ΕΤΣΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΘΡΟΝΟ Ο ΝΥΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το 2006 διεξήχθησαν στην Κύπρο, μετά από αρκετά χρόνια, αρχιεπισκοπικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των οποίων επικράτησαν οι Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, με τον τρίτο, τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο να εκλέγεται τελικά Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου

Αρκετά από τα σημεία της συμφωνίας τηρήθηκαν πλήρως από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, όπως η ανασυγκρότηση και σύνταξη νέου Καταστατικού Χάρτη, με την αύξηση των μελών της Ιεράς Συνόδου σε 17, ενώ άλλα, μερικώς


Δέκα χρόνια, σχεδόν, μετά την εκλογή του νυν Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β, στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, μετά από μακρά και διόλου τιμητική για το ιερατείο του τόπου διαδικασία, η εκπομπή του «Σίγμα» «Αδιακρίτως», με τον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη, έφερε προχθές στο φως της δημοσιότητας τη συμφωνία, η οποία οδήγησε στην εκλογή του τότε Μητροπολίτη Πάφου στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής.Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας επιβεβαίωσε τα όσα λέγονταν τότε, ότι δηλαδή ο νέος Αρχιεπίσκοπος εκλέγηκε μετά από υπόγειες δοσοληψίες.

Για την ιστορία, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος -ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, μόλις είχε εκλεγεί είχε πει ότι θα έμενε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο μόνο για πέντε χρόνια- εκλέγηκε μετά από απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το 2006, για κένωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου ένεκα της αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων του μ. τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α', μετά από ατύχημα που είχε δύο χρόνια προηγουμένως.

Τους έψησε το ψάρι στα χείλη

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής και τα οποία εν πολλοίς ήταν γνωστά, ειδικά σε όσους έζησαν την εκλογική διαδικασία του 2006, τη συμφωνία συνέγραψε ο τότε Επίσκοπος Κύκκου νυν Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο οποίος είχε μείνει εκτός από την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Μάλιστα, ο Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος τότε ήταν ένας από τα φαβορί για εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θώκο, είχε διαμηνύσει, μετά τον αποκλεισμό του από την τελευταία ψηφοφορία, ότι θα έψηνε το ψάρι στα χείλη στους δύο διεκδικητές του θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο (νυν Αρχιεπίσκοπο) και Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, πριν δώσει σε έναν εκ των δύο τη στήριξή του.

Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τη συμφωνία την οποία απαίτησε να υιοθετήσει ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Ωστόσο, η συμφωνία, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, σε αντιπαραβολή με το κείμενο που σήμερα παρουσιάζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της δεν τηρήθηκε και θα εξηγήσουμε πιο κάτω το γιατί.

Τι συμφωνήθηκε

Βάσει του κειμένου επτά σημείων -φαίνεται να ήταν τα κύρια σημεία-, Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος συμφώνησαν στα εξής:

1.Η Εκκλησία της Κύπρου θα προχωρήσει σε ανασυγκρότησή της και θα συντάξει Νέον Καταστατικό Χάρτη για να αποκτήσει πλήρη Σύνοδο, αυξάνοντας τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε 17. Θα δημιουργηθούν νέες Μητροπόλεις: Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Τριμυθούντος, Ταμασσού, και Κύκκου και Τηλλυρίας. Επίσης θα προαχθούν στον βαθμό του Επισκόπου οι Ηγούμενοι των Σταυροπηγιακών Μονών Μαχαιρά και Αγίου Νεοφύτου. Σταυροπηγιακή επίσης θα αναδειχθεί η κατεχόμενη Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

2.Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα προικοδοτήσει τη νέα Μητρόπολη Τριμυθούντος και η Ιερά Μονή Κύκκου τη Μητρόπολη Ταμασσού. Η Μητρόπολη Τριμυθούντος θα περιλαμβάνει στα όριά της κυρίως περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου αλλά και την περιοχή Ιδαλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η Μητρόπολη Κύκκου θα περιλαμβάνει τις γειτνιάζουσες προς την Ιερά Μονή Κύκκου κοινότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, καθώς και μέχρι της περιοχής Τηλλυρίας που ανήκουν σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Η Μητρόπολη Ταμασσού θα περιλαβάνει πέραν των Κοινοτήτων της περιοχής Ταμασσού και Ορεινής και την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

3.Θα στηριχθούν από κοινού για την πλήρωση των Θρόνων οι ακόλουθοι:

*Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος

*Μητροπολίτης Πάφου: Αρχιμανδρίτης Ησαΐας Κυκκώτης

*Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου: Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος

*Μητροπολίτης Τριμυθούντος: Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Σταυροβουνιώτης

*Χωρεπίσκοπος Αρσινόης: Ηγούμενος Αγίου Νεοφύτου Λεόντιος

*Ηγούμενος του Αγίου Νεοφύτου θα αναδειχθεί ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης

*Επίσκοπος Καρπασίας: Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Τροοδιτίσσης

*Χωρεπίσκοπος Λήδρας: Ηγούμενος Μαχαιρά Επιφάνιος

*Χωρεπίσκοπος Χύτρων: Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

*Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος: Αρχιμανδρίτης Νικόλαος

*Χωρεπίσκοπος Σόλων: …

4.Ο νέος Καταστατικός Χάρτης θα πρέπει να εκσυγχρονίσει και να διευκρινίσει τη διαδικασία κένωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, καθώς και ρύθμιση νέας διαδικασίας εκλογής Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου, κατά την οποία ο λαός θα αναδεικνύει τριπρόσωπον και τελικόν λόγο θα έχει η Ιερά Σύνοδος στην επιλογή τού ενός εκ του τριπροσώπου.

5.Το Κυπριακόν Πρόβλημα θα πρέπει να τυγχάνει συλλογικής διαχείρισης κατόπιν διαβουλεύσεως μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου.

6.Ουδείς κληρικός ή λαϊκός, υπάλληλος ή μη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ή των Μητροπόλεων θα διωχθεί ή απολυθεί ή θα τύχει δυσμενούς μεταχείρισης επειδή υποστήριξε ενεργά οποιονδήποτε από τους υποψηφίους για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

7.Η Εκκλησία της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ιερατικής Σχολής και να προχωρήσει στην ίδρυση Θεολογικής Σχολής για την επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών, με έξοδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Τι έγινε

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως τα όσα καταγράφονται έχουν εκπληρωθεί, αφού αυξήθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε 17. Όσον αφορά το δεύτερο σημείο κι αυτό υλοποιήθηκε στην ολότητά του, ενώ αναφορικά με το τρίτο αυτό υλοποιήθηκε εν μέρει, κι αυτό φαίνεται από τη σημερινή σύνθεση της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει ως εξής:

1.Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κύριος Χρυσόστομος Β',
2.Μητροπολίτης Πάφου κύριος Γεώργιος,
3.Μητροπολίτης Κιτίου κύριος Χρυσόστομος,
4.Μητροπολίτης Κυρηνείας κύριος Χρυσόστομος,
5.Μητροπολίτης Λεμεσού κύριος Αθανάσιος,
6.Μητροπολίτης Μόρφου κύριος Νεόφυτος,
7.Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κύριος Βασίλειος,
8.Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κύριος Νικηφόρος,
9.Μητροπολίτης Ταμασσού και ?ρεινής κύριος Ησαΐας,
10.Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων κύριος Βαρνάβας,
11.Επίσκοπος Καρπασίας κύριος Χριστοφόρος,
12.Επίσκοπος Αρσινόης κύριος Νεκτάριος,
13.Επίσκοπος Αμαθούντος κύριος Νικόλαος,
14.Επίσκοπος Λήδρας κύριος Επιφάνιος,
15.Επίσκοπος Χύτρων κύριος Λεόντιος,
16.Επίσκοπος Νεαπόλεως κύριος Πορφύριος,
17.Επίσκοπος Μεσαορίας κύριος Γρηγόριος.

Σημειώνεται πως πέραν των πιο πάνω υπάρχει και εφησυχάζων αρχιερέας, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας, ο οποίος δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Τηρήθηκε το τέταρτο σημείο

Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο τέταρτο σημείο κι αυτά έχουν υλοποιηθεί κι αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας μετά τον θάνατο του τέως Μητροπολίτου μ. Παύλου. Κατά την εν λόγω διαδικασία, ο λαός κλήθηκε μέσω κάλπης να επιλέξει τρία πρόσωπα που θα οδηγούνταν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για εκλογής του ενός εξ αυτών, όπως και έγινε.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως παρότι ο νυν Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος είχε λάβει την πλειοψηφία των ψήφων του λαού, κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου επιχειρήθηκε να αναδειχθεί στη θέση του Μητροπολίτη άλλο πρόσωπο, προκαλώντας την αντίδραση της «κλίκας» του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, η οποία τελικά υπερίσχυσε και είχε εκφράσει τη θέση πως στον Μητροπολιτικό θώκο θα έπρεπε να αναδειχθεί ο πρώτος σε ψήφους, δηλαδή ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Το Κυπριακό διχάζει…

Αναφορικά με το πέμπτο σημείο, αυτό μέχρι σήμερα δεν τηρείται, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' προβαίνει συχνά σε δηλώσεις, οι οποίες δεν εκφράζουν το σύνολο των μελών της Ιεράς Συνόδου. Τούτο καταδεικνύεται και μέσα από τις κατά καιρούς δηλώσεις κάποιων μελών της Συνόδου. Βέβαια, αρκετές φορές η Ιερά Σύνοδος υιοθέτησε αναφορές σχετικές με το Κυπριακό, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτεται ποτέ πόσα από τα μέλη της Συνόδου τις ενστερνίζονται πλήρως ή και μερικώς.

Σε ό,τι αφορά το σημείο 6, γι' αυτό δεν μπορεί ουδείς να εκφέρει οποιαδήποτε εκτίμηση, αφού δεν είναι γνωστό τι έγινε μετά από δέκα χρόνια από τη σύναψη της συμφωνίας.

Τέλος, όσον αφορά το τελευταίο σημείο της συμφωνίας, αυτό έχει εκπληρωθεί πλήρως, αφού τόσο η Ιερατική Σχολή έχει αναβαθμιστεί όσο και η Θεολογική Σχολή έχει ιδρυθεί και φέτος δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές της.