Συνελήφθη ο Αθανάσιος Κατρής, επονομαζόμενος ως «μάνατζερ που ανακατεύει την τράπουλα των απορριμμάτων»
Στο δικαστήριο για ανανέωση της κράτησής τους οδηγούνται ο Δήμαρχος Λάρνακας και οι υπόλοιποι εννέα συλληφθέντες
ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Κατρή έχει διασυνδεθεί με άλλες τρεις περιπτώσεις οσμής σκανδάλων
Ολοκληρώθηκε το παζλ των συλλήψεων των στελεχών της εταιρείας ΗΛΕΚTΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αφορμή το σκάνδαλο με τη διαχείριση απορριμμάτων σε Πάφο και Λάρνακα.
Μετά τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΗΛΕΚΤΩΡ Κύπρου Δημήτριο Γιαννακόπουλο και τον πολιτικό μηχανικό Ιμάρ Μπακλέρ, συνελήφθη και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ, Αθανάσιος Κατρής, για τον οποίο επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και είχε χαρακτηριστεί ως «ο μάνατζερ που ξέρει να ανακατεύει την τράπουλα των απορριμμάτων».
Ο κ. Κατρής είχε αποχωρήσει με επεισοδιακό τρόπο το 2012 από την ΗΛΕΚΤΩΡ και έχει ιδρύσει δική του εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων (WATT) και κινήθηκε στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων μέσω της WATT, έχοντας επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη Γερμανία με την ίδρυση θυγατρικής.
Ήταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΤΟΜΗΣ ΑΤΕ από το 1986 έως την εξαγορά της από τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2001. Η ΤΟΜΗ ΑΤΕ είχε σημαντική δραστηριότητα σε έργα προστασίας περιβάλλοντος, όπως κατασκευές ΧΥΤΑ, αναπλάσεις ΧΔΑ, ενεργειακή αξιοποίηση Βιοαερίου ΧΥΤΑ και εθεωρείτο ως μια από τις πιο σημαντικές δυνάμεις σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Το 2003 ιδρύει μαζί με τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος με ποσοστό 15%. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών ΒΕΑΛ ΑΕ (ΗΛΕΚΤΩΡ - EDL UK) - ιδιοκτήτης ενεργειακού σταθμού 24 MW Βιοαερίου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, της ΕΠΑΝΑ ΑΕ (20% ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, 40% Α.Κ. ΚΑΤΡΗΣ, 40% Α. ΤΖΙΛΑΛΗΣ), ιδιοκτήτης 2 προτύπων μονάδων ανακύκλωσης στην περιοχή της Αττικής, C.E.O. της γερμανικής εταιρείας HERHOF (50% ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - 50% TREASURY HOLDING).
Τέλος υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) από τα τέλη του 2009 μέχρι και σήμερα.
Έχει ξανασυνδεθεί με σκάνδαλα
Το όνομα του Θανάση Κατρή έχει συνδεθεί με αρκετά σκάνδαλα στην Ελλάδα. Το 2010 η ΗΛΕΚΤΩΡ είχε διασυνδεθεί με τα ΧΥΤΑ στη Φυλή Αττικής. Η επιχειρηματολογία για συμμετοχή στο σκάνδαλο ήταν κυρίως στο ότι το οικόπεδο του ΧΥΤΑ της Φυλής, που προοριζόταν για κατασκευή εγκαταστάσεων, ήταν κατάλληλο μόνο για τεχνολογία βιοξήρανσης, καθώς η επιφάνειά του δεν επαρκεί για οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.
Το επίθετο «Κατρής» πρωταγωνίστησε και το 2011 στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχή της Πάρου, σε οικόπεδα ιδιοκτησίας δικής του. Το όνομά του επίσης ξανακούστηκε το 2014 σε μία υπόθεση παραχώρησης χαλίτικων εκτάσεων στον Ασκό Λαγκαδά, με μακροχρόνια μίσθωση στην εταιρεία του, WATT.
Στο δικαστήριο σήμερα Λουρουτζιάτης και οι άλλοι εννιά
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να προσαχθούν σήμερα οι 10 ύποπτοι για την υπόθεση, καθώς εκπνέει το πενθήμερο διάταγμα προσωποκράτησής τους, που τους επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου στις 21 Μαρτίου.
Πρόκειται για τον Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου, που τελεί σε διαθεσιμότητα, τον Μιχάλη Πάντη, που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χριστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή, τον υιό του, Νίκο Κουλαππή, τον Ιmad Baqleh, πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία και τον πρώην Δ/ντή της ελλαδικής εταιρείας Helector, Δημήτριο Γιαννακόπουλο.
Περιμένοντας τα τραπεζικά δεδομένα
Οι έρευνες της ανακριτικής ομάδας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με τις καταθέσεις να επεκτείνονται σε τέσσερεις επαρχίες, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο.
Μέχρι στιγμής εκδόθηκαν δύο διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, για τους υπόπτους Κουρουζίδη, Παπαδόπουλο, Πέτρου, Λουρουτζιάτη, Κουλαππή και Νίκο Κουλαππή. Αναμένεται όμως η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων του Imad Baqleh και του Δημήτριου Γιαννακόπουλου, ενώ διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων θα εκδοθούν και για τις εταιρείες που φαίνονται ότι είναι στο όνομα κάποιων από τους υπόπτους.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, θα κληθούν πρόσωπα για ανάκριση που φαίνεται ότι εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια που αφορούν ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΑ Κόσιης και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, ενώ καταθέσεις θα ληφθούν και από άτομα που σχετίζονται με τα έγγραφα που παραλήφθηκαν ως τεκμήρια.
Επιπρόσθετα οι ανακριτικές Αρχές θα προχωρήσουν στην επιθεώρηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε σχέση με τις υποδείξεις σκηνών.
Ελεύθεροι για την υπόθεση, μέχρι στιγμής, είναι ο Γενικός Διευθυντής της ελλαδικής εταιρείας Helector, Ιωάννης Κοκότσης, καθώς και οι Μιχάλης Μιχαήλ, Σκεύη Πρωτοπαπά και Παντελίτσα Μαππούρα, υπάλληλοι της Helector στην Κύπρο.
Έκτακτες ειδήσεις
Χειροπέδες στον «παίκτη» των απορριμμάτων
26.03.2016 10:04
ΕιδήσειςΣημερινή (Base Element)