Για πρώτη φορά έρευνα συσχετίζει την οικονομική κρίση με την παιδική παχυσαρκία

Ανησυχητική θέση ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να κατέχει η Κύπρος, η οποία μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών, παγκοσμίως, είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια είναι υπέρβαρα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό».

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η παχυσαρκία πλήττει άμεσα και τη χώρα μας αφού, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ποσοστό 29,6% των Κυπρίων μεταξύ των ηλικιών 20-80 χρονών περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κανονικού βάρους, 36,1% περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και 27,8% στην κατηγορία των παχύσαρκων, προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.

«Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθοριστικό ρόλο έχει η πρόληψη, για την οποία την ευθύνη έχουν η Πολιτεία, τα σχολεία, οι φορείς υγείας και η οικογένεια. Όλοι αυτοί οι φορείς, σε συνεργασία με τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μπορούν να προωθήσουν την εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών σε θέματα υγιεινής διατροφής, καθώς και την υιοθέτηση στα σχολεία προγραμμάτων προαγωγής της υγείας, ενέργειες που συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειες κατά της παχυσαρκίας», καταλήγει.

Η οικονομική κρίση απογειώνει το πρόβλημα
Για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έρευνας που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Τα εν λόγω στοιχεία συσχετίζουν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μιας οικογένειας με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ προκύπτουν μερικά άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

1. Σε αγόρια 7 ετών, που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 18.1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17.7 kg/m2.

2. Σε κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 17.83 kg/m2 και στα συνομήλικά τους σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16.75 kg/m2.

3. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ.

4. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.