φορές την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η Μητρόπολη Λεμεσού σιτίζει καθημερινά στη Μητρόπολη 900 άτομα -φοιτητές, ανέργους- που δεν είναι λήπτες τροφίμων, κάτι που στοιχίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 65 χιλιάδες ευρώ τον μήνα», υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος. Η Μητρόπολη, εκτός από τα συσσίτια, προσφέρει και κέντρο ψυχολογικής στήριξης και καθοδήγησης. Στις δράσεις της Μητρόπολης συγκαταλέγεται και το πρόγραμμα «Αμάλφια», που στηρίζει τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Λευκωσία: «Αγκαλιάζουν» τον συνάνθρωπο…
Η δράση του κοινωνικού παντοπωλείου Λευκωσίας είναι και η πιο πρόσφατη, αφού άρχισε τον Απρίλιο του 2013. Αυτήν τη στιγμή, 120 οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο -εθελοντικό ίδρυμα «Αγκαλιάζω»-, το οποίο στηρίζει ο Δήμος Λευκωσίας. Τα τρόφιμα δίνονται δύο φορές τον μήνα καθώς προσφέρονται προγεύματα και γεύματα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Η Ελένη Γιωρκάτζη, εθελόντρια (και μία εκ των συνιδρυτών του «Αγκαλιάζω»), μίλησε στη «Σ» για τη δράση του κοινωνικού παντοπωλείου. «Τα πακέτα προσαρμόζονται στις ανάγκες των οικογενειών που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δίνουμε ξηρά τροφή, κρέας, λαχανικά και αυτά χάρη στη βοήθεια των χορηγών μας. Προσφέρουμε και παιδικές τροφές καθώς και παιδικά γάλατα όπου υπάρχει ανάγκη».

Ερωτηθείσα για τη ροή των αιτήσεων η κ. Γιωρκάτζη δήλωσε ότι «υπάρχει μια σταθερή αύξηση των αιτήσεων για βοήθεια, οι οποίες εξετάζονται από την κοινωνική λειτουργό και η απάντηση δίνεται αφού προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι τα κατάλληλα δικαιολογητικά». Το κοινωνικό παντοπωλείο του «Αγκαλιάζω» βρίσκεται στους χώρους του παλιού δημαρχείου της Λευκωσίας και κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τις αιτήσεις τους από τις 11-1:00. «Στόχος μας» τονίζει η κ. Γιωρκάτζη, «είναι να ικανοποιήσουμε την πρώτη και τη βασική ανάγκη των ανθρώπων, γιατί δεν θέλουμε κανένας συνάνθρωπός μας να υποφέρει». Να αναφέρουμε ότι εξίσου βοηθητική είναι και η δράση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.