Ταξίδεψε με το Θέατρο Σκιών του Χριστόδουλου Α. Πάφιου
Στο Harmony World Puppet Carnival συμμετείχαν συνολικά πάνω από 116 δημιουργίες από 85 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της μικρής Κύπρου
ΤΟ ΕΡΓΟ που παρουσιάσαμε απέσπασε τον τιμητικό τίτλο «Continuation of Traditional Storytelling Style»
Κουκλοπαίχτες, μαριονετίστες, καραγκιοζοπαίχτες, παιδικά θεατρικά σχήματα -μικρά και μεγάλα- προσκλήθηκαν για να μοιραστούν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό της Ταϊλάνδης, το ταλέντο τους, την τέχνη τους, την παράδοσή τους και την κουλτούρα τους στο World Puppet Carnival, που έγινε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης από την 1-10 Νοεμβρίου 2014. Πάνω από 116 δημιουργίες από 85 χώρες απ' όλον τον κόσμο έχουν επιλεγεί για να παρουσιάσουν στον κόσμο της εξωτικής Μπανγκόκ τη δουλειά τους και την τέχνη τους.
Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες της Άπω Ανατολής με σπουδαίους και ξακουστούς κουκλοπαίχτες και παίχτες του θεάτρου σκιών με τις περίφημες και περίτεχνες φιγούρες τους που μοιάζουν με έργα τέχνης. Προσκλήθηκαν, λοιπόν, όλοι αυτοί απ' όλες τις χώρες των πέντε Ηπείρων για να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους και να μοιραστούν την τέχνη και την παράδοσή μας με τα παιδιά και τις οικογένειές τους και γενικότερα με όλον τον κόσμο.
Το Harmony World Puppet Carnival
Σε αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ, το οποίο ήταν συναγωνιστικό, υπήρχαν βραβεία τα οποία απονεμήθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή. Οι διάφορες κατηγορίες περιελάμβαναν την καλύτερη κίνηση φιγούρας, καλύτερο ηθοποιό, καλύτερο διευθυντή παραγωγής, καλύτερο σενάριο, καλύτερη κούκλα, καλύτερο film, video, καλύτερη παράσταση για τα παιδιά και την καλύτερη παραδοσιακή τέχνη. Κουκλοπαίχτες, παίχτες θεάτρου σκιών, ηθοποιοί από την Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία ανοίξανε τις πόρτες τους στον μαγικό κόσμο της τέχνης του Θεάτρου και προσέφεραν υπέροχες παραστάσεις εκπροσωπώντας τη χώρα τους. Το «Harmony World Puppet Carnival» ήταν ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αλλά και μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετοχής χωρών που έλαβαν ποτέ μέρος σε Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου.
Κι η Κύπρος παρούσα με τον Καραγκιόζη
Μετά την επιτυχή συμμετοχή του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδονησίας, σειρά πήρε η συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταϊλάνδης. Αυτή η επιλογή του Κυπριακού Λαϊκού Θεάτρου Σκιών του Χριστόδουλου Α. Πάφιου και «…η πρόσκλησή του ήταν για μένα», όπως είπε ο Πάφιος, «μια μεγάλη πρόκληση γιατί θα είχα την ευκαιρία να μάθω για τον πολιτισμό των άλλων χωρών, αλλά και να δω από κοντά τις περίφημες και σπουδαίες ταϊλανδέζικες κούκλες και μαριονέτες. Θα είχα την ευκαιρία να θαυμάσω από κοντά τις σκαλιστές με περίτεχνο τρόπο και επιδεξιότητα και με πολύ λεπτομέρεια φτιαγμένες από δέρμα βουβαλιού φιγούρες που φτιάχνουν οι καλλιτέχνες της Ταϊλάνδης».
«Ο Μεγαλέξαντρος και το θεριό»
Το Θέατρο Σκιών του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου συμμετείχε σε αυτό το Φεστιβάλ με το υπέροχο, κλασικό, παραδοσιακό αλλά και διαχρονικό έργο «Ο Μεγαλέξαντρος και το θεριό» και απέσπασε τον τιμητικό τίτλο «Continuation of Traditional Storytelling Style» και του απονεμήθηκε το σχετικό δίπλωμα από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ταϊλάνδης σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε με τη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ.
Το έργο αυτό παιζόταν από τους Καραγκιοζοπαίχτες στη Μακεδονία για να ξεσηκώσουν τους υπόδουλους ραγιάδες. Την εποχή εκείνη το θεριό δεν ήταν τίποτε άλλο από την οθωμανική καταπίεση με το αφόρητο και ασήκωτο χαράτσι, το οποίο επέβαλαν οι Τούρκοι στον σκλαβωμένο Έλληνα. Σήμερα το θεριό παρομοιάζεται με την οικονομική κρίση του Κύπριου πολίτη, ο οποίος δεν αντέχει την οικονομική καταπίεση, εξαθλίωση, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό.
Δεν ξόφλησε το θέατρο σκιών
Η τέχνη του θεάτρου σκιών, κοινώς Καραγκιόζης, δεν ξόφλησε, δηλώνει ο γνωστός Κύπριος Καραγκιοζοπαίχτης, Χριστόδουλος Α. Πάφιος, ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες που επιμένουν να ασκούν σήμερα αυτού του είδους τη λαϊκή τέχνη και παράδοση. Ο Χριστόδουλος Α. Πάφιος, κόντρα στο κύμα των καιρών, πιστεύει πως «ο αδιόρθωτος και ανυπότακτος Καραγκιόζης» τραβά τον δρόμο του με αμείωτο πάθος και δύναμη, αψηφώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η επιστροφή του λαού μας στις ρίζες του και στις αξίες του είναι επιτακτική ανάγκη και πως αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από το κεφαλοκλείδωμα, στο οποίο έχουμε οδηγηθεί.
Πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των αξιών, πρέπει να αντισταθούμε στην υποκουλτούρα των τηλεοπτικών προγραμμάτων και του πλαστικοποιημένου τρόπου ζωής και να επιστρέψουμε στις παραδόσεις μας. Πρέπει να πάμε κόντρα στον ηλεκτρονικό κατακλυσμό και τις υπερφίαλες συχνά τηλεοπτικές παρουσιάσεις που δεχόμαστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, και κυρίως τα παιδιά, που τους κλέβουν τον αμόλυντο αυθορμητισμό τους.
Ο Καραγκιόζης δίνει τον δικό του αγώνα στο παρόν, έχοντας την ψυχή να αντιστέκεται σε όλα τα στραβά και τα ανάποδα που τον περιτριγυρίζουν. Παλεύει στήθος με στήθος στο τώρα φτιάχνοντας ψυχή με την ψυχή του, με μοναδικό όπλο την καμπούρα του και το μακρύ του χέρι, που κουβαλά τα πάθη της ψυχαγωγίας ενός ψεύτικου πια κόσμου, που δεν θυμάται να χαμογελά και να κοιτά συχνά - πυκνά τη ζωή που περνάει.