Με αφορμή πρόσφατο άρθρο της Financial Times για τις προσπάθειες αποφυγής της διπλής φορολογίας επενδύσεων που κάνουν διάφορες χώρες ενόψει της έντονης επενδυτικής δράσης που παρατηρείται στις αφρικανικές χώρες, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι το τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει τις συμφωνίες διπλής φορολογίας με τρίτες χώρες/προορισμούς επενδύσεων να λειτουργεί με ένα και μοναδικό μόνιμο υπάλληλο. Ένα σημαντικό τμήμα που δίνει πνοή στον τομέα υπηρεσιών και προσελκύει επενδυτές χρειάζεται περισσότερη οργάνωση και σημασία.

Ο ανταγωνισμός στο κομμάτι των επενδύσεων είναι έντονος. Στο συγκεκριμένο άρθρο της FT αναφέρεται ότι χώρες όπως η Ολλανδία και οι Παρθένοι Νήσοι, μεγάλοι ανταγωνιστές της Κύπρου, έχουν ήδη πάρει μέτρα και ξεκίνησαν τις προσπάθειες για να κλείσουν συμφωνίες. Η Σιγκαπούρη από την άλλη έχει ήδη συνάψει περισσότερες από έξι συμφωνίες φορολογίας.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα, μεγάλα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία της Κύπρου προσφέρθηκαν να διαθέσουν στο Υπουργείο δικούς τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα εργάζονται σε απόσπαση για κλείσιμο συμφωνιών με χώρες/προορισμούς επενδύσεων. Αυτοί οι επαγγελματίες δε θα έχουν οποιοδήποτε κόστος για το κράτος, ενώ παράλληλα θα έχουν την στήριξη των στελεχών του γραφείου τους. Έτσι το Τμήμα θα είναι επαρκώς στελεχωμένο για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και στο μέγιστο.

Δε γνωρίζουμε, βέβαια, το λόγο που ο Υπουργός Οικονομικών ακόμη σκέφτεται να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για το ζήτημα αυτό, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να το πράξει. Ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας επιβάλλεται να συνεργαστούν.

Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει εκτός του παιχνιδιού επενδύσεων που προκύπτει στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, η οποία πέρσι έλαβε 50 δις δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται να καταστεί το μεγαλύτερο κέντρο επενδύσεων μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.