Το φεγγάρι θα είναι υπέρλαμπρο, μια και θα απέχει μόλις… 348.400 χιλιόμετρα από τη Γη
Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Κύπρου. Όμως και αύριο και μεθαύριο η Σελήνη θα είναι εντυπωσιακή
Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η σημερινή πανσέληνος.
Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.
Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι τον Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.
Απόψε, έστω και αν ο ουρανός δεν θα είναι πολύ καθαρός, η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.
Και αύριο και μεθαύριο
Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Κύπρου. Όμως και αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Και πεφταστέρια στις 14 Δεκεμβρίου
Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή που θα δούμε απόψε.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.
Διά γυμνού οφθαλμού σε όλη την Κύπρο
Η υπερ-Σελήνη θα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού από όλη την Κύπρο και καλή ώρα παρατήρησης θα είναι κατά την ανατολή της, δηλαδή την ώρα που θα δύει ο Ήλιος.
«Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτήρια που θα την περιβάλλουν», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χρύσανθος Φάκας, Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.
«Το κυπριακό κοινό, είπε ο κ. Φάκας, θα μπορεί να απολαύσει μία υπέρ φωτεινή πανσέληνο ή όπως την αποκαλούν πλέον "Σούπερ Σελήνη", μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NASA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον, αφού ο κόσμος θέλει να τη λέει με αυτή την ονομασία. Έτσι και επίσημα Σούπερ Σελήνη θα ονομάζεται η πανσέληνος που θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της από την Γη».
Ελλειπτική τροχιά
«Αξίζει να τονίσουμε ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον Ουρανό. Έτσι η απόσταση Σελήνης - Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου απόψε, 14η Νοεμβρίου, η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με την Γη», σημείωσε ο Χρύσανθος Φάκας.
Είπε επίσης ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου του 2016, την ίδια ημέρα με τα πεφταστέρια των Διδύμων που αναμένουμε ότι θα είναι δύσκολο να τα παρατηρήσουμε από την Κύπρο, κυρίως λόγω της φωτεινότητας της πανσελήνου που θα καλύπτει τον ουρανό.
Τι λένε οι αστρολόγοι
Φυσικά το αποψινό φαινόμενο δεν αφήνει αδιάφορους τους αστρολόγους, οι οποίοι δίνουν τη δική τους ερμηνεία.
«Μια Πανσέληνος, λένε, φέρνει στο φως ό,τι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Υπό το φως της σελήνης διαπιστώνουμε και παρατηρούμε, έρχονται στην αντίληψή μας αισθήματα, πράξεις, αντιδράσεις και συμπεριφορές που χρειάζεται να μεταμορφωθούν.
Φυσικά στο φως δεν έρχεται μόνο ό,τι επιθυμούμε να αλλάξουμε αλλά φωτίζονται επιθυμίες, χαρακτηριστικά μας και κομμάτια του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν, μας πονάνε, έχουμε καταπιέσει, απωθήσει ή έχουμε θάψει θεωρώντας ότι τα εξαφανίσαμε».
Μήπως φταίει για τον σεισμό στη Νέα Ζηλανδία;
Σύμφωνα με ιαπωνική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί, όπως στην Ινδονησία το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβούν, όταν υπάρχει πανσέληνος ή νέα σελήνη.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο ότι αυτές τις δύο περιόδους του μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, αυξάνεται περισσότερο η βαρυτική επίδραση του φεγγαριού πάνω στον πλανήτη μας, κάτι που με τη σειρά του, εκτός από τις παλίρροιες, ασκεί μεγαλύτερη πίεση και πάνω στα τεκτονικά ρήγματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Σατόσι Ίντε του Πανεπιστημίου του Τόκυο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», ανέλυσαν αρχεία άνω των 10.000 σεισμών τουλάχιστον 5,5 βαθμών σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι σεισμοί άνω των οκτώ βαθμών εμφανίζουν μεγαλύτερη συσχέτιση με την πανσέληνο και τη νέα σελήνη.
Από τους 12 μεγαλύτερους σεισμούς 8,2 βαθμών ή περισσότερο, οι εννέα συνέβησαν κοντά σε αυτές τις δύο μέρες. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τους μικρομεσαίους σεισμούς.
Βεβαίως, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, πέρα από τις φάσεις της Σελήνης, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση ενός σεισμού.
*Χθες, όπως είναι γνωστό, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι.