ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΛΟΑΤ

Αν και η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν πιστεύουν ότι τα άτομα ΛΟΑΤ είναι διαφορετικά από τους ετεροφυλόφιλους, δεν θεωρούν πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται ή να υιοθετούν παιδιά


Η νεολαία είναι το κομμάτι εκείνο της κυπριακής κοινωνίας με τη μεγαλύτερη αποδοχή των ατόμων ΛΟΑΤ. Όπως δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης του γραφείου IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που παρουσιάζει σήμερα η Κυριακάτικη «Σημερινή», οι νεαροί ενήλικες κάτω των 25 ετών συμφωνούν με τη νομιμοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και θεωρούν ότι εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας συμβάλλουν στην αποδοχή των ΛΟΑΤ από την κοινωνία, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι οι γονείς και οι παππούδες τους.

Πιο υψηλά ποσοστά αποδοχής καταγράφονται, επίσης, στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τα πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα της κοινωνίας. Ενόψει του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που ξεκίνησε την εβδομάδα που μας πέρασε και κορυφώνεται το Σάββατο με την Πορεία Υπερηφάνειας, η έρευνα επιχειρεί να ρίξει φως στις τάσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στους πολίτες, τώρα που για δεύτερη φορά συζητούν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με αντικείμενο τους ΛΟΑΤ.

Οι απόψεις, πάντως, φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πιο θετικές και σε άλλες πιο αρνητικές, έναντι των ατόμων ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς) ή ΛΟΑΤΙ, όπως είναι το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται με τη συμπερίληψη και των Ίντερσεξ.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 26 Μαΐου 2015, Κάλυψη: Παγκύπρια- αστικές & αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 400 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Μοιρασμένοι

Το 48% των Κυπρίων συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της σχέσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και το 52% διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν. Αυτό που έχει, ωστόσο, ενδιαφέρον είναι πως η διαφωνία αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία των ερωτώμενων, ενώ μειώνεται όσο αυξάνεται το μορφωτικό τους επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υπέρ της νομιμοποίησης τάσσονται έξι στους δέκα αποφοίτους κολεγίου ή πανεπιστημίου, ενώ μόλις το 10% όσων πήγαν σχολείο μέχρι το δημοτικό. Οι γυναίκες αποδεικνύονται πολύ πιο ανοιχτές στο θέμα αυτό, αφού συμφωνούν σε ποσοστό 58%, έναντι 33% των ανδρών.

Δεν είναι σίγουροι

Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με τη συμβολή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην κοινωνική αποδοχή των ατόμων ΛΟΑΤ. Στο σύνολο του πληθυσμού, το 45% πιστεύουν ότι συμβάλλει και το 50% ότι δεν συμβάλλει. Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, ωστόσο, θετική απάντηση έδωσαν το 63%, στην 25-44 το 47%, ενώ στους 65+ μόλις το 32%. Απόκλιση στις απόψεις καταγράφεται και στο μορφωτικό επίπεδο, αφού μόνο το 18% των αποφοίτων δημοτικού θεωρούν ότι το Cyprus Pride συμβάλλει στην κοινωνική αποδοχή, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 43% και 48% στους αποφοίτους μέσης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Μισοί-μισοί

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, το 32% συμφωνούν και το 16% μάλλον συμφωνούν. Υψηλότερα είναι, ωστόσο, τα ποσοστά διαφωνίας, καθώς το 47% των πολιτών διαφωνούν και το 5% μάλλον διαφωνούν. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν ακουστεί λιγότερες φωνές διαμαρτυρίας ενόψει του Φεστιβάλ απ' ό,τι πέρυσι, που διοργανώθηκε το πρώτο Cyprus Pride.

Μόνο οι ΛΟΑΤ

Ετερόκλητες απαντήσεις δόθηκαν στην ερώτηση για το ποιοι πρέπει να λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, αφού η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν μόνο οι ΛΟΑΤ, σε ποσοστό 46% και η δεύτερη πιο δημοφιλής ήταν να συμμετέχουν όλοι, σε ποσοστό 31%. Μόνο το 6% πιστεύουν πως δεν πρέπει να συμμετέχει κανένας. Σε ερώτηση για το ποιοι συμμετείχαν στο περυσινό Φεστιβάλ, το 45% απάντησαν μόνο οι ΛΟΑΤ, ενώ το 32% δήλωσαν άγνοια.

Ξέρουν άλλους

Αν και μόνο το 5% δηλώνουν πως θα λάβουν μέρος στο φετινό Φεστιβάλ, το ποσοστό αυτό δεν θεωρείται χαμηλό, δεδομένης και της περυσινής συμμετοχής. Ενδιαφέρον κρίνεται το γεγονός πως το 14% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι γνωρίζουν κάποιο άλλο άτομο από το περιβάλλον τους, το οποίο θα συμμετάσχει. Με γνώμονα τις απαντήσεις που δόθηκαν στις άλλες ερωτήσεις, ενδεχομένως τα άτομα αυτά να είναι νεαρότερα μέλη της οικογένειάς τους.

Ναι στο σύμφωνο

Από τα είδη νομικής κατοχύρωσης που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, δύο στους πέντε Κυπρίους πιστεύουν πως πρέπει να τους παρέχεται το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης και μόνο δύο στους δέκα το δικαίωμα να παντρεύονται. Το 29% πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουν κανένα δικαίωμα νομικής αναγνώρισης, ενώ το 11% θεωρούν ότι πρέπει να απομονώνονται κιόλας.

Να μην υιοθετούν

Τρεις στους πέντε Κυπρίους θεωρούν, πάντως, πως δεν θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά, ενώ άλλο 7% μάλλον διαφωνούν έναντι τέτοιας προοπτικής. Το 20% συμφωνούν με το δικαίωμα στην υιοθεσία από γκέι ζευγάρια και το 9% μάλλον συμφωνούν έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Φοβούνται…

Στην ερώτηση, γιατί πολλοί ΛΟΑΤ επιλέγουν να κρύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα, οι εκτιμήσεις των πολιτών δείχνουν προς την κατεύθυνση της έλλειψης κοινωνικής αποδοχής. Το 45% πιστεύουν ότι φοβούνται πως δεν θα γίνουν αποδεκτοί από την ευρύτερη κοινωνία και το 29% θεωρούν ότι φοβούνται την απόρριψη. Πάντως, μόνο το 11% πιστεύουν πως δεν εκφράζονται επειδή δεν αποδέχονται τον εαυτό τους.

Έτσι γεννιούνται

Η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύουν ότι η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου είναι γενετικά προκαθορισμένη. Δύο στους δέκα, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι επιλογή, ενώ το ένα τέταρτο των πολιτών έχουν την πεποίθηση ότι διαδραματίζουν ρόλο και τα δύο.

Όπως όλοι

Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι τα άτομα ΛΟΑΤ είναι όπως όλοι οι άλλοι, ενώ διαφορετικούς από τους υπόλοιπους τους θεωρούν το 26%. Σε άλλη ερώτηση, το 54% δήλωσαν ότι η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου επηρεάζει τις καθημερινές του δραστηριότητες, θέση με την οποία διαφωνούν το 42%.

Οι περισσότεροι έχουν

Στην ερώτηση, κατά πόσο έχουν επαφές με άτομα τα οποία γνωρίζουν ότι είναι ΛΟΑΤ, το 56% απαντούν θετικά και το 44% αρνητικά. Είναι, βέβαια, πιθανόν οι Κύπριοι να έχουν επαφές με άτομα από τη ΛΟΑΤ κοινότητα, τα οποία επέλεξαν να μην τους γνωστοποιήσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και, ως εκ τούτου, να μην το γνωρίζουν.

Αρνούνται τον όρο

Αν και πολλοί Κύπριοι θεωρούν ότι οι ΛΟΑΤ θα πρέπει να στερούνται δικαιώματα που παρέχονται στα ετεροφυλόφιλα μέλη της κοινωνίας, η πλειοψηφία δεν πιστεύουν ότι είναι ομοφοβικοί. Μόνο το 14% υιοθετούν τον όρο αυτόν, ενώ το 86% δηλώνουν ότι δεν είναι ομοφοβικοί.

Διάφορες αντιδράσεις

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα όσον αφορά την αντίδραση των γονέων, εάν το παιδί τους τούς αποκάλυπτε ότι είναι ΛΟΑΤ. Το 28% δηλώνουν ότι θα το αποδέχονταν και το 14% ότι δεν θα το αποδέχονταν. Το 27% αναφέρουν ότι θα πάθαιναν σοκ, μια αντίδραση που δεν υποδηλοί αρνητικά ή θετικά συναισθήματα. Το 20% λένε πως θα έψαχναν τρόπους να στηρίξουν το παιδί που τους ανοίχτηκε, ενώ το 7% δεν γνωρίζουν πώς θα αντιδρούσαν. Μόνο το 4% λένε πως θα αναζητούσαν βοήθεια από γιατρό, μια αντίδραση που ήταν διαδεδομένη σε προηγούμενες δεκαετίες.