Στις 27 Μαρτίου 2015, η αίτηση του Μιχάλη Παρασκευά
Ζητείται ένταλμα QUO WARRANTO, με το οποίο να καλείται ο Άγγλος υπήκοος R. H. Naqvi «να δείξει υπό ποία εξουσία ασκεί δημόσια το αξίωμα του δικαστή στην Κύπρο»


Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκης Χριστοδούλου όρισε για τις 27 Μαρτίου 2015 την αίτηση του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά, για εκδίκαση από την ολομέλεια του Ανωτάτου τού αιτήματος Παρασκευά, για έκδοση προνομιακού εντάλματος QUO WARRANTO, με το οποίο αμφισβητείται ξεκάθαρα, για πρώτη φορά, η νομική υπόσταση του δικαστηρίου της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας. Όπως αποκάλυψε η «Σ» σε ρεπορτάζ στην προχθεσινή της έκδοση, ο Μ. Παρασκευάς προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε καταχώριση αίτησης στο Ανώτατο για έκδοση εντάλματος QUO WARRANTO, εκ μέρους του πελάτη του Χαμπή Χειμώνα από την Ξυλοφάγου.

Ο Χ. Χειμώνας προσήχθη ενώπιον του δικαστηρίου Δεκέλειας στις 29 Ιουλίου 2014, με τον δικηγόρο του Μ. Παρασκευά να αμφισβητεί ρητά τη νομιμότητα του δικαστηρίου, ενώπιον του Βρετανού δικαστή R. H. Naqvi. Παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο δικαστήριο αυτό στις 7 Νοεμβρίου 2014, αλλά, όπως δήλωσε στη «Σ» ο κ. Παρασκευάς, πληροφόρησε τον δικηγόρο των Βάσεων ότι ο πελάτης του, αλλά και ο ίδιος, «δεν πρόκειται να ξαναπαρουσιαστούν ποτέ στο δικαστήριο Δεκέλειας, γιατί δεν το αναγνωρίζουν, αφού αρμόδια είναι μόνο τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Προϋποθέσεις εξαιρετικής σοβαρότητας»
Στη διάρκεια της χθεσινής σύντομης διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώπιον του Μιχαλάκη Χριστοδούλου, στην παρουσία του Χαμπή Χειμώνα και του γιου του Χριστόφορου, ο Μιχάλης Παρασκευάς ανέφερε στον δικαστή ότι «λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος και με βάση τη νομολογία, θα πρέπει η υπόθεση να δικαστεί από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Ο κ. Χριστοδούλου ρώτησε τον δικηγόρο κατά πόσο ζητά αναβολή για να υποβάλει αίτηση να εξεταστεί η υπόθεση από την ολομέλεια του Ανατάτου» και πήρε καταφατική απάντηση από τον Μ. Παρασκευά. «Για να επιληφθεί η πλήρης Ολομέλεια μιας υπόθεσης, πρέπει αυτή να συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά και να ικανοποιούνται κάποιες προϋποθέσεις εξαιρετικής σοβαρότητας», παρατήρησε ο δικαστής Χριστοδούλου. «Θεωρώ ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές», απάντησε ο Μιχάλης Παρασκευάς. Ο δικαστής όρισε τότε την 27η Μαρτίου 2015 για ακρόαση της αίτησης του δικηγόρου.

Μετά τη λήξη της χθεσινής διαδικασίας στο Ανώτατο, ρωτήσαμε τον Μιχάλη Παρασκευά γιατί επιδιώκει να εκδικαστεί η υπόθεση από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και όχι από ένα μόνο δικαστή. «Αν αποφασίσει μόνος του, δεν υπάρχει δεδικασμένο, δεν δημιουργείται προηγούμενο και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ξεκαθαρίσει ένα κορυφαίο ζήτημα όπως αυτό», ήταν η απάντηση του κ. Παρασκευά.

Η περίπτωση του κυρίου R. H. Naqvi
Υπενθυμίζουμε ότι στην αίτηση Μ. Παρασκευά στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητείται να εκδοθεί ένταλμα QUO WARRANTO, με το οποίο «να καλείται ο κύριος R. H. Naqvi, Άγγλος υπήκοος, να δείξει υπό ποία εξουσία και/ή ποία νομοθεσία και/ή ποίο νομοθετικό έρεισμα και\ή νομικό έρεισμα έχει, βάσει του οποίου κατέχει και/ή ασκεί δημόσια το αξίωμα του δικαστή στην Κύπρο σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που βρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων” Δεκέλειας». Ο κ. Παρασκευάς ανέφερε στη «Σ» ότι «όποια και να είναι η έκβαση του QUO WARRANTO, η πρόθεση του πελάτη μου είναι να κινηθεί αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράλειψη να προστατεύσει τα δικαιώματα του πελάτη μου, ο οποίος φυλακίστηκε από παράνομα όργανα. Αγωγή θα κινηθεί και εναντίον του προσώπου που εκπροσωπεί τις Βρετανικές Βάσεις».

Η πατατοφυτεία και το πεδίο βολής
Να επαναλάβουμε ότι ο Χαμπής Χειμώνας, 60 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών, γνωστός για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Οι κατηγορίες εναντίον του προέκυψαν μετά την αντίδρασή του στην καταστροφή, από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για καλλιέργεια πατατών, αλλά θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο», σύμφωνα με την έκθεση απαιτήσεως των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Ασύστολα και χωρίς νομιμοποίηση
Η δίκη Χειμώνα άρχισε στις 29 Ιουλίου 2014, με τον δικηγόρο του Μ. Παρασκευά να αμφισβητεί ρητά τη νομιμότητα του δικαστηρίου, ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστή. Όπως δήλωσε τότε στη «Σ» ο Μ. Παρασκευάς, «τα λεγόμενα δικαστήρια και η αστυνομία των Βάσεων παραβιάζουν ασύστολα και χωρίς νομιμοποίηση τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών».

Αγορεύοντας στις 7 Νοεμβρίου 2014, εκ μέρους του πελάτη του Χαμπή Χειμώνα, ο κ. Παρασκευάς είπε, απευθυνόμενος στον κ. Naqvi, ότι «θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη». Ανέφερε ότι «ως δικηγόρος που είμαι, δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο και αυτό είναι ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα». Για να πάρει ως απάντηση από τον Βρετανό δικαστή ότι «σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι, και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει».

Ο Μιχάλης Παρασκευάς πληροφόρησε τον κ. Naqvi ότι στις 3 Οκτωβρίου 2014 είχε στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον κάλεσε να χειριστεί το θέμα της νομιμότητας του δικαστηρίου και της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, αλλά πήρε απάντηση από τον Κώστα Κληρίδη ότι είναι αναρμόδιος να χειριστεί το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή, έστειλε την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Το Σύνταγμα και η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης
Σύμφωνα με τον Μ. Παρασκευά, η αίτησή του στο Ανώτατο για έκδοση εντάλματος QUO WARRANTO, σε σχέση με το δικαστήριο Δεκέλειας, στηρίζεται σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, του Ποινικού Κώδικα, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στους κανόνες Φυσικής Δικαιοσύνης. Στην αίτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης του Χαμπής Χειμώνας «εξαναγκάζεται με την απειλή βίας και στέρησης της ελευθερίας του, από ανθρώπους που ενεργούν κατ’ ισχυρισμόν τους κατ’ εντολήν από κάποιον Άγγλο υπήκοο ονόματι R. H. Naqvi, ο οποίος σφετερίζεται και νοσφίζεται δημόσια εξουσία ως δικαστής στην Κύπρο, ως περιγράφεται πιο κάτω, να συμμετέχει ως “κατηγορούμενος” σε διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που ευρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας” και ο οποίος στερήθηκε την ελευθερία του και φυλακίστηκε σε χώρο εντός της περιοχής των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας”».