Ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο του Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους
Ανθολόγιο 117 ποιημάτων που δημοσίευσαν 39 κρατούμενοι στις φυλακές και τα κρατητήρια στην περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο καθηγητής Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Η Έγκλειστη Ποίηση των Φυλακών και των Κρατητηρίων». Πρόκειται για ένα ανθολόγιο 117 ποιημάτων που δημοσίευσαν 39 κρατούμενοι στις φυλακές και τα κρατητήρια στην περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Απ’ αυτά, τα 78 ποιήματα δημοσιεύτηκαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Λευκωσίας «ΚΥΠΡΟΣ» και τα 39 στο δεκαπενθήμερο περιοδικό «Times of Cyprus» (Κυπριακοί Καιροί).
Οι έγκλειστοι ποιητές
Οι έγκλειστοι ποιητές ήσαν κατ' αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι: Αβραάμ Νικόλας, Άγγελος Γρηγόριος, Αδάμου Θεόδωρος, Αναστάση Λουκάς, Αντωνίου Α., Αντωνίου Ονησίφορος, Α. Σ., Βρυωνίδης Δήμος, Γιώρκας Πασχάλης, Ελευθερίου Χριστάκης, Έλληνας Γεώργιος, Ευστρατιάδης Γεώργιος, Ιωαννίδης Μέλιος, Ιωαννίδης Στέλιος, Ιωαννίδης Φρίξος, Καψοσιδέρης Άριστος, Κοιρανίδης Στέλιος, Κομμοδάτος Γιάννης, Κ. Μ., «Κρατούμενος», Κωνσταντινίδης Στέφανος, «Λ.», Μικελλίδης Νίνος, Μιχαήλ Ανδρέας, Μιχαήλ Σ., Μουσούτας Νίκος, Μουστακλής Νίκος, Παγώνης Λουκής, «ΠΑΙΑΝ», Παναγή Γεώργιος, Παπακώστας Στέλιος, Πικροδάφνης Παύλος, Πισσάς Μιχαήλ, Ρολάνδης Νίκος, Σ. Παύλος, Σ. Κ., Σπανός Ιωάννης, Χαραλάμπους Τούλα, Χριστοδούλου Ανδρέας και Φρίξου Ζακχαίος.
Ζεις τις τραγικές ώρες
Σε χαιρετισμό της με τίτλο «Λίγα Λόγια», η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου χαιρετίζει την έκδοση του βιβλίου και αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Διαβάζοντάς τα (τα ποιήματα), ζεις τις τραγικές ώρες που χιλιάδες συμπατριώτες μας έζησαν φυλακισμένοι στα παράνομα κρατητήρια, όπου κρατούνταν "άνευ δίκης" χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, μεσήλικες, γέροντες, λαϊκοί και ιερωμένοι, γεωργοί, εργάτες και επιστήμονες… οι κρατούμενοι στην πλειοψηφία γράφουν για την ελευθερία, που την λατρεύουν, και την οραματίζονται να έρχεται φέρνοντας την Ανάσταση, την άνοιξη στον ματωμένο τόπο τους…».
Στον πρόλογό του ο συγγραφέας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε και τη μεθοδολογία της έρευνάς του για συγκέντρωση των ποιημάτων που θα περιελάμβανε στην ανθολογία. Παραθέτει, επίσης, πληροφορίες για τα έντυπα «Κύπρος» και TIMES OF CYPRUS, καθώς και το ιστορικό της καθιέρωσης της πατριωτικής ποιητικής στήλης στην εφημερίδα του Γιάννη Κυριακίδη «ΚΥΠΡΟΣ» με πρωταγωνιστή τον Λουκή Παπαφιλίππου (ψευδώνυμο Λουκής Παγώνης) και των Λογοτεχνικών Σελίδων του περιοδικού «TIMES OF CYPRUS», με επιμελητή της ύλης τον Κώστα Μόντη.
Τα μέρη του βιβλίου
Στο παράρτημα Ι του βιβλίου δημοσιεύονται, επίσης, ποιήματα που γράφτηκαν από Έλληνες και Ελληνίδες της Κύπρου, που δεν ήσαν κρατούμενοι ή κατάδικοι, αλλά ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν μέσα από τον ποιητικό λόγο τα αισθήματά τους για τον διεξαγόμενο εθνικό αγώνα, για τους ηγέτες και τους ήρωές του, για τους κρατούμενους και τους φυλακισμένους. Συνολικά στο παράρτημα δημοσιεύονται 60 ποιήματα, από τα οποία τα 36 πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΚΥΠΡΟΣ» και τα 24 στο περιοδικό «TIMES OF CYPRUS».
Οι ελεύθεροι ποιητές / ποιήτριες, ποιήματα των οποίων ανθολογήθηκαν, ήσαν 23, οι πιο κάτω: Γεωργίου Ανδρέας, Ελλάδιος Κώτσιος, Επαμεινώνδας Σπύρος, Ιωαννίδης Πάνος, Καπόνας Γεώργιος, Κουγιάλης Θεοκλής, Κυπριανού Σωτήριος, Λουκά Γεώργιος, Λυτρίδης Αντώνιος, Μαρίνη Ροζίνα, Μουρίδης Δώρος, «Οδυσσέας», Οικονομίδης Αγαθοκλής, Ονησιφόρου Μαρούλα, Παναγή Ειρήνη, Παναγιώτου Μυριάνθη, Παπαδημήτρης Δημήτρης, Παπακώστας Στέλιος, Σίσυφος Σ.Μ, Σοφιανός Χρυσόστομος, Σπανός Ιωάννης, Χρ., Σωκράτους Κώστας και Χαραλαμπίδης Τάκης.
Συνολικά στο βιβλίο περιλαμβάνονται 182 ποιήματα που αναφέρονται στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.
Ο επίλογος
Στον επίλογο ο συγγραφέας αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Οι αναγνώστες θα ζήσουν μέσω των ποιημάτων το αγωνιστικό πνεύμα των κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκουν έναν δημιουργικό τρόπο καταπολέμησης της αδράνειας, της πλήξης και ανίας τους, αλλά και την αυτοθυσία και την πίστη τους στα ιδανικά της φυλής, στην ελευθερία, τιμή και αξιοπρέπεια, την προσήλωση στο Θεό και τις ηθικές αξίες, την καρτερία, την υπομονή και προσδοκία τους για καλύτερες μέρες. Την αγάπη ακόμα προς την οικογένεια και τα παιδιά τους, που τα ενθαρρύνουν να ανέχονται την προσωρινή κράτησή τους για το καλό της πατρίδας…». Σημειώνεται πως το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 18 του Μάρτη, στις 7 μμ., στην Αίθουσα Τελετών του Μετοχίου Κύκκου, στην Έγκωμη Λευκωσίας.