Με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Σε θεραπευτικά προγράμματα, οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ή τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, αντί της καταδίκης σε φυλάκιση
Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, στα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης και στη Νομική Υπηρεσία, που συνέβαλαν στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την οποία θα εντάσσονται πλέον σε θεραπευτικά προγράμματα οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ή τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, αντί της καταδίκης σε φυλάκιση, δίνει με δήλωση στη «Σ» ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, Δρ Κυριάκος Βερεσιές, εκ μέρους και του Προέδρου του Κέντρου, Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής, Ησαΐα. Η απόφαση λήφθηκε μετά από έγκριση σχετικής πρότασης νόμου, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
«Στην ουσία εφαρμόζεται ο ανενεργός νόμος του 1992, πλήρως εκσυγχρονισμένος, για να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες στην Κύπρο», σχολίασε ο Δρ Βερεσιές. «Όλες οι προδιαγραφές του νόμου συμπίπτουν με τις απόψεις μας, τις οποίες εκφράζουμε τα τελευταία 22 χρόνια. Η εφαρμογή του συμπίπτει απολύτως με τις ανάγκες του τόπου, αφού με βάση την έρευνα της Αστυνομίας, που παρουσιάστηκε στις 12 τρέχοντος, ένας στους τρεις νέους μέχρι 30 χρονών είναι χρήστης ουσιών εξάρτησης - και αν δεν εφαρμόζονταν αυτά τα μέτρα, η Κύπρος θα χρειαζόταν μια φυλακή σε κάθε πόλη. Με αυτόν τον τρόπο απο-εγκληματοποιείται η πράξη και δίνεται ευκαιρία για δημιουργική ζωή, σε πολλές οικογένειες. Δεν ξέρω αν υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο για άτομα που ήδη βρίσκονται στη φυλακή, για θέματα χρήσης ναρκωτικών. Αν δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια, εμείς θα αγωνιστούμε για να περιληφθούν και αυτοί, για να τους δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα θεραπευτικό κέντρο και όχι στον χώρο των φυλακών».
Στη βάση ευρωπαϊκών πρακτικών
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για νέα πρόταση Νόμου που καταργεί την υφιστάμενη νομοθεσία και θέτει ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο, στη βάση ευρωπαϊκών πρακτικών, όπου οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ή τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως κοινοί εγκληματίες, αλλά θα τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης. Στη βάση αυτή, η πρόταση του Υπουργείου Υγείας διαλαμβάνει, επίσης, τόσο τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται, όσο και την ακολουθητέα διαδικασία έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ή ουσιοεξαρτώμενους σε Κέντρα Θεραπείας, καθώς και τη διαδικασία που θα διέπει τη λειτουργία των εν λόγω θεραπευτικών Κέντρων.
Με βάση τα πιο πάνω, τα διατάγματα θεραπείας θα εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστήρια της Δημοκρατίας, κατόπιν αυτόβουλου του προσώπου να τύχει θεραπείας, και μετά από γνωμάτευση που θα εκδίδει αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, στη βάση αξιολόγησης του προσώπου και λαμβάνοντας υπόψη αιτιολογημένη έκθεση του Κέντρου Θεραπείας.
Ελάχιστη θεραπεία, τρεις μήνες
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της Επιτροπής θα ορίζονται μετά από εισήγηση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, με τριετή θητεία. Ως μέλη της Επιτροπής θα ορίζονται ένας εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ένας ψυχίατρος και ένας κλινικός ψυχολόγος με επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της ουσιοεξάρτησης, εκ των οποίων, ο ένας θα προέρχεται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Η ελάχιστη διάρκεια της θεραπείας ορίζεται στους τρεις μήνες και μπορεί να παραταθεί από το Δικαστήριο ανά τρίμηνο, με βάση την τριμηνιαία έκθεση που θα ετοιμάζει το θεραπευτικό Κέντρο. Η διάρκεια της θεραπείας δεν θα υπερβαίνει τους 24 μήνες.
Τα Κέντρα Θεραπείας που θα παρέχουν θεραπεία σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ή ουσιοεξαρτημένα άτομα, θα διαθέτουν επιστημονικό και άλλο προσωπικό, ως επίσης κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό. Όλα τα στοιχεία που θα τηρούνται στο Κέντρο Θεραπείας και αφορούν στους χρήστες και ουσιοεξαρτημένους, θα είναι εμπιστευτικής φύσεως. Η πρόταση Νόμου διαλαμβάνει, τέλος, ποινικές διατάξεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις του ατόμου σε θεραπεία, καθορίζοντας πρόσθετα και τις πρόνοιες εκείνες, που υποβοηθούν στην καλύτερη εφαρμογή του μέτρου.