Στις πλείστες περιπτώσεις στοιχίζει τέσσερις χιλιάδες ευρώ
Η καθυστέρηση που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες από πλευράς Υπουργείου Υγείας, στην καταβολή των χρημάτων αυτών, έχει προκαλέσει ανησυχίες ανάμεσα στους ενδιαφερομένους


Σε αναμονή της επιχορήγησης του κράτους για την εξωσωματική, στην οποία έχουν προχωρήσει, βρίσκονται εξήντα περίπου ζευγάρια. Την ίδια ώρα, η υπογονιμότητα αποτελεί την «ασθένεια» της εποχής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιατρικός κόσμος. Οι τιμές, ωστόσο, υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ, ενώ το κράτος επιχορηγεί μέχρι δύο κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες από πλευράς Υπουργείου Υγείας, στην καταβολή των χρημάτων αυτών, έχει προκαλέσει ανησυχίες ανάμεσα στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι δεν θα λάβουν τελικά τα χρήματα που δικαιούνται. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε, τα χρήματα θα σταλούν στους δικαιούχους το συντομότερο. Επισημαίνει, επίσης, ότι εκκρεμεί η πληρωμή προς 60 ζευγάρια για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές έφεραν καθυστερήσεις
Μιλώντας στο SigmaLive, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές γενικότερα (και όχι μόνο στο κομμάτι των εξωσωματικών), λόγω κάποιων αλλαγών που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην όλη διαδικασία διεκπεραίωσης τέτοιων διαδικαστικών ζητημάτων. Όπως εξήγησε η Δρ Κωνσταντίνου, η διοικητική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος μεταφέρθηκε από τη διοίκηση του Υπουργείου στις Ιατρικές Υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο ζητεί πλέον υπογραφές από δύο διαφορετικούς λειτουργούς της κάθε υπηρεσίας, πριν δοθεί η τελική έγκριση προς το Λογιστήριο.

Επομένως, πρόσθεσε η κ Κωνσταντίνου, δικαιολογημένα υπάρχει μια καθυστέρηση στις πληρωμές, καθώς αυξάνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στο μέλλον, ωστόσο τόνισε ότι θα επιχειρηθεί η μείωσή τους κατά τους επόμενους μήνες, μέσω της σωστής οργάνωσης της διαδικασίας. Πάντως, η Δρ Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση ως προς τα κριτήρια για τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι θα λάβουν σύντομα τα χρήματά τους, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη.

Οι αιτήσεις και το ύψος των επιχορηγήσεων
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τον Ιούλιο του 2014 πληρώθηκαν περίπου 237 χιλιάδες ευρώ ως επιχορήγηση για διενέργεια εξωσωματικών. 352 χιλιάδες ευρώ είναι τα χρήματα που δόθηκαν σε δικαιούχους το 2013 και 457 χιλιάδες το 2012. Τονίζεται πως κάθε αιτούμενο ζευγάρι μπορεί να λάβει ως επιχορήγηση ποσό ύψους €1.281, εάν είναι κάτοχοι κάρτας νοσηλείας και €854 εάν δεν διαθέτουν κάρτα. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνεται η αξία κάποιων φαρμάκων, που επίσης επιχορηγεί το Υπουργείο Υγείας για τον σκοπό αυτό. Επισημαίνεται, δε, πως κάθε ζευγάρι μπορεί να διεκδικήσει επιχορήγηση για δύο κύκλους εξωσωματικών.

Ένα στα έξι ζευγάρια καταφεύγει σε εξωσωματική
Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ιατρικό κόσμο για το θέμα της αυξανόμενης υπογονιμότητας. Το φαινόμενο δεν συναντάται μόνο στην Κύπρο, ωστόσο ολοένα και αυξάνεται, ειδικά λόγω ανικανότητας των ανδρών. Μιλώντας στο Sigmalive, o Πρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, Μάριος Λιασίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα στα έξι περίπου ζευγάρια καταφεύγει στη λύση της εξωσωματικής. Επίσημα στοιχεία, βέβαια, δεν υπάρχουν. Οι ακριβείς λόγοι πρόκλησης της υπογονιμότητας δεν είναι γνωστοί. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Δρ Λιασίδης, υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι το πρόβλημα οφείλεται στη διατροφή και στην ευρύτερη περιβαλλοντική μόλυνση.

Η ταρίφα της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Εκτός από ψυχοφθόρα, η εξωσωματική μέθοδος είναι και δαπανηρή, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις ζευγαριών η διαδικασία χρειάζεται να επαναληφθεί. Αναλόγως, βέβαια, και της περίπτωσης, κάθε κύκλος εξωσωματικής έχει κόστος, περίπου, σύμφωνα με τον Δρα Λιασίδη, από 3 μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ποσοστό επιτυχίας υπολογίζεται περίπου στο 30 - 35%, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στο κάθε ζευγάρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος εξαρτάται και από τις μεθόδους και από το ιατρικό κέντρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως πληροφορούμαστε, υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες. Την ίδια ώρα, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης, παρατηρείται μείωση του αριθμού των ζευγαριών που καταφεύγουν στην εξωσωματική.

Μια ματιά στο ύψος των ποσών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια ως επιχορήγηση για εξωσωματικές και τα οποία παραθέσαμε πιο πάνω, είναι ενδεικτική της κατάστασης, και αυτό είναι κάτι που επίσης πρέπει να προβληματίσει, με δεδομένη τη γενικότερη εικόνα της υπογεννητικότητας. Από πλευράς του, ο Δρ Λιασίδης κάλεσε τους αρμοδίους να προχωρήσουν στη θέσπιση και ψήφιση του νόμου που θα διέπει τις μεθόδους της ιατρικά υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής, για να κατοχυρωθούν τα ζευγάρια που προσφεύγουν στις μεθόδους αυτές αλλά και οι ιατροί που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.