Μπήκε χθες στα βαθιά ο «ανυπάκουος» δικηγόρος
«Ουσιαστικά, το κυπριακό κράτος έχει καταστήσει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για να μπαλώνει τις τρύπες του»


Παρ' όλες τις συνεχείς ενστάσεις των δικηγόρων της Κατηγορούσας Αρχής -Όλγας Σοφοκλέους και Χριστιάνας Τρυφωνίδου- για τη σχετικότητα των εγγράφων που ο «ανυπάκουος» δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής Μιχάλης Παρασκευάς ζητούσε να καταθέσει, μπήκε χθες στα βαθιά η υπόθεση του κ. Παρασκευά, που, όπως είναι γνωστό, κατηγορείται από τον Μάρτιο 2014, ότι ως αυτοτελώς εργαζόμενος δεν πλήρωσε τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Ο κ. Παρασκευάς είχε εξηγήσει στην εναρκτήρια αγόρευσή του, στις 5.5.2015, ότι δεν καταβάλλει τις εισφορές του, ως μια μορφή πολιτικής ανυπακοής. Κατά τη χθεσινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, η δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου απέρριψε αίτημά του να προβληθεί στο δικαστήριο βίντεο από τηλεοπτική συνέντευξη, στο οποίο -σύμφωνα με τον Μιχάλη Παρασκευά- ο Διευθυντής του ΤΚΑ Θεοφάνης Τρύφωνος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του δικηγόρου, κατά πόσο θα επιστραφεί προς το ΤΚΑ η κρατική οφειλή ύψους 7,5 δις ευρώ. Ωστόσο, ο Μ. Παρασκευάς είχε την ευκαιρία να στηρίξει, με την κατάθεση εγγράφων, την υπόθεσή του, στη διάρκεια της αντεξέτασής του, από τις κυρίες Σοφοκλέους και Τρυφωνίδου.

Να θυμίσουμε ότι αγορεύοντας στην προηγούμενη δικάσιμο, ο Μ. Παρασκευάς είχε την ευκαιρία ν’ αναπτύξει την ουσία της πολιτικής ανυπακοής του, στην προσπάθειά του να τη διευρύνει σε μαζικό κίνημα και ν’ αποδείξει ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι βιώσιμο, ότι ο νόμος που το διέπει είναι αντισυνταγματικός και ότι το Δικαστικό Σώμα πρέπει, με αποφάσεις του, να θεμελιώσει το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η 16η Ιουνίου 2015, με εκφρασμένη την πρόθεση του Μιχάλη Παρασκευά να κλητεύσει, ως μάρτυρες στην υπόθεσή του, τον Υπουργό Οικονομικών, την Υπουργό Εργασίας, τον Διευθυντή του ΤΚΑ και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, όπως και Ελλαδίτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως πραγματογνώμονα.

Περί πλασματικού αποθεματικού
Στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, ο Μιχάλης Παρασκευάς κατέθεσε, ως τεκμήρια (με ένσταση των δικηγόρων της Κατηγορούσας Αρχής), τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας του 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 και 2013 και ειδικότερα τις σελίδες που αφορούν το αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είπε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Ελεγκτής «είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, για έλεγχο του Ταμείου». Είπε ότι «θεωρεί σημαντικότερη την έκθεση για το 2012, όπου γίνεται αναφορά σε πλασματικό αποθεματικό» και ότι «το μη πραγματικό αποθεματικό, για σκοπούς αναλογιστικής μελέτης, καταδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο ότι το κράτος δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει αυτά τα ποσά».

Το ίδιο πρόσωπο, δανειστής και δανειζόμενος!
Για να ενισχύσει την άποψή του, ο Μ. Παρασκευάς επικαλέσθηκε επιστολή του 2002, του τότε Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου, «ότι δεν ενδείκνυται να πληρώσει αυτό το ποσόν». Και συνέχισε: «Εδώ έχουμε το εξής, τουλάχιστον οξύμωρο, ότι ο δανειστής και ο δανειζόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, θα ζητήσει από τον… Υπουργό Οικονομικών την αποπληρωμή του ποσού! Αυτό είναι οξύμωρο και εκτιμώ ότι δεν θα τα επιστρέψει ποτέ… και να επαναλάβω ότι στον διάλογο που είχα σε τηλεοπτική εκπομπή με τον Διευθυντή του ΤΚΑ, Θεοφάνη Τρύφωνος, τον ρώτησα κατά πόσο το κράτος θα επιστρέψει ή όχι την οφειλή του προς το ΤΚΑ και ο κ. Τρύφωνος απέφυγε ν’ απαντήσει. Να αναφέρω ακόμα ότι το Άρθρο 73 του Νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ορίζει ότι ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά του κράτους

. Αυτό θεωρώ ότι εκφεύγει παντελώς του σκοπού του Άρθρου 9 του Συντάγματος. Ουσιαστικά, το κυπριακό κράτος έχει καταστήσει το ΤΚΑ, ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για να μπαλώνει τις τρύπες του. Το Άρθρο 9 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών για αξιοπρεπή ζωή και κάποιοι το έχουν διαστρεβλώσει με τον χειρότερο τρόπο. Ο σκοπός των Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η ανακατανομή του πλούτου για αξιοπρεπή διαβίωση των φτωχών και όχι για να παίρνει τα χρήματα το κράτος και να τα σπαταλά. Θεωρώ, λοιπόν, ότι νομιμοποιούμαι να προστατεύσω το Σύνταγμα, αφού δεν μου αφήνει άλλη επιλογή το κράτος. Ασκώντας, δηλαδή, πολιτική ανυπακοή, όπως έκαναν στο παρελθόν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Ρόζα Παρκς και ο Μοχάμετ Άλι, που με τη συμπαράσταση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών τους "εξανάγκασαν" τους δικαστές, να πάρουν τη σωστή και ηθική απόφαση».

Υποβολές, διαφωνίες και θέσεις
Σε αντεξέτασή του από τη Χριστιάνα Τρυφωνίδου, ο Μ. Παρασκευάς αποδέχτηκε ότι, ως αυτοτελώς εργαζόμενος δικηγόρος, δεν κατέβαλε τις εισφορές του και δεν έχει καταβάλει εισφορές από το 2012, όπως κατηγορείται.

Χ. Τρυφωνίδου: «Σου υποβάλλω, ότι αποδέχτηκες εγγραφή ως αυτοτελώς εργαζόμενος δικηγόρος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχεις συμμορφωθεί και εξακολουθείς να οφείλεις το ποσόν των 824 ευρώ και 21 σεντ, για οφειλές που δεν κατέβαλες στο ΤΚΑ».
Μ. Παρασκευάς: «Διαφωνώ, θεωρώ ότι δεν έχω υποχρέωση να καταβάλω αυτό το ποσόν».
Χ. Τρυφωνίδου: «Σου υποβάλλω, ότι μέχρι σήμερα εξακολουθείς να έχεις την υποχρέωση, εκ του νόμου, να καταβάλεις το ποσόν αυτό».
Μ. Παρασκευάς: «Διαφωνώ, θεωρώ ότι δεν έχω τέτοια υποχρέωση».
Χ. Τρυφωνίδου: «Σου υποβάλλω, ότι με όσα ανέφερες, ότι στο πλαίσιο αυτής της μορφής πολιτικής ανυπακοής, αρνείσαι να καταβάλεις τις εισφορές σου στο ΤΚΑ ως αυτοτελώς εργαζόμενος, ουσιαστικά έχεις παραδεχτεί τη διάπραξη του αδικήματος».
Μ. Παρασκευάς: «Έχω αποδεχτεί ότι δεν έχω καταβάλει τις εισφορές μου στο ΤΚΑ για τους λόγους που έχω εξηγήσει, ασκώντας πολιτική ανυπακοή και θεωρώ ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να καταβάλω αυτό το ποσόν. Αρνούμαι ότι πρέπει να ποινικοποιηθεί αυτή η πράξη και θεωρώ ότι δεν νομιμοποιείται το κράτος, να με κατηγορεί».
Χ. Τρυφωνίδου: «Το ότι ασκείς πολιτική ανυπακοή, δεν σε απαλλάσσει από την υποχρέωσή σου, βάσει διατάξεων της νομοθεσίας, να καταβάλεις τις εισφορές σου».
Μ. Παρασκευάς: «Θεωρώ ότι, σύμφωνα με την πολιτική ανυπακοή, υπάρχει ένας ανήθικος νόμος που επέτρεψε στο κράτος να κατασπαταλήσει τα λεφτά του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίνοντάς τα σε τραπεζίτες τοκογλύφους. Θεωρώ ότι όταν η νομιμότητα ταυτίζεται με την ηθική, τότε η ηθική βγαίνει εκτός νόμου».
Χ. Τρυφωνίδου: «Σου υποβάλλω, ότι η άσκηση πολιτικής ανυπακοής δεν αποτελεί υπεράσπισή σου, ως προς τη διάπραξη του αδικήματος της παράλειψης καταβολής εισφορών».
Μ. Παρασκευάς: «Θεωρώ ότι νομιμοποιούμαι να ασκώ πολιτική ανυπακοή, γιατί δυστυχώς κανένας κρατικός λειτουργός δεν λογοδοτεί ποτέ σε κανέναν και θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντίστασης σε αυτό το σύστημα. Θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να θέσω αυτά τα ζητήματα και να θέσω κάποιους προ των ευθυνών τους, δημοσιοποιώντας τη θέση αυτή, για να καταδείξω ότι όλοι όσοι κατασπατάλησαν τα λεφτά του ΤΚΑ, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι Διευθυντές του ΤΚΑ, δεν λογοδοτούν σε κανένα - θα αφυπηρετήσουν και όταν μετά από ένα χρονικό διάστημα θα καταρρεύσει το Ταμείο, αυτοί θα έχουν τα προνόμια και τις συντάξεις τους και θα είναι βολεμένοι».
Χ. Τρυφωνίδου: «Σου υποβάλλω, ότι τα όσα ανέφερες δεν αφορούν την παρούσα διαδικασία και είναι εκτός δικαιοδοσίας του δικαστηρίου».
Μ. Παρασκευάς: «Το δικαστήριο έχει την επιλογή ν’ ακούσει τη συνείδησή του και ν’ αποφασίσει το ίδιο και δεν θα του υποβάλετε εσείς, την απόφασή του».

Γιατί το ΤΚΑ δεν είναι βιώσιμο
Όλγα Σοφοκλέους: «Θέλω να υποβάλω στον κύριο Παρασκευά, ότι ασκεί την πολιτική ανυπακοή, βασισμένος σε δικές του, εσφαλμένες διαπιστώσεις, ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι βιώσιμο, ενώ είναι βιώσιμο, πράγμα που επιβεβαίωσε η Τρόικα».

Μ. Παρασκευάς: «Θα ήθελα να καταθέσω ως τεκμήριο, έγγραφο της Βουλής, 5.12.2012. Επίσης, την απάντηση που με επιστολή του έδωσε το 2002, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, στον βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου, ότι δεν ενδείκνυται να πληρωθεί η οφειλή του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμα, το γεγονός ότι για σκοπούς αναλογιστικής μελέτης, όπως διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής, θεωρεί ως μη πραγματικό αποθεματικό στο ΤΚΑ, όπως και το γεγονός, όπως καταγράφει τελικά, ότι τα μοναδικά χρήματα που υπάρχουν ως πραγματικό αποθεματικό, στο ΤΚΑ, είναι 80 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη, δημόσια δήλωση λειτουργού του ΤΚΑ στη Βουλή, ότι αν δεν πληρωθούν κάποια οφειλόμενα ποσά, θα καταρρεύσει το Ταμείο. Ενόψει όλων αυτών, θεωρώ ότι δεν είναι βιώσιμο το Ταμείο και ότι λένε ψέματα αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο».