Ποια είναι η φιλοσοφία του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ; Πέραν της υπογραφής οποιασδήποτε λύσης, η οποία να δικαιώνει μακροχρόνιες κομματικές καταστροφικές επιλογές, και προσωπικές αυτοδικαιώσεις, συνεχής είναι η προβολή του σλόγκαν «να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα».
Στην ουσία θέλουν να διατηρήσουν ζωντανές τις ψευδαισθήσεις και τους ευσεβοποθισμούς τους... και γαία πυρί μειχθήτω για όσα επακολουθήσουν. Και, προκειμένου να διατηρηθεί «ζωντανή η ελπίδα», δεν διστάζουν να μετονομάζουν τα Βατερλώ σε «Νενικήκαμεν» και αβίαστα, αμελέτητα, επικίνδυνα, να προωθούν διαδικασίες, οι οποίες εκ των προτέρων είναι καταδικασμένες να καταλήξουν σε νέα καταστροφικά αδιέξοδα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να διατηρήσει «ζωντανή την ελπίδα» και να αντιμετωπίσει την ολοένα ογκούμενη δυσαρέσκεια τού κόσμου και την πεποίθηση, πλέον, ότι με την Τουρκία και τις αξιώσεις που προβάλλει και την επιθετική συμπεριφορά της, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια, πιθανότητα εξεύρεσης λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, τι έπραξε; Αποφάσισε να αποδεχθεί αξίωση του Ακιντζί για σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης και να ζητήσει από τον κ. Έιντε, όπως συνεννοηθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις για την πραγματοποίησή της εντός του Μαρτίου.
Πότε ζητείται η σύγκληση τέτοιας διάσκεψης;
1. Όταν κανένα από τα εκκρεμούντα σημαντικά θέματα δεν έχει κλείσει. Εδαφικό, εκ περιτροπής προεδρία, άλλα καίρια ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, οικονομία, κόστος λύσης, περιουσιακό, εγγυήσεις, ασφάλεια, αξίωση όπως ισχύσουν για τους Τούρκους υπηκόους οι βασικές ελευθερίες και άλλα, παραμένουν ανεπίλυτα. Και εκείνη η δέσμευση του Προέδρου ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καθορισμό ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης, προτού βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, πού πήγε; Στον κάλαθο των αναρίθμητων αποδεσμεύσεών του.
2. Ένας υπεύθυνος, σοβαρός και διορατικός ηγέτης, προτού αποφασίσει σύγκληση κρίσιμης διάσκεψης, η οποία θα πάρει καθοριστικές αποφάσεις, μελετά τα υπάρχοντα δεδομένα και τις υπάρχουσες συγκυρίες. Δεν λαμβάνει αποφάσεις μεταξύ φαγητού και ποτού. Και αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα είναι τόσο αυταπόδεικτα, αρνητικά, ώστε μόνο ηγέτες έχοντες την ελάχιστη πολιτική διορατικότητα θα αποδέχοντο αυτό που αποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτήν τη στιγμή, το Αιγαίο «βράζει» από τις επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι τεταμένες όσο ποτέ άλλοτε. Είναι δυνατόν η Τουρκία, στην έξαψη τής πιο επιδρομικής πολιτικής της, να δείξει διαλλακτικό πρόσωπο και να συναινέσει σε αποχώρηση των στρατευμάτων της και σε ακύρωση των εγγυήσεών της; Ούτε ο πιο απαίδευτος πολιτικά άνθρωπος δεν θα ανέμενε τέτοιο πολιτικό θαύμα.
3. Αυτήν τη στιγμή, όλοι οι διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι μπορούσαν να ενεργήσουν υποβοηθητικά, στρέφονται σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Η Βρετανία τη βοηθά να αναβαθμίσει την επιθετική της ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πότε ενεργεί ως Πόντιος Πιλάτος και πότε προχωρεί σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα. Ποιος θα ενδιαφερθεί για το Κυπριακό και θα πιέσει την Τουρκία;
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενεργεί ασυλλόγιστα, αμελέτητα, επικίνδυνα. Ρίχνει πυροτεχνήματα για να εντυπωσιάσει τον ήδη διαμορφώσαντα άποψη λαό, ότι λύση ορθή αποκλείεται να εξευρεθεί. Έπαθε και δεν έμαθε από τα τρία Μ. Πελεράν και τη Γενεύη. Και ασυγκράτητος εφορμά για νέο Βατερλώ και νέα συντριβή της επικίνδυνης πολιτικής του...