ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΣΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΛΟΧΡΟΝΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ


Έξι, σχεδόν, χρόνια μετά τις βαρύτατες πληγές που άφησε η οικονομική κρίση στο νησί μας, η ύπαρξη των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των φιλανθρωπικών οργανισμών, που αφοσιώνονται στην οικονομική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Το πέρασμα της οικονομικής ύφεσης και της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος άφησε βαθιά τα σημάδια του όχι μόνο στον οικονομικό αλλά και στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν σταδιακά παρατηρείται ανάκαμψη σε οικονομία αλλά και ανάπτυξη, εντούτοις μεγάλος παραμένει ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν, ακόμη, τα αναγκαία.

«Τακτικοί λήπτες» στη Λεμεσό

Μιλώντας στη «Σημερινή» η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεμεσού, Αθηνά Σπύρου, ανέφερε ότι, παρά το γεγονός πως φαίνεται σταδιακά να μειώνονται οι λήπτες του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λεμεσού, εντούτοις, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι βοηθούνται και ανέρχονται γύρω στα 100-120 άτομα. Από την άλλη, όσον αφορά τις οικογένειες, η μείωση φαίνεται να είναι αισθητή. Ενώ το 2017 παραχωρήθηκαν πακέτα σε 200 σχεδόν οικογένειες, την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, παραχωρήθηκαν πακέτα σε 120, περίπου, οικογένειες. Παράλληλα, ανέφερε η κ. Σπύρου, η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού στηρίζει και άλλους συνδέσμους, όπως τον ΠΑΣΥΚΑΦ και τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο.

Πάφος: «Βοηθήστε μια οικογένεια»

Η μείωση του αριθμού ληπτών στην Πάφο οδήγησε και στον τερματισμό λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον ίδιο τον Δήμο Πάφου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Πάζαρος, ο Δήμος εξακολουθεί να στηρίζει αδιάκοπα με κάθε τρόπο οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη «Σ», παραχωρούνται κουπόνια σε περισσότερες από 40 οικογένειες, οι οποίες στηρίζονται από τον Δήμο.

Από την πλευρά της η Διοικητική Λειτουργός του Συμβουλίου Εθελοντισμού Πάφου, Ανθή Λεωνίδου, ανέφερε ότι το 2013, όταν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν «νωπές», το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πάφου στήριζε 800 οικογένειες. Σιγά-σιγά ο αριθμός αυτός μειώθηκε και η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου τερματίστηκε, ενώ σημαντική κρίθηκε η εκστρατεία «Βοηθήστε μια Οικογένεια». Το 2017 βοηθήθηκαν γύρω στις 150 οικογένειες με οικονομικά προβλήματα αλλά και με σημαντικές ανάγκες, αριθμός ο οποίος σταδιακά μειώνεται.

Λάρνακα: Σημαντικός ο εθελοντισμός

Ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας και εθελοντής, Κόκος Γερασίμου, ανέφερε στη «Σ» ότι ο αριθμός των ληπτών του βοηθήματος μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Συγκεκριμένα, το 2014 το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας εξυπηρετούσε 465 οικογένειες, 180 το 2016 και 120 το 2017. Κατά τη φετινή χρονιά, οι δικαιούχοι που θα λάβουν τα πακέτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Λάρνακα ανέρχονται στους 186 (80, περίπου, οικογένειες).

Ο κ. Γερασίμου επεσήμανε και τη σημαντική αρωγή που προσφέρουν οι εθελοντές και οι δωρητές, αφού, όπως είπε, υπάρχουν επιχειρήσεις και εταιρείες που προσφέρουν υλική αλλά και οικονομική στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τα εορταστικά πακέτα που προσφέρονται κατά τη φετινή χρονιά είναι, χάριν στους δωρητές, πολύ πλούσια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κρασί, λουκάνικα, κοτόπουλο, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και λαχανικά.

Αμμόχωστος: Βοήθεια μέσω των ενοριών

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, ανέφερε ότι φέτος παραχωρείται εξειδικευμένη βοήθεια αναλόγως των αναγκών. Μέσω των ενοριών θα διανεμηθεί βοήθεια σε 100, περίπου, οικογένειες, οι οποίες κατά την περασμένη χρονιά ανέρχονταν στις 118, ενώ το 2016 στις 150. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου παραχωρεί τρεις υποτροφίες κάθε χρόνο ύψους τριών χιλιάδων ευρώ σε δικαιούχους φοιτητές, ενώ άλλοι τριάντα φοιτητές από το κληροδότημα άπορων φοιτητών των τριών ενοριών του Παραλιμνίου στηρίζονται οικονομικά με το ποσό των €700.

20 χρόνια «Καλάθι Αγάπης»

Σημαντική η στήριξη που παρέχει σε ευπαθείς ομάδες στην επαρχία Αμμοχώστου και το Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης «Άγιος Χριστόφορος». Το Κέντρο στηρίζει μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος «Αρωγή» οικογένειες που χρήζουν βοήθειας, ενώ κατά τη φετινή χρονιά το «Πακέτο Αγάπης» παραχωρήθηκε σε 80 συνολικά οικογένειες, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα, το ΚΕΠΑ λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια το «Καλάθι Αγάπης», προσφέροντας ολόχρονα δωρεάν κατ’ οίκον ζεστό φαγητό από το 1998 καθημερινά σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

«Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα»

Τερματίζεται η «Αρωγή»


Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, σε δηλώσεις του στη «Σ», είπε ότι το μηχανογραφημένο σύστημα «Αρωγή» με τη νέα χρονιά θα τερματίσει τη λειτουργία του. Το Μηχανογραφημένο Σύστημα «Αρωγή» δημιουργήθηκε το 2014 ως σύστημα ενιαίας διαχείρισης παροχής υποστήριξης προς τους αναξιοπαθούντες πολίτες. Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, ο λόγος του τερματισμού του είναι η μειωμένη ζήτηση που υπάρχει, ενώ παρ’ όλα αυτά το ΠΣΣΕ, σε συνεργασία με τα επαρχιακά Συμβούλια Εθελοντισμού, θα συνεχίσει να βοηθά και να στηρίζει τις ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας.

Κατά τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε από το ΠΣΣΕ για 5η χρονιά η εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα», κατά την οποία σε συνεργασία με τα Επαρχιακά του Συμβούλια/Σώματα Εθελοντών, προσφέρθηκε η δυνατότητα σε πέρα από 1200 οικογένειες που έχουν ανάγκη να νιώσουν τη χαρά των Χριστουγέννων.