Ενώ φιλοξενούνται για τρεις μήνες σε καταυλισμ
Έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες της Κοκκινοτριμιθιάς
Άλλη μια εκδήλωση ειρηνικής διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά έξω από το κτίριο της Βουλής, πραγματοποίησαν χθες περίπου 150 Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στην Κοκκινοτριμιθιά από τις 25 Σεπτεμβρίου 2014, μετά τη διάσωσή τους στη διάρκεια θαλασσοταραχής. Ζητούν να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συνενωθούν με συγγενείς τους εκεί, αφού η Κύπρος δεν ήταν ο προορισμός τους, όταν εγκατέλειπαν τη σπαραζόμενη απο τον εμφύλιο πόλεμο Συρία, πληρώνοντας χιλιάδες δολάρια, σε διακινητές (traffickers).
Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποίησαν και το περασμένο Σάββατο στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, μετά τον μυστηριώδη θάνατο του 23χρονου Παλαιστίνιου της Συρίας Αχμέτ Αμπνουλάχ, που ήταν ανάμεσα στους ναυαγούς και διέμενε με τη μητέρα, τον αδελφό και την αδελφή του στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς. Ο νεαρός βρέθηκε την Παρασκευή, 26 τρέχοντος, κρεμασμένος σε πάρκο δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Πληροφορούμαστε πάντως ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία χορήγησης αδειών προσωρινής παραμονής στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης δήλωσε χθες στη «Σ» ότι, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν οι πρόσφυγες αυτοί, πρέπει να εξασφαλίσουν βίζα από τις χώρες που επιθυμούν να μεταβούν. Πρόσθεσε ότι ο θάνατος του νεαρού απασχολεί τώρα τις Αρχές και ότι η κατάσταση των προσφύγων αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Ανδρέας Φραντζής μάς δήλωσε χθες ότι «εμείς φροντίζουμε μέσα στους όρους εντολής που έχουμε, να διατηρούμε το λεγόμενο well being των ανθρώπων αυτών, μέσα στον συγκεκριμένο χώρο διαμονής τους στην Κοκκινοτριμιθιά».
Ζητούν δεύτερη νεκροψία
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε χθες στη «Σ», σε σχέση με τον θάνατο του Αχμέτ Αμπνουλάχ, ότι «εμείς εξετάζουμε αιφνίδιο θάνατο, δεν υπάρχουν υπόνοιες για έγκλημα», ενώ ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους μάς επανέλαβε ότι «η σορός του δεν είχε κακώσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια». Σε αναφορά μας στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, ότι το θύμα βρέθηκε δεμένο πισθάγκωνα, ο κ. Σοφοκλέους μας είπε ότι είναι ανακριβείς και ότι στην πραγματικότητα «βρέθηκε με δεμένα τα χέρια του μπροστά, με λεπτή κλωστή, που δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο». Πρόσθεσε ότι «εμείς τελειώσαμε πάντως, από την πλευρά μας».
Πληροφορίες μας, όμως, αναφέρουν ότι τίποτα δεν τέλειωσε από την πλευρά των συγγενών του θύματος, αφού ζητούν δεύτερη νεκροψία, πριν τελέσουν την κηδεία του. Προς τον σκοπό αυτό έφθασαν στην Κύπρο άλλος ένας αδελφός και αδελφή του νεαρού Παλαιστινίου, που διαμένουν στην Ολλανδία και τη Σουηδία αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι η μητέρα του και τα αδέλφια του που διέμεναν μαζί του στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς δεν έδωσαν ακόμα κατάθεση στην Αστυνομία, ενώ ζήτησαν προστασία και διαμένουν τις τελευταίες μέρες εκτός του καταυλισμού.
UNHCR: Να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες
Να αναφέρουμε ότι μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, από τους 339 συνολικά ναυαγούς που φιλοξενούνταν στην Κοκκινοτριμιθιά, έφυγαν οι 100 και παρέμειναν σήμερα 240, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται να κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί επιδιώκουν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ελάχιστοι από τους 339 έκαναν αίτηση για παραχώρηση ασύλου και μεταφέρθηκαν στον χώρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου. Από τους 339, οι 189 είναι Παλαιστίνιοι της Συρίας και οι 150 Σύροι. Ανάμεσά τους υπάρχουν περίπου 20 ασυνόδευτα παιδιά, μεταξύ 15-18 χρόνων, μερικά από τα οποία συνοδεύονται από συγγενικά άτομα.
Υπενθυμίζουμε δήλωση στη «Σ» της Αιμιλίας Στροβολίδου, λειτουργού ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR), με ιδιαίτερη αναφορά στους Παλαιστίνιους ναυαγούς, οι οποίοι, όπως επεσήμανε, δεν έχουν υπηκοότητα, είναι ανιθαγενείς και ζούσαν στη Συρία υπό το καθεστώς προστασίας της UNRWA (United Nations Relief Works Agency for Palaistinian Refugees), που έχει παρουσία σε πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που έχασαν την προστασία της UNRWA, αφού έφυγαν λόγω του συριακού εμφύλιου πολέμου, τότε πρέπει να αναγνωριστούν αμέσως ως πρόσφυγες. Μια από τις ανησυχίες τους είναι ότι θα τους δοθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας κι έτσι δεν θα μπορούν να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους που άφησαν πίσω στη Συρία, σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Κύπρο. Ζουν λοιπόν μέσα στην αβεβαιότητα».
«Εμείς είμαστε δίπλα τους»
Υπενθυμίζουμε ότι το καθεστώς του επισκέπτη που οι Σύροι και Παλαιστίνιοι έχουν από το κυπριακό κράτος, τους επιτρέπει να διακινηθούν όπου θέλουν, αν και δεν έχουν δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές ή εργασία. Με δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε πει ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι παράνομοι και μπορούν με αίτηση που θα υποβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, να τους δοθεί καθεστώς επισκέπτη για ένα-δύο ή και τρεις μήνες, και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι δόθηκαν οδηγίες, ώστε ο καθένας από αυτούς και χωρίς καθοδήγηση να καταθέσει τη δική του επιθυμία και προτίμηση, αν θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο ή να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Όπως σχολίασε στη «Σ» η Αιμιλία Στροβολίδου, η UNHCR ανησυχεί ότι «υπό το καθεστώς του επισκέπτη, πιθανόν κάποιοι πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσοι δεν θα έχουν τα χρήματα, θα καταφύγουν σε άτυπες και επικίνδυνες οδούς, για να πάνε στις χώρες που θέλουν. Δεν εξασφαλίζεται η προστασία τους με αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να δοθούν σωστές συμβουλές».
Πρόσθεσε ότι «αν αποφασίσουν να κάνουν αίτηση ασύλου, εμείς είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε για όλους τους πρόσφυγες, για να στηρίξουμε τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την εθνική νομοθεσία. Η συριακή κρίση είναι προσφυγική κρίση. Η θέση μας, ως Υπάτη Αρμοστεία, είναι ότι πρέπει να δίνεται κυρίως προσφυγικό καθεστώς και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας».
Τι κάνουν οι αρμόδιοι; Κοιμούνται;
Δώρος Πολυκάρπου, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΙΣΑ: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ουσιαστικά αυτοπαγιδεύτηκε στην υπόθεση αυτή, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να μεταχειριστεί τους πρόσφυγες με βάση τον νόμο, το προσφυγικό δίκαιο και τις συστάσεις της UNHCR. Πρέπει να τους παραχωρήσει καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα, με βάση το οποίο θα έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορούν να ταξιδέψουν.
Στην αντίθετη περίπτωση, πιστεύω ότι θα υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις. Είναι άνθρωποι απελπισμένοι και στην απελπισία τους είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα, να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους, προκειμένου να φύγουν από την Κύπρο. Θεωρώ ότι ο θάνατος τού Άχμετ Αμπντουλάχ πιθανόν να έχει σχέση με το γεγονός ότι ζητούσε από τους traffickers να πάρει πίσω τα λεφτά που πλήρωσε για τη μεταφορά του ιδίου, της μητέρας του και των δύο αδελφιών του απο τη Συρία στην Ευρώπη (περίπου 15 χιλιάδες δολάρια).
Οι traffickers αυτοί είναι στη Συρία ή την Τουρκία. Πιστεύω ότι ο κίνδυνος γι' αυτόν δεν προερχόταν από το γεγονός ότι ήταν μάρτυρας κατηγορίας σε μια σοβαρή ποινική υπόθεση - μαζί με άλλους τρεις Παλαιστίνιους, είχε κατονομάσει τέσσερεις Σύρους που ήταν στο ναυαγισμένο πλοίο, ως συνεργάτες των traffickers, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται από την Αστυνομία. Οι δύο Παλαιστίνιοι μάρτυρες έφυγαν στο μεταξύ από την Κύπρο. Το τραγελαφικό ειναι ότι ένας από τους κρατούμενους που συνελήφθη ως trafficker, είναι ταυτόχρονα και μάρτυρας κατηγορίας κατά των traffickers!
Ένας από αυτούς είχε μαζί του στο πλοίο που ναυάγησε το ανήλικο παιδί του, που είναι τώρα ασυνόδευτο... Υπ' όψιν ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σ' ένα στρατόπεδο που ελέγχεται 24 ώρες το 24ωρο από το κυπριακό κράτος. Τι κάνουν οι αρμόδιοι; Κοιμούνται; Να θέσω υπ' όψιν σας ότι ο νεαρός έλειπε από τον καταυλισμό από το μεσημέρι της Τετάρτης 24ης Δεκεμβρίου και η αδελφή του κατήγγειλε στην Αστυνομία την απουσία του και ζήτησε βοήθεια. Η απάντηση της Αστυνομίας, ήταν ότι είναι ενήλικας και μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του - και δεν τον αναζήτησαν, μέχρι που βρέθηκε νεκρός στο πάρκο του Προεδρικού, τρεις μέρες αργότερα, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου».