ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Με ομόφωνη απόφαση των «5», στις 10 Φεβρουαρίου 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως «αβάσιμη» την έφεση του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά, εκ μέρους του πελάτη του Χαμπή Χειμώνα, γεωργού από την Ξυλοφάγου και την αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης του δικαστηρίου της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας

Δικαστές Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το γεγονός ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο περί Δικαστηρίων Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνουν εξουσία στα κυπριακά δικαστήρια, υπό προϋποθέσεις, να επιληφθούν αστικών ή και ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται από ή εις βάρος Κυπρίων, εντός των περιοχών των Βάσεων, δεν συνεπάγεται, βέβαια, ότι το έδαφος των Βάσεων καθίσταται, καθ' οιονδήποτε τρόπον, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Μιχάλης Παρασκευάς: «Ενώ το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι δεν έχει δικαιοδοσία και ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, αποποιήθηκε τις ευθύνες της, υπάρχει το πραγματικό γεγονός ότι Κύπριοι πολίτες, όπως ο πελάτης μου Χαμπής Χειμώνας, κινδυνεύουν από ένα νομικό έκτρωμα όπως οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο»


Τον δρόμο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παίρνει η δίκη του Χαμπή Χειμώνα, γεωργού από την Ξυλοφάγου, στο δικαστήριο της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, μετά που το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου απέρριψε την έφεση του δικηγόρου του κ. Χειμώνα, πολιτικού ακτιβιστή Μιχάλη Παρασκευά, και την αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης του βρετανικού δικαστηρίου της Δεκέλειας. Το Ανώτατο αποφαίνεται ότι το έδαφος των Βάσεων δεν είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εξέλιξη στην υπόθεση αυτή, που η «Σημερινή» παρακολουθεί και καταγράφει από την πρώτη στιγμή, είναι απότοκο της ομόφωνης απόφασης πέντε δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 10 Φεβρουαρίου 2016, οι οποίοι απέρριψαν ως «αβάσιμη» την έφεση του Μιχάλη Παρασκευά, εκ μέρους του πελάτη του, Χ. Χειμώνα. Η έφεση στρεφόταν εναντίον της απορριπτικής, πρωτόδικης απόφασης του Ανωτάτου (ενώπιον του δικαστή Μιχαλάκη Χριστοδούλου), της 8ης Μαΐου 2015, στην αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος Quo Warranto, με το οποίο αμφισβητείται ξεκάθαρα, για πρώτη φορά, η νομική υπόσταση του δικαστηρίου της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας.

Οι πέντε δικαστές Μύρων Νικολάτος, (Πρόεδρος), Λεωνίδας Παρπαρίνος, Αντώνης Λιάτσος, Κώστας Παμπαλλής και Γιασεμής Γιασεμή αναφέρουν στην απόφασή τους, ότι «τα κυπριακά δικαστήρια δεν έχουν την απαιτούμενη δικαιοδοσία για να εκδώσουν τη ζητούμενη άδεια για καταχώριση αίτησης για προνομιακό ένταλμα Quo Warranto. Το γεγονός ότι ο Ποινικός Κώδικας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο περί Δικαστηρίων Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνουν εξουσία στα κυπριακά δικαστήρια, υπό προϋποθέσεις, να επιληφθούν αστικών ή και ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται από ή εις βάρος Κυπρίων, εντός των περιοχών των Βάσεων, δεν συνεπάγεται, βέβαια, ότι το έδαφος των Βάσεων καθίσταται, καθ' οιονδήποτε τρόπον, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό το σκεπτικό θεωρούμε την πρωτόδικη απόφαση ως ορθή και την έφεση ως αβάσιμη. Γι' αυτό και την απορρίπτουμε».

«Κάποιος Άγγλος υπήκοος ονόματι Naqvi»…

Σύμφωνα με τον Μ. Παρασκευά, η αίτησή του στο Ανώτατο για έκδοση εντάλματος Quo Warranto, σε σχέση με τη νομική υπόσταση του δικαστηρίου Δεκέλειας, στηρίχθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, του Ποινικού Κώδικα, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στους κανόνες Φυσικής Δικαιοσύνης.

Στην αίτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης του Χαμπής Χειμώνας «εξαναγκάζεται με την απειλή βίας και στέρησης της ελευθερίας του, από ανθρώπους που ενεργούν κατ’ ισχυρισμό τους, κατ’ εντολή από κάποιον Άγγλο υπήκοο ονόματι R. H. Naqvi, ο οποίος σφετερίζεται και νοσφίζεται δημόσια εξουσία ως δικαστής στην Κύπρο, να συμμετέχει ως “κατηγορούμενος” σε διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που ευρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας” και ο οποίος στερήθηκε την ελευθερία του και φυλακίστηκε σε χώρο εντός της περιοχής των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας”».

«Είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει, είτε όχι»…

Στην αίτηση Παρασκευά-Χειμώνα, προς το Ανώτατο, προστίθενται τα εξής:

«Ο Άγγλος υπήκοος R. H. Naqvi ενεργεί από ανεξάρτητη, ουσιαστική θέση (substantive in character), θέση που έχει δημιουργηθεί κατ’ ισχυρισμό από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος έχει διοριστεί σε αυτή την θέση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο (He is an English judge seconded to the post from the Ministry of Justice in the United Kingdom), ως δικαστής σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που ευρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας”, με ουσιαστική διάρκεια μέχρι τη λήξη του διορισμού του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ασχολείται με την πλειοψηφία ποινικών υποθέσεων και λιγότερο περίπλοκες αστικές υποθέσεις (deals with the majority of criminal cases and the less complex civil cases), που αφορούν τον πληθυσμό που ζει ή εργάζεται ή περνά μέσω των “Κυριάρχων Βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας”, περιοχές της Νήσου Κύπρου που δεν περιλήφθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την Ανεξαρτησία (the Courts serve all the population living or working in, or transiting through the Sovereign Bases of Akrotiri and Dhekelia, which are those portions of the Island of Cyprus that were not included in the Republic of Cyprus at independence) και δεν εφαρμόζουν ούτε στρατιωτικό νόμο, ούτε το αγγλικό Δίκαιο, αλλά τον ισχυριζόμενο νόμο των “Κυριάρχων Βάσεων”, ο οποίος είναι κατ’ ισχυρισμό στενά συνδεδεμένος, και σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοιος, με τους νόμους που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία (the Courts apply neither military law nor English law; they apply Sovereign Base Area law, which is closely aligned with, and in some cases identical to, the laws operating within the Republic of Cyprus)».

Να υπενθυμίσουμε ότι αγορεύοντας στο δικαστήριο Δεκέλειας στις 7 Νοεμβρίου 2014, που ήταν η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αυτό, εκ μέρους του πελάτη του, Χαμπή Χειμώνα, ο κ. Παρασκευάς είπε απευθυνόμενος στον κ. Naqvi, ότι «θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη». Ανέφερε ότι «ως δικηγόρος που είμαι, δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο». Για να πάρει ως απάντηση από τον Βρετανό δικαστή ότι «σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι, και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει».

«Δεν είναι κράτος, ούτε αποικία, αλλά…»

Ολόκληρη η απόφαση των πέντε δικαστών, που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μ. Νικολάτος, έχει ως εξής: «Με την έφεσή του ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή προσβάλλει την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης, με ένα λόγο έφεσης. Ο λόγος έφεσης είναι ότι το πρωτόδικο δικαστήριο εσφαλμένα και/ή λανθασμένα και/ή πεπλανημένα και/ή αδικαιολόγητα αποφάσισε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να επιληφθεί του εγειρόμενου ζητήματος.

»Το επίδικο ζήτημα, πρωτοδίκως, ήταν αυτό της νομιμότητας της άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος από τον κ. Naqvi, ο οποίος, κατ' ισχυρισμό του αιτητή, προβαίνει σε αντιποίηση εξουσίας, δηλαδή αντιποιείται την ιδιότητα δικαστικού λειτουργού εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων και σφετερίζεται και νοσφίζεται εξουσία που δεν έχει. Με αίτημα για παροχή άδειας για καταχώριση αίτησης για προνομιακό ένταλμα Quo Warranto, ο αιτητής προσπάθησε να ελέγξει την νομιμότητα της εξουσίας του προαναφερόμενου προσώπου.

»Το πρωτόδικο δικαστήριο, αναφερόμενο στα γεγονότα της υπόθεσης και καθοδηγούμενο ιδιαίτερα από τη θεμελιακή, για το ζήτημα αυτό, απόφαση Preece v. "Εστία" Ασφαλιστική & Αντασφαλιστική Εταιρεία Α.Ε. (1991), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιοχές των Βρετανικών Βάσεων ναι μεν δεν είναι κράτος, ούτε αποικία αλλά, δυνάμει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, δεν αποτελούν μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ο αδελφός Δικαστής που εξέτασε το ζήτημα πρωτοδίκως, στερείται δικαιοδοσίας να επιληφθεί του αιτήματος και απέρριψε την αίτηση».

«Τα κυπριακά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία»…

Συνεχίζει ως εξής, η απόφαση των πέντε δικαστών:

«Ενώπιόν μας ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή επιχειρηματολόγησε εισηγούμενος ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι εσφαλμένη και παρόλον που οι Βρετανικές Βάσεις έχουν ένα ειδικό καθεστώς, εντούτοις τα κυπριακά δικαστήρια δεν στερούνται δικαιοδοσίας στις περιοχές των Βάσεων. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του αναφέρθηκε στον Ποινικό Κώδικα και στον περί Δικαστηρίων Νόμο του 1960 (Ν 14/60), σύμφωνα με τους οποίους, υπό κάποιες προϋποθέσεις, τα κυπριακά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να επιλαμβάνονται υποθέσεων που αφορούν Κύπριους, οι οποίοι είτε διαπράττουν αδικήματα, είτε έχουν αστικές διαφορές με άλλους Κύπριους στις περιοχές των Βάσεων.

»Εξετάσαμε με προσοχή όλα τα ενώπιόν μας στοιχεία. Κατανοούμε την ανησυχία του ευπαίδευτου συνηγόρου του αιτητή, αναφορικά με το ζήτημα της εκδίκασης Κυπρίων πολιτών από δικαστήρια τα οποία δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, κατά την κρίση μας, το ζήτημα είναι σαφές, από νομικής απόψεως. Οι περιοχές των Βάσεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και την υφιστάμενη νομολογία, και αναφερόμαστε στην Preece (ανωτέρω), δεν αποτελούν μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Οι περιοχές αυτές, κατά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέμειναν στην κυριαρχία ή επικυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Με αυτό το αδιαμφισβήτητο δεδομένο, το οποίο κατά την κρίση μας είναι αποφασιστικής σημασίας, ότι δηλαδή οι περιοχές των Βάσεων είναι περιοχές της νήσου Κύπρου στις οποίες, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε την επικυριαρχία με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, θεωρούμε ότι τα κυπριακά δικαστήρια δεν έχουν την απαιτούμενη δικαιοδοσία για να εκδώσουν τη ζητούμενη άδεια για καταχώριση αίτησης για προνομιακό ένταλμα Quo Warranto.

»Το γεγονός ότι ο Ποινικός Κώδικας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο περί Δικαστηρίων Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνουν εξουσία στα κυπριακά δικαστήρια, υπό προϋποθέσεις, να επιληφθούν αστικών ή και ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται από ή εις βάρος Κυπρίων, εντός των περιοχών των Βάσεων, δεν συνεπάγεται, βέβαια, ότι το έδαφος των Βάσεων καθίσταται καθ' οιονδήποτε τρόπον έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό το σκεπτικό θεωρούμε την πρωτόδικη απόφαση ως ορθή και την έφεση ως αβάσιμη. Γι' αυτό και την απορρίπτουμε».

Μικρό ιστορικό μιας σημαντικής δίκης

Υπενθυμίζουμε ότι ο Χαμπής Χειμώνας, 61 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών, γνωστός για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Οι κατηγορίες εναντίον του προέκυψαν μετά την αντίδρασή του, στην καταστροφή, από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για καλλιέργεια πατατών, αλλά θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο», σύμφωνα με την έκθεση απαιτήσεως των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Στην απομόνωση στις φυλακές Περγάμου

Σε δήλωση στην εφημερίδα μας, τη μέρα της δίκης του, 7 Νοεμβρίου 2014, έξω από το δικαστήριο Δεκέλειας, ο κ. Χειμώνας είχε αναφέρει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στους Βρετανούς να δικάζουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μας εξευτελίζουν. Εμένα, με είχαν στην απομόνωση στις φυλακές του Περγάμου για μια βδομάδα, από τις 24 Ιουνίου 2014 που με είχαν συλλάβει».

Σχολιάζοντας την πρωτόδικη, απορριπτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 8ης Μαΐου 2015, και τη δήλωση του Δικαστηρίου ότι δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει τον Βρετανό υπήκοο R.H. Naqvi να μην ασκεί τα καθήκοντα του δικαστή στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δικηγόρος Μ. Παρασκευάς ανέφερε στην «Κυριακάτικη Σημερινή» ότι, «ενώ το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι δεν έχει δικαιοδοσία και ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αποποιήθηκε τις ευθύνες της, υπάρχει το πραγματικό γεγονός ότι Κύπριοι πολίτες, όπως ο πελάτης μου Χαμπής Χειμώνας, κινδυνεύουν από ένα νομικό έκτρωμα όπως οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο».

«Δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο»

Η δίκη Χειμώνα άρχισε στις 29 Ιουλίου 2014, με τον δικηγόρο του, Μιχάλη Παρασκευά, να αμφισβητεί ρητά τη νομιμότητα του δικαστηρίου, ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστή. Όπως δήλωσε τότε στη «Σ» ο Μ. Παρασκευάς, «τα λεγόμενα δικαστήρια και η αστυνομία των Βάσεων παραβιάζουν ασύστολα, και χωρίς νομιμοποίηση, τα δικαιώματα των Κύπριων πολιτών».

Ο κ. Παρασκευάς πληροφόρησε τον κ. Naqvi, ότι στις 3 Οκτωβρίου 2014 είχε στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον είχε καλέσει να χειριστεί το θέμα της νομιμότητας του δικαστηρίου και της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, αλλά πήρε απάντηση από τον Κώστα Κληρίδη ότι είναι αναρμόδιος να χειριστεί το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή, έστειλε την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

«Αυτό δεν είναι πολιτικό δικαστήριο»

Σε εκείνη την πρώτη δικάσιμο της υπόθεσης Χειμώνα, ο Μιχάλης Παρασκευάς τόνισε στον Βρετανό δικαστή ότι «αυτή είναι η δική μου νομική άποψη, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είναι προσωπικό, δεν έχω τίποτε με κανέναν σε αυτήν την αίθουσα, αλλά ως δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω όλα τα δικαιώματα των Κυπρίων να προστατευτούν. Αυτό είναι ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα».

Ο R. H. Naqvi απάντησε στον Κύπριο δικηγόρο ως εξής και ακολούθησε μεταξύ τους ο ακόλουθος διάλογος:

R. H. N.: «Δεν ενδιαφέρομαι για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα, αυτό δεν είναι πολιτικό δικαστήριο».

Μ.Π.: «Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ξεκάθαρα ότι “οι κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να βρουν ικανοποιητική λύση προς αμοιβαίο όφελος”. Στη δεύτερη υπόθεση του ΕΔΑΔ, ένας Τούρκος πολίτης δικαζόταν από ένα “δικαστήριο ασφαλείας”, όπως ονομαζόταν, με δύο πολιτικούς και έναν στρατιωτικό δικαστή κι όμως το ΕΔΑΔ δεν θεώρησε αυτό το όργανο ως δικαστήριο.

R. H. N.: «Πού είναι ο στρατιωτικός δικαστής εδώ;».

Μ.Π.: «Ως δικηγόρος που είμαι, δεν ήρθα εδώ για να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα. Πρόθεσή μου είναι να πω ότι δεν θεωρώ αυτό, ως δικαστήριο».

R. H. N.: «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα έπρεπε να στεκόσουν εκεί που στέκεσαι».

Μ.Π.: «Αυτό ακριβώς είναι ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί!».

R. H. N.: «Σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι, και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει».

Μ.Π.: «Σας διάβασα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας…».

R. H. N.: «Εγώ σας άκουσα, παρακαλώ να με ακούσετε… Δεν συμφωνώ μαζί σας. Αυτό είναι νόμιμο δικαστήριο και αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω. Αν δεν σας αρέσει η απόφασή μου, μπορείτε να την εφεσιβάλετε και να πάτε μέχρι το ΕΔΑΔ. Εγώ θέλω να προχωρήσω με την υπόθεση (Χειμώνα)».

Μ.Π.: «Ζητώ όπως αυτή η υπόθεση αναβληθεί, γιατί η πρόθεσή μου είναι να αμφισβητήσω ότι αυτό είναι δικαστήριο. Θέλω να απευθυνθώ στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης… Ζητώ, λοιπόν, αναβολή της υπόθεσης μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα».

R. H. N.: «Εισηγούμαι όπως αναβληθεί η υπόθεση και ο συνάδελφος μπορεί να δει τη νομοθεσία των Βάσεων και τους τρόπους που μπορεί να την αμφισβητήσει. Να δοθούν οδηγίες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο συνάδελφος με τη Δημοκρατία. Αυτό το δικαστήριο έχει συσταθεί νόμιμα, σύμφωνα με τις πρόνοιες. Τα σημεία που ήγειρε ο συνάδελφος έχουν εγερθεί και στο παρελθόν. Σίγουρα έχει το δικαίωμα να τα εγείρει ξανά και γι’ αυτό θα αναβληθεί η υπόθεση για τις 7 Νοεμβρίου 2014, οπότε και θα παρουσιαστεί ο κατηγορούμενος Χαμπής Χειμώνας».

Έμελλε κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να ήταν η τελευταία φορά που ο Χ. Χειμώνας εμφανίστηκε στο δικαστήριο Δεκέλειας, στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής.