ΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ. Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Από τότε που γεννήθηκε έδινε τον δικό του αγώνα, για να αντέξει τις διάφορες επεμβάσεις που θα ακολουθούσαν, για να διορθώσουν τις ανωμαλίες στο πρόσωπο και να προλάβουν τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν
Ο Ζak Jacob Coates γεννήθηκε 14 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησής του. Η μητέρα του Jοanne, από τα διάφορα προγεννητικά τεστ, γνώριζε ότι ο γιος της θα γεννιόταν με κάποιου είδους ανωμαλία στο πρόσωπο. Για την ίδια, όμως, δεν άλλαζε το γεγονός ότι ήταν ο γιος της και ο πιο όμορφος πρίγκιπας στον κόσμο
Ο τύπος σχιστίας με την οποία γεννήθηκε ο Ζακ είναι πολύ σπάνιος. Μόνο 50 περιστατικά έχουν καταγραφεί στον κόσμο. Μάλιστα, η ιατρική περίπτωση του Ζακ έχει καταγραφεί σε ιατρικά αρχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Γεννήθηκε πρόωρα με σχιστία στο πρόσωπο. Συγκεκριμένα με διμερές σχισμένο χείλος και σχισμένο ουρανίσκο, Tessier τύπου 4. Από τότε που γεννήθηκε έδινε τον δικό του αγώνα, για να αντέξει τις διάφορες επεμβάσεις που θα ακολουθούσαν, για να διορθώσουν τις ανωμαλίες στο πρόσωπο και να προλάβουν τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν.
Σήμερα στα έντεκα του χρόνια ο Ζακ από τη Λεμεσό, γνωρίζει πολύ καλά ότι γεννήθηκε διαφορετικός, όπως ακριβώς γεννιόμαστε όλοι μας! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν κάποιοι ακόμη εξακολουθούν να τον κοιτούν με περιέργεια στον δρόμο, τους προσφέρει μόνο το χαμόγελό του!
Μόλις 26 εβδομάδων στη ζωή
Ο Ζak Jacob Coates γεννήθηκε 14 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησής του! Βιάστηκε να έρθει, για να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο και να προσφέρει με το δικό του παράδειγμα δύναμη σε όσους χρειάζονται! Η μητέρα του, Jοanne, από τα διάφορα προγεννητικά τεστ γνώριζε ότι ο γιος της θα γεννιόταν με κάποιου είδους ανωμαλία στο πρόσωπο, αλλά και για τους κινδύνους προωρότητας.
Για την ίδια, όμως, δεν άλλαζε το γεγονός ότι ήταν ο γιος της και ο πιο όμορφος πρίγκιπας στον κόσμο. Η Jo με καταγωγή από το Μάντσεστερ, ζει στην Κύπρο τα τελευταία 17 χρόνια και έχει ακόμη μια μεγαλύτερη κόρη. Είναι μονογονιός και εργάζεται στη Λεμεσό. Μιλώντας στη «Σ», ανέφερε τους λόγους που την ώθησαν να δημιουργήσει μια σελίδα για τον γιο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλοντας να μεταφέρει όσα ο ίδιος λέει, δείχνοντας μια απίστευτη αυτοπεποίθηση, έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τη ζωή και το μήνυμα ότι «με το να γεννιέσαι διαφορετικός δεν είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Μην κρύβεσαι!».
Με αυτές τις αρχές μεγάλωσε ο Ζακ, ο οποίος πέρασε από δέκα εγχειρήσεις και θα συνεχίσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με τη γέννησή του, λόγω προωρότητας, μεταφέρθηκε αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά, όπου παρέμεινε για φροντίδα τους επόμενους 5 μήνες. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάπτυξή του, αμέσως εισήχθη στο χειρουργείο για την πρώτη του επέμβαση.
«Το ότι γεννήθηκε με σχιστία δεν ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του, ούτε σχετιζόταν με κάποιο άλλο σύνδρομο. Αλλά έπρεπε να οργανωθεί ένα μακρυπρόθεσμο πλάνο με χειρουργεία. Αρχικά, έπρεπε να τροφοδοτείται με σωληνάκια λόγω της σχισμής στον ουρανίσκο του».
Μόνο 50 περιστατικά στον κόσμο
«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι θα γεννιόταν με σχιστία, αλλά όχι ποιου τύπου και πόσο σοβαρό θα ήταν. Ο τύπος σχιστίας με την οποία γεννήθηκε ο Ζακ είναι πολύ σπάνιος. Μόνο 50 περιστατικά έχουν καταγραφεί στον κόσμο. Μάλιστα η ιατρική περίπτωση του Ζακ έχει καταγραφεί σε ιατρικά αρχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο». Οι απαραίτητες επεμβάσεις έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Manchester children’s hospital & Manchester royal eye hospital, με ομάδες ειδικών χειρουργών. Η δύναμη και η αντοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα ο Ζακ είναι αξιοθαύμαστη, εφόσον ο ίδιος δίνει κουράγιο στους υπολοίπους χωρίς ίχνος παραπόνου.
«Γενικά είναι ένα πολύ δοτικό παιδί και πάντα βάζει τους υπολοίπους πάνω από τον εαυτό του, έστω και αν είναι μόνο 11 χρονών». Όταν τη ρώτησα για το θέμα της αποδοχής και της κοινωνικότητας του Ζακ, η ίδια μου απάντησε ότι δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο θέμα προσαρμοστικότητας ο γιος της, ειδικά όταν πήγε σχολείο. «Έμαθε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε διαφορετικά χαρίσματα. Στα 5 του ένα κορίτσι τον ρώτησε γιατί ήταν διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά και απάντησε ότι όλοι είναι διαφορετικοί. Κανείς δεν τον υποτιμά, κανείς δεν του συμπεριφέρεται διαφορετικά λόγω της εμφάνισής του».
Επιστήμονας ή καθηγητής ιστορίας
Ο Ζακ μπορεί να είναι ένα παιδί που γεννήθηκε με μια ιδιαίτερη εμφάνιση, λόγω της σπάνιας γενετικής μορφολογικής ανωμαλίας, όμως, δεν παύει να είναι ένα παιδί γεμάτο ζωντάνια και όνειρα για το μέλλον, τα οποία μοιράζεται με τους γύρω του. «Είναι τόσο χαρισματικό, πανέξυπνο, γεμάτο ενέργεια παιδί που γνωρίζοντάς το, δεν μπορεί κανείς να σταθεί στη λεπτομέρεια της εμφάνισής του. Όταν τον ρωτάς τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντά επιστήμονας ή καθηγητής ιστορίας. Του αρέσει να εξερευνά τα πάντα και να μαθαίνει τι κρύβεται πίσω από το κάθε τι».
Η καθημερινότητα του Ζακ δεν διαφέρει σε τίποτα από την καθημερινότητα κάθε παιδιού. Θα πάει στο σχολείο, θα μελετήσει τα μαθήματά του, θα απολαύσει το skateboard του, θα παίξει ατέλειωτες ώρες… «Είναι συνέχεια χαρούμενος και αν βλέπει άλλους να τον περιτριγυρίζουν και να τον κοιτούν με περιέργεια τότε απλώς τους δείχνει ότι όλα είναι καλά. Δεν έχει πρόβλημα να απαντήσει σε όποιον τον ρωτήσει κάτι σχετικά με την κατάστασή του».
Η μητέρα του, με την έγκριση του Ζακ βεβαίως, προχώρησε στη δημιουργία μιας σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα
Σχιστίες από ατελή διαμόρφωση εμβρύου
Οι σχιστίες είναι από τις συνηθέστερες γενετικές μορφολογικές ανωμαλίες και οφείλονται στην ατελή διαμόρφωση των μαλακών και σκληρών ιστών του στόματος κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι πιο συχνές μορφές είναι η σχιστία του χείλους, λαγωχειλία όπως λέγεται, και η σχιστία της υπερώας ή λυκόστομα, που χαρακτηρίζονται από ασυνέχεια στη δομή των συγκεκριμένων ιστών στην περιοχή του μέσου του προσώπου. Οι σχιστίες χείλους και υπερώας μπορούν να προκαλέσουν πολλών ειδών προβλήματα στο παιδί. Εξαιτίας των ανατομικών ανωμαλιών συχνά εμφανίζονται δυσκολίες κατά τον θηλασμό των νεογέννητων.