Ανέλαβε τον συντονισμό για τη δημιουργία έργου για την προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα κληθεί να συντονίσει μεγάλα πανεπιστήμια και ιδιωτικούς φορείς απ' όλη την Ευρώπη, ώστε να φέρει εις πέρας το έργο
Σημαντική διεθνή επιτυχία για την εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί η ανάθεση στο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικής Πληροφορικής, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του συντονιστή για το έργο: «Enhancing security and privacy in the Social web: a user-centered approach for the protection of minors (ENCASE)», που αφορά την προστασία ανηλίκων από απειλές του διαδικτύου. Κύριος στόχος του ευρωπαϊκού έργου ENCASE είναι να αξιοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικής ζωής, προκειμένου να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε πρόγραμμα περιήγησης για προστασία των ανηλίκων από κακόβουλες ενέργειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΠΑΚ, το έργο υποβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Marie Sk?odowska-Curie Actions» του HORIZON2020 και έτυχε άριστης αξιολόγησης, μετά από μια μακρά και ανταγωνιστική διαδικασία.
«Περήφανη» η Πρύτανις
Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», η Πρύτανις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Ελπίδα Κεραυνού δήλωσε ιδιαίτερα περήφανη για την εν λόγω διεθνή επιτυχία, που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το ΤΕΠΑΚ στο εξωτερικό. «Αυτή η επιτυχία, όπως και κάθε επιτυχία που σημειώνεται από τους φοιτητές μας, πάντοτε μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε η κ. Κεραυνού. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντρέας Λανίτης, που συμμετέχει στο έργο, ανέφερε ότι πέραν του ΤΕΠΑΚ, το οποίο είναι και ο συντονιστής του έργου, συμμετέχουν παγκοσμίου φήμης εταίροι από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (University College London, Ηνωμένο Βασίλειο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Ελλάδα, Universit? degli Studi Roma Tre, Ιταλία, Telefonica Investigacion y Desarrollo, Ισπανία, Innovators, S.A., Ελλάδα, SignalGeneriX, Κύπρος, Cyprus Research and Innovation Center Ltd, Κύπρος).
Υψηλός προϋπολογισμός
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, ερευνητές που συμμετέχουν στο εν λόγω έργο αναλαμβάνουν να εργάζονται στη βιομηχανία της Πληροφορικής για χρονικό διάστημα τριών μηνών, κτίζοντας πάνω στη θεματική του έργου, που είναι η προστασία των ανηλίκων από τις απειλές του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Η σημαντικότητα του έργου διαφαίνεται και από το υψηλό κόστος του, αφού ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2,16 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει 4 χρόνια (2015-2020). Στους συμμετέχοντες από την Κύπρο, δηλαδή το ΤΕΠΑΚ, την εταιρεία SignalGeneriX και το Cyprus Research and Innovation Center Ltd διατίθεται συνολικός προϋπολογισμός 756 χιλ. ευρώ.
Ανθρωποκεντρικές Αρχές
Η αρχιτεκτονική του έργου θα αναπτυχθεί έχοντας ως βάση αρχές ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού και θα περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν για να σχηματίσουν ένα αποτελεσματικό προστατευτικό δίκτυο ενάντια στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων: α) μια πρόσθετη εφαρμογή (add-on) για το πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο θα ανιχνεύει τις δράσεις των χρηστών για να αποκαλύψει περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς, β) μια πρόσθετη εφαρμογή (add-on) η οποία θα αναλύει τα δεδομένα των κοινωνικών δικτύων για να ανιχνεύει ψευδείς ή παραπλανητικούς λογαριασμούς χρηστών, και γ) μια πρόσθετη εφαρμογή (add-on) που εντοπίζει τον διαμοιρασμό ευαίσθητου περιεχομένου (π.χ. φωτογραφίες, προσωπικές πληροφορίες) και θα προειδοποιεί τον χρήστη ή τους γονείς του για την απειλή της ιδιωτικής του ζωής.
Εξειδικευμένες δυνατότητες
Το έργο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν την πρόσβαση τρίτων σε ευαίσθητο περιεχόμενο με χρήση προηγμένων τεχνικών κρυπτογράφησης και στεγανογραφίας. Οι ακαδημαϊκοί συνεργάτες του έργου θα συμβάλουν στην αξιολόγηση της εμπειρίας του χρήστη, στην επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας, μηχανικής μάθησης και εξόρυξης δεδομένων σχεδίασης αλγορίθμων, αλλά και στο περιεχόμενο των τεχνικών εμπιστευτικότητας. Οι βιομηχανικοί εταίροι θα προσφέρουν κυρίως τεχνογνωσία στην ανάπτυξη λογισμικού, την πρόσβαση σε αληθή δεδομένα κοινωνικών δικτύων, καθώς και στην πρόσβαση σε τελικούς χρήστες. Συντονιστής του έργου είναι ο Λέκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ Μιχάλης Σιριβιανός. Στο έργο συμμετέχουν επίσης ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντρέας Λανίτης από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλας Τσαπατσούλης από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου.
Διεθνής διάκριση για ΤΕΠΑΚ
29.09.2015 07:57
ΕιδήσειςSigmaLive