Τι λέει Ε/κ εφευρέτης για το Τμήμα Δασών
«Τους έδωσα την πατέντα μου δωρεάν και χωρίς όφελος για μένα, και αυτοί μου είπαν να το δω ως ιδιωτική επένδυση!»

Πρόταση για δοκιμή συστήματος κατάσβεσης φωτιάς και προειδοποίησης (early warning system) σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, που σχεδίασε ο Ελληνοκύπριος εφευρέτης και καλλιτέχνης Μάριος Παντελή, 39 χρονών, κάτοικος Αγγλίας τα τελευταία 22 χρόνια, (τώρα διαμένει στην πόλη Guildford, του Surrey), απέρριψε πριν από τρία χρόνια το Τμήμα Δασών.

Ο Μ. Παντελή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, από γονείς πρόσφυγες από την Αμμόχωστο. Στα 19 του χρόνια πήγε στην Αγγλία για σπουδές και από τότε έμεινε στη χώρα. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο κ. Παντελή, που διδάσκει Animation/Film και Computer Games, στο U.C.A (University of the Creative Arts) και στο Κέντρο Δημιουργικής Τέχνης Farnham Maltings στο Surrey, το σύστημα που σχεδίασε περιλαμβάνει κατάσβεση και με εναέρια μέσα, ενώ μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, για 365 μέρες το χρόνο. Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να δημιουργήσει μέτωπο κατάσβεσης, μέσω εναέριας εποπτείας.

«Ήρθες να πάρεις τη δουλειά μας;»
Ο συμπατριώτης μας εφευρέτης αναφέρθηκε σε συνάντησή του στο Τμήμα Δασών στη Λευκωσία, τον Σεπτέμβρη 2013, όπου, όπως μας είπε, συμμετείχαν 8 άτομα, περιλαμβανομένου και χειριστή πτητικών μέσων του Τμήματος, όπου τους επέδειξε τα τεχνικά σχέδια και την πιθανότητα δοκιμών εγκατάστασης.

«Τους έδειξα τρισδιάστατα σχέδια στον υπολογιστή, τεχνικές μετρήσεις σε σχέση με τις αντλίες και άλλα στοιχεία του συστήματος, αλλά δεν με άκουσαν πραγματικά», μας είπε. «Καμιά ενθάρρυνση, ή υπόδειξη, εκ μέρους τους. Μου έδωσαν μόνο ένα email του Τομέα Δασικής Μηχανικής, Προστασίας και Υλοχρηστικής και το τηλέφωνο του λειτουργού Προστασίας (που δεν ήταν παρών στη συνάντηση) - πρόκειται για στοιχεία που είναι ήδη στο website του Τμήματος και οποιοσδήποτε μπορεί να τα βρει.

Και όχιTop of Form μόνο με αγνόησαν, αλλά ο χειριστής πτητικών μέσων μού είπε, “ήρθες από την Αγγλία να πάρεις τη δουλειά μας;”. Bλέπετε, η μηχανή μου είναι εναέριας χρήσης και αντικαθιστά τις περιπόλους με ηλεκτρονικά μέσα προειδοποίησης».

«Είμαι ακόμα έτοιμος να βοηθήσω»
Πρόσθεσε και τα εξής, ο Μάριος Παντελή: «Μου είπαν ότι είναι καλύτερα ν’ απευθυνθώ σε ιδιώτη, για να με βοηθήσει! Τους έδωσα την πατέντα μου δωρεάν και χωρίς όφελος για μένα, και αυτοί μού είπαν να το δω ως ιδιωτική επένδυση! Δεν ήθελα πληρωμή, αλλά μόνο να γίνουν δοκιμαστικές εφαρμογές σε διάφορα μέρη της Κύπρου, για να πάρουμε δεδομένα, όπως ανάλυση για βελτίωση κλπ».

Ο συμπατριώτης μας μάς ανέφερε ότι είναι ακόμα διατεθειμένος να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του στον τομέα αυτό, «αν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης της κατασκευής του συστήματος, ή των δοκιμών, γιατί αξίζει να σώσουμε τα δάση μας».