μέσα από την αρχαιολογική κληρονομιά
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟ


Ημερίδα με τίτλο «Κύπρος: Η Αρχαιολογία και Κληρονομιά της - Επιδράσεις στην Πολιτική, την Ταυτότητα, τον Τουρισμό και την Εκπαίδευση» φιλοξένησε την Παρασκευή το Κυπριακό Κέντρο του London Metropolitan University, στο βόρειο Λονδίνο. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του πλούτου των αρχαιολογικών ευρημάτων από την Κύπρο και επιχείρησε να εκθέσει τη σημασία τους ως προς τον καθορισμό της κυπριακής ταυτότητας.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης επισήμανε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, ενός νησιού που έχει αποτελέσει «χωνευτήρι» πολιτισμών και διαφορετικών ταυτοτήτων. «Η γεωγραφία ήταν, είναι και θα είναι το πεπρωμένο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος διπλωμάτης.

Η σημασία
Το πρώτο μέρος της ημερίδας εξέτασε την «ερμηνεία και σημασία για την ταυτότητα» των κυπριακών συλλογών αρχαιοτήτων και πώς η αρχαιολογία μπορεί να αγκαλιαστεί και να προσφέρει στις τοπικές κοινότητες.

Το δεύτερο σκέλος της ημερίδας επεφύλασσε μία περιεκτική παρουσίαση διαφόρων συλλογών κυπριακών αρχαιοτήτων ανά τη Βρετανία. Μια γενική σύνοψη έκανε αρχικά ο Επιμελητής της Συλλογής Κυπριακών Αρχαιοτήτων Α.Γ. Λεβέντη στο Βρετανικό Μουσείο, Δρ Τόμας Κίλι, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διαχείριση των αρχαιοτήτων αυτής της σπουδαίας συλλογής. «Όπου και αν πάτε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρείτε αρχαιολογικές συλλογές διανθισμένες με κυπριακές αρχαιότητες», σχολίασε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος.

Τουρισμός και αρχαιότητα
Το τρίτο μέρος της ημερίδας πραγματεύτηκε τη σχέση τουρισμού και αρχαιότητας. Ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των τουριστικών συνηθειών των αρχαίων Ρωμαίων, όπως αποτυπώνονται σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύπρο, από την Ερσίν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του Warwick. Η Τουρκοκύπρια ακαδημαϊκός επικαλέστηκε επιγραφή σε μνημείο στην Παλαίπαφο για να δείξει ότι με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ο τουριστικός χαρακτήρας επισκέψεων ανθρώπων κύρους της ρωμαϊκής εποχής, αλλά και η προσπάθεια μνημόνευσης των επισκέψεων αυτών ως δείγμα υπεροχής ενός «τουριστικού» προορισμού έναντι άλλων.

Το τέταρτο και τελευταίο σκέλος του συνεδρίου πραγματεύτηκε τις καλλιτεχνικές ερμηνείες της κυπριακής ταυτότητας, συνδεδεμένες έως έναν βαθμό με την ιστορία του νησιού. Διοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Τζον Χαραλάμπους και η Διευθύντρια του Κυπριακού Κέντρου του London Metropolitan University, Δρ Αλίσια Χρυσοστόμου, σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο (τον Δρα Τόμας Κίλι) και την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα τον Μορφωτικό Σύμβουλο Δρα Χατζηκυριάκου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ