Τα αδέλφια Ροδίων και Μιλτιάδης, οι Κύπριοι ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Μια περιδιάβαση στην έκθεση «40 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα»

Η ιστορία των αδελφών Γεωργιάδη από την Κύπρο που μεγαλούργησαν στο Έπος του 1940

Η περιδιάβαση στην έκθεση «40 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, συνεχίζεται. Χαμένη μες στον κόσμο της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, των απλών και αφανών ηρώων και ηρωίδων, όλων όσοι έδωσαν τις μάχες, κοντά στο μέτωπο και μακριά.

Παλιές φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία συγκεντρώθηκαν για τους σκοπούς της έκθεσης, σε μια ιστορική στιγμή για το Ίδρυμα.

Το μάτι μου πέφτει σε μια παλιά φωτογραφία δυο νεαρών με στρατιωτική στολή. Δυο νέοι άνθρωποι που έδωσαν τη δική τους μάχη σε νεαρή ηλικία και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί. Ακόμη πιο συγκινητική η επιστολή της μητέρα τους που δεν τη διάβασαν ποτέ. Η επιστολή στάλθηκε στις φυλακές του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία, αλλά δεν έφτασε ποτέ στους παραλήπτες της και επιστράφηκε από τη Γερμανία μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η ιστορία των δυο αδελφών είναι συγκλονιστική και αποδεικνύει το μεγαλείο των απλών ανθρώπων, των αφανών ηρώων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παράδειγμα για τους νέους τού σήμερα.

Η αγάπη στην πατρίδα

Οι δυο νέοι, ακραιφνείς πατριώτες, είναι ο Ροδίων και ο Μιλτιάδης Γεωργιάδης. Εμπνευσμένοι από το αγωνιστικό παρελθόν του πατέρα τους και την πίστη στα εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδη της μητέρας τους, κατατάσσονται εθελοντικά και πολεμούν κατά των Ιταλών. Ο Ροδίων πρόθυμος να προσφέρει για την πατρίδα. Ο Μιλτιάδης αυθόρμητος πατριώτης.

Οι δυο νέοι είναι γιοι του βετεράνου εθελοντή των Βαλκανικών Πολέμων Προκόπη Χατζημιλτή - Γεωργιάδη και της Θέκλας Χατζηγιώργη από την Κερύνεια. Η οικογένεια μετακόμισε στη Λευκωσία από τη Λεμεσό και τα παιδιά τους φοιτούν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Λίγο πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα και ο Ροδίων γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία. Αποφοίτησε το καλοκαίρι του 1940. Παράλληλα, έγραφε άρθρα για το κυπριακό ζήτημα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της φοιτητικής οργάνωσης «Κυπριακή Φιλική Εταιρεία». Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ξεσπά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος.

Ο αδελφός του Μιλτιάδης ήταν πτυχιούχος της Σιβιτανιδείου Σχολής. Και οι δυο πολέμησαν ως εθελοντές στον Αλβανικό Μέτωπο. Ο Ροδίων προήχθη σε δεκανέα επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης κατά των Ιταλών. Στη συνέχεια, κατά τη γερμανική κατοχή, τα δυο αδέλφια συμμετέχουν ως στελέχη στην αντιστασιακή οργάνωση «Εθνικόν Επαναστατικόν Κομιτάτον». Το σπίτι τους μετατρέπεται σε πεδίο σύναξης, σύνταξης και δακτυλογράφησης επαναστατικών προκηρύξεων, οι οποίες και μεταφέρονταν από τον Μιλτιάδη και κολλούνταν στους τοίχους της Αθήνας.

Οι δυο νέοι συνελήφθησαν απ’ την Γκεστάπο, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από γερμανικό στρατοδικείο για διανομή επαναστατικών φυλλαδίων και αναγραφή συνθημάτων. Φυλακίστηκαν στην Αίγινα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία.

Ο Ροδίων εξέπνευσε στις 16 Οκτωβρίου 1944. Ο Μιλτιάδης βρίσκεται στους καταλόγους των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον δρα Πέτρο Παπαπολυβίου, που έχει γράψει τα κείμενα της έκθεσης, «ο Ροδίων Γεωργιάδης πέρα από τις λαογραφικές του μελέτες, τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, τις μεταφράσεις και τα σχέδιά του για τη μεταπολεμική Κύπρο, μελέτησε μεθοδικά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και αντέγραψε, με τη βοήθεια του αδελφού του και του Πάνου Λεβέντη, εκατοντάδες έγγραφα που αφορούν τη συμμετοχή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε εφιαλτικά τη ζωή της οικογένειας Γεωργιάδη. Ο Ροδίων άφησε τα αρχεία και ηγήθηκε της κυπριακής φοιτητικής εθελοντικής ομάδας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Έφτασε μέχρι το Τεπελένι, όπου ανδραγάθησε. Στην Κατοχή, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του “Κοινού Κυπρίων” και εργάστηκε στο συσσίτιο της “Εστίας Κυπρίων”. Έδωσε διαλέξεις, παρουσίασε πρώτος την ιστορική επιστολή των Κυπρίων προς τον Ιωάννη Καποδίστρια του 1828, οργάνωσε ομάδες φοιτητών για την καταγραφή των κυπρολογικών βιβλίων στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες. Μαζί με τον Μιλτιάδη, συμμετείχαν στη μικρή αντιστασιακή οργάνωση “Εθνικόν Επαναστατικόν Κομιτάτον”».

Διάρκεια έκθεσης: 10 Απριλίου 2019 - 31 Δεκεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 10:00 - 19:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org

Facebook: Boccf

Μαρία Νικολάου