Ερευνητές, με επικεφαλής Κύπρια, ανακάλυψαν νέα περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Για περισσότερα από 25 χρόνια, οι νευροεπιστήμονες χρησιμοποιούν τη μέθοδο της Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (fMRI) για να κατανοήσουν τον ρόλο των διαφόρων περιοχών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτές οι μελέτες κατάφεραν μια πολύ λεπτομερή κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές που αναλύουν και κωδικοποιούν διάφορα ερεθίσματα που φτάνουν από τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως τα μάτια.

Σήμερα, μετά από δυόμισι δεκαετίες εντατικής έρευνας με τη χρήση αυτών των ισχυρών τεχνικών, μια ομάδα Ευρωπαίων νευροεπιστημόνων που εργάζονται στην Ιταλία, με επικεφαλής την Κύπρια ερευνήτρια Δρα Κυριακή Μικελλίδου και την καθήγητρια Maria Concetta Morrone από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, έχουν ανακαλύψει μια νέα περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γνωστή ως prostriata (μετατενιωτός φλοιός), που εξειδικεύεται στην ανάλυση κινούμενων αντικειμένων περιφερικά στο οπτικό πεδίο.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην περιοχή prostriata υπάρχει ολοκληρωμένος «χάρτης» του εξωτερικού οπτικού πεδίου. Σε αντίθεση όμως με άλλες οπτικές περιοχές που επεξεργάζονται κυρίως πληροφορίες από το υψηλής ευκρίνειας κεντρικό οπτικό πεδίο, ο χάρτης της περιοχής prostriata εστιάζεται κυρίως στο περιφερικό οπτικό πεδίο και αναλύει ερεθίσματα κινούμενα με υψηλή ταχύτητα, τα οποία απαιτούνται σε μια γρήγορη αντίδραση.

Η περιοχή prostriata βρίσκεται σε ένα πρωτόγονο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλες οπτικές περιοχές που περιγράφηκαν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης μιας «απευθείας γραμμής» επικοινωνίας με περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή, τα συναισθήματα και τις γρήγορες αντιδράσεις κίνησης.

Η κατανόηση της λειτουργίας της εν λόγω περιοχής του εγκεφάλου θα μπορούσε να έχει σημαντικές κλινικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η περιοχή prostriata είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό του χώρου και στην τάση πτώσης, χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τους Jan Kurzawski και τον καθηγητή David Burr από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, τους Δρες Francesca Frijia και Domenico Montanaro από το Ίδρυμα Monasterio στην Πίζα και τον Vincenzo Greco από το CNR Institute of Optics της Φλωρεντίας και έχει δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

(Reference: Mikellidou, K., Kurzawski, J. W., Frijia, F., Montanaro, D., Greco, V., Burr, D. C., & Morrone, M. C. (2017). Area prostriata in the human brain. Current Biology. DOI:

http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2017.08.065