Τι καταγράφει για τη χώρα μας σε έκθεσή της η Eurostat

Το ποσοστό των ατόμων που βιώνουν σοβαρή υλική στέρηση στη χώρα μας από 9,1% που ήταν το 2008, το 2014 έφτασε το 15,3% ή 130 χιλιάδες περίπου

ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ παιδιά συχνά μεγαλώνουν για να καταλήξουν φτωχοί γονείς που με τη σειρά τους αναγκάζονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες φτώχιας...


Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχιας η σημερινή και δυστυχώς σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχια είναι παιδιά. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει, παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχιας, εντούτοις εξακολουθούν να υφίστανται τεράστιες ανισότητες, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας:

- 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας.

- Περίπου ένα στα πέντε άτομα στις αναπτυσσόμενες περιοχές ζουν με λιγότερα από $1.25 δολάρια την ημέρα, η πλειοψηφία τους στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

- Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχιας, συνήθως, συναντώνται σε μικρές, ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες.

- Σε καθημερινή βάση, το 2014, 42.000 άτομα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συρράξεων.

Αυξημένος ο κίνδυνος…

Στην Κύπρο, ένεκα της οικονομικής κρίσης, πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιαννάκης Γιαννάκη, με αφορμή τη σημερινή μέρα. Όπως υπογραμμίζει, «είναι γενικά παραδεκτό ότι η φτώχια διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες και δεν περιορίζεται μόνο στην ανεπάρκεια εισοδημάτων και υλικών αγαθών, αλλά επεκτείνεται και στην έλλειψη ευκαιριών και συνθηκών ασφάλειας, έλλειψη που υπονομεύει την αξιοπρέπεια των φτωχών και τους καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους.

Δεδομένης της παραδοχής αυτής τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να αναληφθούν δράσεις που ενδυναμώνουν τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης τόσο των ομάδων του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχια, όσο και των νοικοκυριών που βρίσκονται στο φάσμα της σχετικής φτώχιας. Επίσης, οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της φτώχιας και που τοποθετούν την ευημερία και το μέλλον των λαών σε πρώτη προτεραιότητα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννάκης.

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, στην Κύπρο το 27,4% ή 230 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν το 2014 στον κίνδυνο της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και είναι αυξημένοι κατά 50 χιλιάδες σε σχέση με το 2008. Το ποσοστό των ατόμων που βιώνουν σοβαρή υλική στέρηση στη χώρα μας από 9,1% που ήταν το 2008, το 2014 έφτασε το 15,3% ή 130 χιλιάδες περίπου και είναι το 6ο μεγαλύτερο σε όλη την Ε.Ε, ο μέσος όρος της οποίας είναι πολύ πιο κάτω, στο 8,9%. Επίσης, το 9,7% των ατόμων ηλικίας 0-59 ετών, ποσοστό διπλάσιο από το 2004, ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Βάσει της ίδιας έκθεσης της Eurostat τον υψηλότερο κίνδυνο της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφει η Ρουμανία, ενώ τον χαμηλότερο η Τσεχία. Όπως επισημαίνει, το 2014, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε τρία κράτη μέλη: Ρουμανία (40,2%), Βουλγαρία (40,1%) και Ελλάδα (36,0%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, με το χαμηλότερο ποσοστό σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφονται οι Τσεχική Δημοκρατία (14,8%), Σουηδία (16,9%), Ολλανδία (17,1%), Φινλανδία (17,3%) και Δανία (17,8%).

Η μεγαλύτερη δε μείωση στο ποσοστό κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκε στην Πολωνία και η μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα. Σύμφωνα περαιτέρω με την έκθεση, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά την περίοδο 2008 - 2014 καταγράφηκε σε δεκατέσσερα κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ελλάδα (από 28,1% το 2008 σε 36,0% το 2014, ή 7,9 της εκατοστιαίας μονάδας), στην Ισπανία (4,7 εκατοστιαίες μονάδες), στην Κύπρο (4,1 εκατοστιαίες μονάδες), στην Μάλτα (3,7 εκατοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (2,9 εκατοστιαίες μονάδες) και στην Ιταλία (2,8 εκατοστιαίες μονάδες).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των κρατών μελών, χωρίς διακοπή της χρονολογικής σειράς, παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (από 30,5% σε 24,7%, ή -5,8 εκατοστιαίες μονάδες), στη Ρουμανία (-4,0 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Σλοβακία (-2,2 εκατοστιαίες μονάδες). Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που είναι σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού έχει αυξηθεί από 23,8% το 2008 σε 24,4% το
2014.

Οι στόχοι έως το 2030

ΣΧΕΔΟΝ το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχια είναι παιδιά. Η φτώχια στην παιδική ηλικία είναι μια βασική αιτία για τη φτώχια και στην ενήλικη ζωή. Εξαθλιωμένα παιδιά συχνά μεγαλώνουν για να καταλήξουν φτωχοί γονείς, που με τη σειρά τους αναγκάζονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες φτώχιας. Αν και το κόστος τού να μεγαλώνουν μέσα στη φτώχια βαραίνει περισσότερο τα ίδια τα παιδιά, οι κοινωνίες πληρώνουν ένα εξίσου σημαντικό τίμημα: χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Με την υιοθέτηση, ωστόσο, φέτος, των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο κόσμος έχει μια μοναδική ευκαιρία να δώσει τέλος στη φτώχια και να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και ελπιδοφόρο μέλλον. Η UNICEF θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικούς τους τρεις πρώτους στόχους που υιοθετήθηκαν για την εξάλειψη της φτώχιας:

1. Εξάλειψη, μέχρι το 2030, της φτώχιας για κάθε άνθρωπο, παντού.

2. Μείωση τουλάχιστον στο μισό, μέχρι το 2030, του πληθυσμού των ανδρών, γυναικών και παιδιών κάθε ηλικίας που ζουν σε συνθήκες φτώχιας.

3. Εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο κατάλληλων μέτρων και δημιουργία συστημάτων κοινωνικής προστασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στα κατώτατα όρια, καθώς και επίτευξη ουσιαστικής κάλυψης των φτωχών και των ευάλωτων, μέχρι το 2030.