ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΕΡΟ ΦΥΤΟ»
«Οι άνθρωποι που μπορούν να μιλήσουν για την κάνναβη, πρώτα και κύρια, είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν…»
Πέτρος Ευδόκας: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξελέγη γιατί τον ψήφισαν οι φίλοι της κάνναβης, που είναι δεκάδες χιλιάδες άτομα. Πήρε τις ψήφους μας, αφού υποσχέθηκε ότι θα αποποινικοποιήσει την κάνναβη, αλλά δεν το έκανε, μετά από τρία χρόνια»
Σόλων Αντάρτης: «Τα πράγματα που λεν διάφοροι γνωστοί ψυχίατροι (για την κάνναβη), όπως ο κύριος Βερεσιές, ή το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, δεν βασίζονται σε μια πραγματικότητα, βασίζονται πάνω στην προπαγάνδα, ή στη διαστρεβλωμένη αίσθηση που έχουν εκείνοι, για το τι είναι η δική μου εμπειρία»
Δρ Κυριάκος Βερεσιές: «Όταν λέει κάποιος ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, έχει δίκιο, από επιστημονικής πλευράς. Όμως η κάνναβη παραμένει μια ουσία εξάρτησης, περισσότερο ψυχολογικής, παρά σωματικής, αφού έχει γίνει μια προβλεπόμενη ουσία, για αλλαγή της διάθεσης»
«Θεωρώ ότι η κοινότητα των φίλων της κάνναβης στην Κύπρο είναι πλέον η πιο καταδιωκόμενη του νησιού… κι αυτή είναι ίσως η πρώτη διευρυμένη δημόσια εκδήλωση που γίνεται στην παρουσία κόσμου, που δείχνει ότι το κίνημά μας βγήκε από το σκοτάδι της καταδίωξης», είπε μεταξύ άλλων ο δάσκαλος Σόλων Αντάρτης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής, 11ης Δεκεμβρίου 2015, στην εκδήλωση του σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης», με θέμα, «Ό,τι θα θέλατε να ρωτήσετε για την κάνναβη και δεν τολμούσατε», στο City Plaza στη Λευκωσία. Ομιλητές στην εκδήλωση, εκτός από τον Σόλωνα Αντάρτη, ήταν ο εκ των συνιδρυτών του σωματείου Βιολόγος-Φυσικός Θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας και ο δικηγόρος στη Λάρνακα Βασίλης Κωνσταντίνου.
Η «πλοήγηση μέσα στο φυτό»
Περιγράφοντας αυτήν που αποκάλεσε «τη δική του πλοήγηση μέσα στο φυτό», ο Σόλων Αντάρτης, «ο πρώτος άνθρωπος στην Κύπρο που μίλησε δημοσίως (σ.σ. τον Φεβρουάριο 2014 στo 'Sigmalive') για την προσωπική χρήση της κάνναβης», όπως τον παρουσίασε στους παρευρισκομένους ο Π. Ευδόκας, είπε μεταξύ άλλων:
«Μιλούν όλοι για την κάνναβη - ψυχίατροι και πολιτικοί - εκτός από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν. Το ανάλογο θα ήταν να σας βάλω στο αεροπλάνο και να μπω στο πιλοτήριο, χωρίς να έχω ιδέα από αεροπλάνα, και να περιμένετε ότι θα σας πάρω κάπου.
» Όπως είπε ένας κορυφαίος ψυχίατρος στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι που μπορούν να μιλήσουν για την κάνναβη, πρώτα και κύρια, είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν… και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω χρησιμοποιήσει την κάνναβη σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και νομιμότητας, που παρέχουν κάποιες άλλες χώρες - και η κάνναβη έχει καθορίσει με διάφορους τρόπους τη ζωή μου, την πνευματική μου πορεία και την πορεία αυτογνωσίας μου».
«Μύθοι, προπαγάνδα, διαστρέβλωση»
Πρόσθεσε τα εξής, ο Σόλων Αντάρτης: «Διάφοροι πολιτευτές στην Κύπρο προσποιούνται ότι τους ενδιαφέρει η αποποινικοποίηση της κάνναβης, αλλά αναφέρονται στην ιατρική, ή στη βιομηχανική χρήση και όχι στην ψυχαγωγική. Τα περισσότερα που ακούμε για την κάνναβη είναι μύθος. Εγώ καπνίζω κάνναβη κάθε 2-3 χρόνια, συνήθως όταν είμαι στο εξωτερικό. Δεν είμαι εξαρτημένος, δεν την επιζητώ κάθε μέρα στη ζωή μου. Τα πράγματα που λεν διάφοροι γνωστοί ψυχίατροι, όπως ο κύριος Βερεσιές, ή το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, δεν βασίζονται σε μια πραγματικότητα, βασίζονται πάνω στην προπαγάνδα, ή στη διαστρεβλωμένη αίσθηση που έχουν εκείνοι, για το τι είναι η δική μου εμπειρία.
» Εγώ δεν θα μπορούσα να μιλήσω για την εμπειρία κάποιου ανθρώπου που δεν ξέρω. Γιατί εκείνοι μιλούν για τις δικές μας εμπειρίες; Άλλος παίρνει την κάνναβη για να κοιμηθεί τη νύχτα, άλλος για να ησυχάσει, άλλος για να μπορέσει να περπατήσει, άλλος την παίρνει γιατί δεν τον “πιάνει” κανένα άλλο παυσίπονο που του έχει δώσει η ιατρική επιστήμη και καπνίζει αυτό το φυτό για να κοιμηθεί, ή να απεξαρτηθεί από τα φάρμακά του. Απαιτεί έναν ψυχικό κόσμο, πολύ κοντά στον φασισμό, για να αρνείται κάποιος αυτή την πραγματικότητα».
Οι τρεις εξουσίες και η κάνναβη
Είπε ο Πέτρος Ευδόκας, στη δική του τοποθέτηση: «Το σωματείο “Φίλοι της Κάνναβης” δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της κάνναβης σε όλες τις μορφές της - για προσωπική, για πνευματική, για ιατρική και για γεωργική-βιομηχανική χρήση. Θέλουμε να φύγει από τα χέρια της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος, να πάψει η καταδίωξη των φίλων του φυτού, να υπάρξει εκπαίδευση και παιδεία για την ορθή χρήση του φυτού. Οι μέθοδοι που ακολουθούμε για διεκδίκηση των στόχων μας είναι, κυρίως, οι εγγυήσεις που δίνει το Σύνταγμα για τις βασικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα της σύναξης, της έκφρασης και της επικοινωνίας.
»Να σας ενημερώσω τώρα για το πώς μας συμπεριφέρονται οι τρεις εξουσίες. Η εκτελεστική εξουσία μάς καταδιώκει αμείλικτα και μας εμπαίζει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκλέγηκε γιατί τον ψήφισαν οι φίλοι της κάνναβης, που είναι δεκάδες χιλιάδες άτομα. (σ.σ. Περίπου 10% του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο έκανε χρήση κάνναβης, έστω και μια φορά στη ζωή του, ενώ ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15-34 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14.5%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, για το έτος 2014).
»Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε τις ψήφους μας, αφού υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα αποποινικοποιήσει την κάνναβη. Δεν το έκανε, μετά από τρία χρόνια. Η νομοθετική εξουσία κωλυσιεργεί. Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ενέγραψε για συζήτηση το νομοσχέδιο για την κλωστική κάνναβη και οι βουλευτές αρνήθηκαν, πρόσφατα, να το συζητήσουν. Η δικαστική εξουσία βρίσκεται τώρα ενώπιον της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οπότε τα τελευταία δύο χρόνια δώσαμε έμφαση σε δικαστικούς αγώνες.
»Κάθε μήνα είμαστε στα δικαστήρια, άλλοτε για να συμπαρασταθούμε σε ανθρώπους που συλλαμβάνονται για καλλιέργεια ή κατοχή λίγων γραμμαρίων κάνναβης, άλλοτε για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των ασθενών να αιτούνται από το Υπουργείο Υγείας άδεια χρήσης ιατρικής κάνναβης, όπως και το δικαίωμα γεωργών να καλλιεργούν την κλωστική κάνναβη».
Όπως είπε ο Πέτρος Ευδόκας, «έχουμε τεκμηριωμένη παρουσία της κάνναβης στην ιστορία της ανθρωπότητας, για περισσότερα από 6 χιλιάδες χρόνια. Η Κύπρος έχει μια πανάρχαια σχέση με την κάνναβη, με δύο χωριά να έχουν πάρει από αυτήν το όνομά τους. Το φυτό είναι ένα, αλλά με εκατοντάδες ποικιλίες, που διαιρούνται σε δύο κυρίως ποικιλίες. Η μια ποικιλία είναι η κλωστική-βιομηχανική κάνναβη, από την οποία παράγονται πάνω από 50 χιλιάδες εμπορικά προϊόντα. Η κλωστική κάνναβη είναι απόλυτα νόμιμη στην Ευρώπη, όπως και στην Κύπρο, λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
»Η άλλη ποικιλία είναι η ψυχοδραστική κάνναβη, που επιδρά στη συνειδητότητά μας. Συνήθως ονομάζεται ιατρική κάνναβη και έχει πολλές ιδιότητες, που αφορούν τις μεταλλάξεις της συνείδησής μας, αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Η κάνναβη, ως ουσία φαρμακευτική, είναι μια ήπια ψυχοδηλωτική ουσία, που εμβαθύνει, ανυψώνει και διευρύνει τη συνείδησή μας, χωρίς να είναι δηλητηριώδης, ενώ οι ουσίες που ονομάζουμε ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, ουσιαστικά τυφλώνουν και σκοτώνουν τη συνείδησή μας και είναι δηλητηριώδεις.
» Σε αρκετές χώρες του κόσμου η κάνναβη άρχισε να χρησιμοποιείται νομίμως ως φάρμακο και συνταγογραφείται για πολλές παθήσεις και συμπτώματα - ανορεξία, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνίες, ελαφριά ψύχωση, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, άσθμα, διαβήτη, υπέρταση, γλαύκωμα, επιληψία, δυσμηνόρροια, δυστοκία, νευροπάθειες, κατά πλάκας σκλήρυνση και αυτοάνοσες παθήσεις. Επίσης για απεξάρτηση από ουσίες όπως το αλκοόλ, τα ψυχοφάρμακα, η κοκαΐνη, η ηρωίνη, οι αμφεταμίνες. Έχει ακόμη αντικαρκινική δράση, ενώ προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο σε καρκινοπαθείς».
Ο κ. Ευδόκας περιέγραψε, τέλος, την αποκαλούμενη «ψυχοδηλωτική εμπειρία και μεταλλάξεις της συνειδητότητας από τη χρήση κάνναβης», στη βάση της εργασίας των ψυχίατρων Αθανάσιου Καυκαλίδη, Stanislav Grof, Timothy Leary και Richard Alpert (ή Ram Dass).
Η «άκυρη» κυπριακή νομοθεσία
Ο δικηγόρος Βασίλης Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι «τα άρθρα 2 και 30 του Νόμου περί Ψυχοτρόπων Ουσιών, που απαγορεύουν την κάνναβη, αλλά δεν ξεχωρίζουν τη βιομηχανική κάνναβη, η οποία ρυθμίζεται από ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2006, είναι σε αντίφαση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην Κύπρο διώκεται η κάνναβη αλλά, όπως πληροφορούμαι, τον λίγο καιρό που συνεργάζομαι με το σωματείο “Φίλοι της Κάνναβης”, υπάρχουν γιατροί στην Κύπρο που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Όταν κάποιος συλληφθεί με κάνναβη στην κατοχή του, που τη θεωρεί ότι είναι φάρμακο για τον ίδιο και κληθεί στο δικαστήριο, μπορεί ν’ απευθυνθεί σε κάποιους γιατρούς, που θα του γράψουν συνταγή για την ιατρική κάνναβη, ή για τη χρήση της κάνναβης.
» Το τελευταίο διάστημα μιλώ με πελάτες μου που συνελήφθηκαν από την Αστυνομία, γιατί είχαν στην κατοχή τους το φάρμακό τους. Ασκώντας 11 χρόνια τη δικηγορία και γνωρίζοντας ότι ο πιο σοβαρός παράγοντας που θα προσμετρήσει το δικαστήριο, στην ποινή που θα επιβάλει στον κατηγορούμενο, είναι η συνεργασία με την Αστυνομία, προτρέπω τους πελάτες μου να συνεργάζονται με την Αστυνομία, αν συλληφθούν με κάνναβη στην κατοχή τους. Δηλαδή, να πληροφορούν την Αστυνομία ότι δεν είναι εγκληματίες και να ζητούν να τηλεφωνήσουν στον δικηγόρο τους. Έτσι, τα πράγματα κυλούν πολύ πιο ομαλά. Αντλούμε δύναμη από το σωματείο “Φίλοι της Κάνναβης” και βοηθούμε να εκσυγχρονιστεί η άκυρη κυπριακή νομοθεσία, η οποία χρειάζεται αλλαγή. Ας ελπίσουμε ότι θ’ ακουστεί η φωνή μας».
Η κάνναβη στην Έμπα της Πάφου
Ενδιαφέρουσα παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο 84χρονος Δημήτρης Χριστοφόρου από την Έμπα της Πάφου, που περιέγραψε τη νόμιμη καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στο χωριό του, όπως και στα χωριά Τάλα, Κισσόνεργα, Χλώρακα, Τρεμιθούσα και Γεροσκήπου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 1950. «Η καλλιέργεια του φυτού», είπε, «συνεχιζόταν στο χωριό μου το 1954, όταν εγώ έφυγα από το χωριό και πήγα στην Αμμόχωστο και μετά στη Λευκωσία. Το 1957, ήταν ο τελευταίος χρόνος της κάνναβης, που έφερνε ένα καλό εισόδημα για το χωριό, όπου καλλιεργούντο περίπου 400 σκάλες τον χρόνο.
»Η κάνναβη βλάσταινε γρήγορα και υπάρχει μια παροιμία “ο φόος του κανναφκιού, εν που την παθκιάν του βου”, δηλαδή πριν φύγει το βόδι που βοηθούσε τον γεωργό να σπείρει το χωράφι, βλαστούσε το κανναούρι…Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να έχεις καλό χωράφι και καλό νερό, για να έχεις και καλά φυτά…Η κάνναβη μεγάλωνε κάπου δύο μέτρα και αν ήταν καλό το χωράφι, με αρκετό νερό, πήγαινε στα δυόμισι μέτρα.
»Είχαμε 60-70 περβολάρηδες που καλλιεργούσαν κάνναβη στο χωριό - κάποιοι την πουλούσαν, οι περισσότεροι την κρατούσαν για δική τους χρήση, για να φτιάχνουν σχοινιά για τα ζώα, ή λιμιστίρες. Επίσης, έβαζαν κανναούρι στις φλαούνες, ή το κασιάνιζαν και το πουλούσαν στον δρόμο. Η κάνναβη ήταν πολύ ακριβή, αφού την πουλούσαν μέχρι τρία σελίνια την οκά - να φανταστείτε ότι η ντομάτα ήταν μια μπακίρα η οκά, και οι πατάτες δυο μπακίρες η οκά. Υπολογίστε λοιπόν σήμερα, με τόσες πολλές χρήσεις, πόσα χρήματα θα φέρει η κάνναβη, αν επιτραπεί η καλλιέργειά της».
Ουσίες και κοινωνικές δομές…
Ζητήσαμε την άποψη του νευρολόγου ψυχίατρου Δρος Κυριάκου Βερεσιέ, επιστημονικού διευθυντή του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), ο οποίος κατονομάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης των «Φίλων της Κάνναβης» ως ψυχίατρος με θέσεις «που δεν βασίζονται σε μια πραγματικότητα, αλλά στην προπαγάνδα, ή σε διαστρεβλωμένη αίσθηση». Μας είπε τα εξής: «Στον κυπριακό, και τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, η λέξη “ναρκωτικά” έχει αποκτήσει τη σημασία των παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών, που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Από επιστημονικής πλευράς, τα ναρκωτικά είναι μόνο μια ομάδα από τις ουσίες εξάρτησης που ναρκώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως οι βενζοδιαζεπίνες και το αλκοόλ.
Μια άλλη ομάδα είναι τα διεγερτικά, όπως ο καφές και η κοκαΐνη, και μια τρίτη ομάδα είναι τα παραισθησιογόνα ή ψευδαισθησιογόνα, όπως η κάνναβη, που ανήκει στα ήπια ψυχοδηλωτικά φάρμακα. Όταν λέει κάποιος ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, έχει δίκιο, από επιστημονικής πλευράς. Όμως η κάνναβη παραμένει μια ουσία εξάρτησης, περισσότερο ψυχολογικής, παρά σωματικής, αφού έχει γίνει μια προβλεπόμενη ουσία, για αλλαγή της διάθεσης. Όταν κάποιος χρήστης είναι «κάτω», στον νου του έρχεται η κάνναβη, που γίνεται μέρος της ζωής του και εθίζεται σε αυτήν.
Δεν έχει σημασία αν κάνει χρήση κάθε δύο μήνες, ή κάθε μια βδομάδα, ή κάθε μέρα - το θέμα είναι ότι με αυτή την ουσία νιώθει καλά και την αναζητά με κάθε τρόπο, στον εθισμό του. Ως γιατρός που προσφέρω προγράμματα αποτοξίνωσης σε ασθενείς, έχω δει έμπρακτα ότι υπάρχει και σωματική εξάρτηση σε άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση κάνναβης, που νιώθουν π.χ. πόνους στο σώμα και αναζητούν την κάνναβη για να φύγουν οι πόνοι και να νιώσουν καλά.
Οι εξαρτημένοι χρήστες θεωρούν ότι μπορούν να σταματήσουν τη χρήση όποτε θέλουν, αλλά η θέλησή τους είναι πιο κάτω από τη θέληση της ουσίας να τροφοδοτήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εγκεφάλου. Όσον αφορά την ιατρική κάνναβη, ως ΚΕΝΘΕΑ θεωρούμε ότι, ναι, περιέχει πολλά θεραπευτικά στοιχεία. Η επιστήμη ανακάλυψε δέκα φάρμακα από κάνναβη, που κυκλοφορούν στην αγορά - όχι της Κύπρου, άλλων χωρών - και βοηθούν σε ασθένειες όπως η ναυτία, το άσθμα, η κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλες.
Φυσικά είναι αποδεκτό ότι είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο τέτοια φάρμακα από κάνναβη, που είναι επιστημονικά ελεγχόμενα, όπως είναι τα φάρμακα από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Όμως στην Κύπρο καταβάλλεται μια προσπάθεια να υπάρξει σύγχυση στους πολίτες, με τον ισχυρισμό ότι η καθαρά ψυχοτρόπα ουσία, κάνναβη, είναι θεραπευτική ουσία. Όταν ο άλλος μιλά για “ταξίδι με την κάνναβη”, δεν μιλά για μια θεραπεία, αλλά για μια εμπειρία. Εγώ, ως γιατρός, αναγνωρίζω τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, όμως δεν μπορώ να πω ότι είναι φάρμακο για όλους. Εδώ είναι το δίλημμα της επιστήμης.
Σε κάποιες χώρες, όπως και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, που τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου, οι κυβερνήσεις προχώρησαν και επέτρεψαν την ελεύθερη χρήση της μαριχουάνας, για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Προσωπικά πιστεύω ότι όλες οι ουσίες που είναι σήμερα απαγορευμένες θα νομιμοποιηθούν παντού στον κόσμο, αφού θα είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι οι ουσίες, αλλά οι κοινωνικές πραγματικότητες, η αποξένωση, η αδυναμία σύναψης ποιοτικών προσωπικών σχέσεων, τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία...
Αυτό που πρέπει ν’ αλλάξει είναι οι κοινωνικές δομές, ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν ασφάλεια, να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν άμεσο και ειλικρινή τρόπο και να μην καταφεύγουν στις ουσίες, νόμιμες ή παράνομες, για ν’ αλλάξουν τη διάθεσή τους και να νιώσουν καλά. Υπάρχει ο εύκολος και ο δύσκολος τρόπος ν’ αλλάξει κάποιος τη διάθεσή του σήμερα και να νιώσει καλά. Ο εύκολος είναι π.χ. να καταφύγει στο διαδίκτυο για ώρες ολόκληρες και ο δύσκολος να φτιάξει μια αληθινά συναισθηματική σχέση. Ο εύκολος είναι να καταφύγει στα βάλιουμ, ή να βυθιστεί στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και ο δύσκολος να βρει έναν πραγματικό φίλο»…
Το νομοσχέδιο της κλωστικής κάνναβης
Σε δημόσια διαβούλευση, τον Φεβρουάριο 2015, λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας παρουσίασαν το προσχέδιο νομοσχεδίου για την καλλιέργεια και εμπορία της κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο. Το προσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία των Υπουργείων Γεωργίας και Υγείας, του Γενικού Χημείου, των Υγειονομικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και έχει επικριθεί ιδιαίτερα για την πρόνοια που αφορά την υποχρέωση του υποψήφιου παραγωγού, να υποβάλει ταυτόχρονα με την αίτησή του για άδεια παραγωγής και βεβαίωση για Λευκό Ποινικό Μητρώο. Σύμφωνα με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, «η κλωστική κάνναβη δεν προσφέρεται για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε για ψυχαγωγικούς, είτε για ιατρικούς σκοπούς, αφού αποτελεί γεωργικό προϊόν, το οποίο και αξιοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, από υφαντά και χαρτί, μέχρι βερνίκια, βαφές και συμπληρώματα διατροφής».
Η «αντικρουόμενη» ιατρική κάνναβη
Είπε τον Φεβρουάριο 2014, σε συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας στη Βουλή, ο Γιάννης Κκολός, λειτουργός φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας: «Αν και εφόσον γίνει χρήση ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, αυτή θα υπόκειται, επιπρόσθετα με τις διατάξεις του Περί Φαρμάκων και Ναρκωτικών Νόμου, και στη νομοθεσία Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης. Θα πρέπει να υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και τις διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι διαδικασίες αφορούν αδειοδότηση παραγωγών, εφόσον θα θεωρείται πλέον η κάνναβη ως δραστικό φαρμακευτικό συστατικό, ποιοτικό έλεγχο και εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων ορθής παρασκευαστικής πρακτικής και νόμιμη αλυσίδα διανομής προς τον ασθενή. Μεταξύ των πολλών διατάξεων που αφορούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα πρέπει να υπάρχει και σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης. Δηλαδή παρακολούθηση και καταγραφή των παρενεργειών, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ασφάλεια ενός φαρμακευτικού προϊόντος».
Είπε στην ίδια συζήτηση η Ιωάννα Γιασεμή, λειτουργός του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου: «Με βάση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, παρόλο που είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και τα συμπεράσματα είναι αντικρουόμενα ακόμα. Η φαρμακευτική της ιδιότητα δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί. Ο αυξημένος κίνδυνος κατάχρησης ουσιών εν καιρώ οικονομικής κρίσης έχει τεκμηριωθεί ότι αυξάνεται. Άρα και από αυτή την άποψη το θέμα της ιατρικής κάνναβης πρέπει να τύχει πολύ προσεκτικού χειρισμού. Τονίζω ότι είναι ένα πολυσύνθετο θέμα και πρέπει να δούμε όλες τις πτυχές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν».