Επανειλημμένες διακηρύξεις του Προέδρου και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδείχθηκαν είτε μεγάλα ψέματα, είτε αντεστράφησαν

Όλα όσα αποκαλυπτικά μετέφεραν από τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες ο Χρίστος Χαραλάμπους και ο Γιάννος Χαραλαμπίδης δεν αποκαλύπτουν απλώς το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, σε όλες σχεδόν τις πτυχές του Κυπριακού, δεν αποκαλύπτουν την αδιάλλακτη και αλαζονική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας, αλλά αποκαλύπτουν κυρίως τη γυμνότητα, τη μωρία, την παραπλάνηση που επεχείρησαν οι ηγέτες της ανανικής πλατφόρμας εις βάρος της νοημοσύνης του κυπριακού Ελληνισμού.

Αποκαλύπτουν την ανυπόφορη ωραιοποίηση μίας τραγικής πραγματικότητας, τα ψέματα που καλλιεργούσε το Προεδρικό, η Πινδάρου και η Εζεκία Παπαϊωάννου, για να θωπεύσουν τα αφτιά των πολιτών και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την αποδοχή μίας εκτρωματικής, καταστροφικής λύσης.

Επί ολόκληρους μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνιζε και ξανατόνιζε πως έχουν κλείσει τα κεφάλαια διακυβέρνησης και οικονομίας, και πως έχει πραγματοποιηθεί εντυπωσιακή πρόοδος στο περιουσιακό. Και σήμερα, μόλις μία ημέρα προτού συγκληθεί η περιβόητη διεθνής διάσκεψη (η οποία έχει υποβαθμιστεί σε πενταμερή), τα θέματα που είχαν, δήθεν κλείσει, επανανοίγουν και μάλιστα χωρίς καμία προοπτική να κλείσουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκρυψε από τον λαό ότι η τουρκική πλευρά έθετε ως όρο για να ισχύσουν όσα συμφωνήθηκαν στο κεφάλαιο διακυβέρνηση, την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας. Και σήμερα, αποκαλύπτεται από το επίσημο έγγραφο πως η τουρκική πλευρά απαιτεί αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, ειδάλλως δεν θα ισχύσει τίποτε από τα υπόλοιπα θέματα της διακυβέρνησης.

Επί μήνες ενέπαιζαν τον λαό με το περιβόητο «brainstorming». Και σήμερα, μία ημέρα πριν από τη διάσκεψη, συνεχίζουν να «ανταλλάσσουν ιδέες» για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Χωρίς να καταλήγουν πουθενά. Και κυβερνητική πηγή δηλώνει πως «δεν αναμένετο κατάληξη».

Γιατί, τότε, χάνουν τον χρόνο τους Αναστασιάδης-Ακιντζί για κάτι το οποίο δεν έχει καμία σημασία και για το οποίο δεν αναμένεται κατάληξη; Και πόση πολιτική αφέλεια διακρίνει τον Πρόεδρό μας, όταν κάθεται να ανταλλάσσει ιδέες με τον κατοχικό ηγέτη, όταν εκείνος που θα αποφασίσει τελικά για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι ο σουλτάνος και όχι ο βεζύρης;

Τις τελευταίες ημέρες, δήλωναν και διέρρεαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην πενταμερή. Και θεωρούσαν βεβαία τη... συντριβή του Ερντογάν, από τις γνωματεύσεις των συνταγματολόγων μας. Τούς προειδοποιήσαμε να μην τρέφουν ψευδαισθήσεις. Δεν είναι με νομικές γνωματεύσεις που θα αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης δεν πρόκειται να αποδεχθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη μίας «εκλιπούσας» χώρας. Και ακριβώς τούτο διεμήνυσε ο Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μέρες παραπλανούσαν τον λαό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ενεργό ρόλο στην πενταμερή. Ο Έιντε έκαμε κουρέλια τους ισχυρισμούς τους. Η Ε.Ε., δήλωσε, θα κάθεται στην κερκίδα και όταν χρειαστούμε τις συμβουλές της θα την καλούμε στο γήπεδο. Δεν θα έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά ο ρόλος της θα είναι υποβοηθητικός.

Περί παρουσίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ο Αναστασιάδης βεβαίωνε πως θα ήταν παρόντα και τα μη μόνιμα μέλη), ουδείς λόγος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξαφανίστηκε εντελώς.

Ψέματα και τα περί «υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης» στην πενταμερή. Ο Γ.Γ. θα παραστεί μόνο στο τελετουργικό και θα φύγει. Απόντες ο Ερντογάν και ο Τσίπρας, απούσα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, χωρίς τεχνοκράτες η Ε.Ε., παρόντες αλλά στην κερκίδα Γιούνκερ και Μογκερίνι.

Φιάσκο η Γενεύη. Χωρίς παρουσία πρωταγωνιστών, αλλά μόνο με την παρουσία δευτεροκλασάτων και τριτοκλασάτων προσωπικοτήτων. Ανοικτά όλα τα θέματα. Τίποτε δεν έχει επιλυθεί. Αναζητούν λύσεις μετά τη δωδεκάτη και ελάχιστες ώρες πριν από την πενταμερή. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εψεύδετο ενώπιον του λαού, ότι διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιείτο μόνο εφόσον ευρισκόμεθα σε ακτίνα συμφωνίας. Εψεύδετο, όταν διακήρυσσε πως, εφόσον δεν κατατεθεί από την τουρκική πλευρά χάρτης επί του εδαφικού, δεν θα καθορίζετο ημερομηνία σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης.

Εψεύδετο, όταν βεβαίωνε πως δεν θα δεχόταν πενταμερή. Εψεύδετο, όταν διαλαλούσε πως η επιστροφή της Μόρφου αποτελούσε κόκκινη γραμμή για να αναιρεθεί αργότερα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εψεύδοντο μαζί του και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, όταν ενέπαιζαν τον λαό με εικόνες επερχόμενης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και παρουσίαζαν περιγραφές που μονάχα στην πολιτική τους φαντασία υπήρχαν.

Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και σήμερα στη Γενεύη πρέπει να επείσθησαν και οι πιο άπιστοι «Θωμάδες» πως τίποτε δεν συμφωνήθηκε, πως η Τουρκία παραμένει αγκυλωμένη στις από το 1958 διαχρονικές επεκτατικές της βλέψεις και πως ο κυπριακός Ελληνισμός παραμένει γυμνός από ηγέτες, προδωμένος από ηγέτες, έτοιμους να παραδοθούν στην πρώτη απαίτηση των Τούρκων.

Η πορεία πλέον έχει, όπως πολλές φορές, καταγραφεί, έχει ήδη γνωστή κατάληξη. Τουρκική λύση ή καταστροφικό αδιέξοδο. Εδώ μάς οδήγησαν η «σοφία» του ενός και η «πανσοφία» των δύο άλλων εξαπτερύγων του...