Π Ο Λ Υ ΠΙΟ σημαντικές απ’ τις ευθύνες του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώπιον της διπλωματικής προέλασης των Τούρκων στην ΕΕ με το έγγραφο της 23ης Ιουνίου περί Εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι, βεβαίως, οι ευθύνες του κ. Νίκου Αναστασιάδη. Κατά παρασάγγας περισσότερες και καθ’ ύλην αρμοδιότερες - εξ ου και… ενοχότερες - του Προέδρου της Κύπρου, απ’ όσο εκείνες του Υπ. Εξ. της Ελλάδος. Έτσι εξηγείται και η χλιαρή, υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη - με μασημένα λόγια - αντίδραση της Λευκωσίας απέναντι στο 105σέλιδο φιρμάνι των Νταβούτογλου - Τσαβούσογλου. Έτσι εξηγείται που έμεινε… μόνη κι έρημη η Ελένη Θεοχάρους στο Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι εξηγούνται και οι υμνωδίες προς τον κ. Βαγγέλη που έσπευσε ν’ ανακοινώσει το υπουργείο του κ. Κασουλίδη, προφασιζόμενο τη… διαφύλαξη των αδελφικών σχέσεων Αθηνών - Λευκωσίας, ως… κόρης οφθαλμού!

Α Ρ Μ Ο Δ Ι Ο Τ Ε Ρ Ε Σ και καθ’ ύλην ενοχότερες και αιτιώδους συνάφειας οι ευθύνες του ΠτΔ επειδή: Είναι το κείμενο των «Δύο Ίσου Καθεστώτος Συνιστώντων Κρατών», με τη δική του υπογραφή της 11.2.2014, που κρατούν οι Τούρκοι και το περιφέρουν ως τρόπαιό τους στην ΕΕ και ως… πιστοποιητικό επικείμενου θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Είναι το κείμενο της Κοινής Δήλωσης Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο, σε καμία παράγραφο, σε καμία πρόταση, με καμία λέξη ΔΕΝ υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε καν τ’ όνομά της έστω και μια φορά ΔΕΝ διασώθηκε.

- Και η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη - Έρογλου, δεν ήταν βέβαια καινούργιο ή πρωτοφανές. Όμοιας εξαφάνισης έτυχε και στην Κοινή Δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ 23.5.2008 και σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινές δηλώσεις και ανακοινώσεις και συμφωνίες υψηλού ή χαμηλού επιπέδου στις 37χρονες διαδικασίες των «διακοινοτικών» συνομιλιών 1977-2014.

- Επειδή απλούστατα οι «διακοινοτικώς συνομιλούντες» «προς εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης» Τούρκοι, ΔΕΝ επέτρεψαν ποτέ ούτε καν τ’ όνομά της. Οι δε εκάστοτε Έλληνες συνομιλητές τους, ΔΕΝ έστησαν ποτέ πόδι, εντός των συνομιλιών, για την αναφορά έστω και μια φορά του ονόματός της. Έστω και υπό… μετεξέλιξη!!!

Τ Α ΤΡΟΠΑΙΑ που οι Τούρκοι απέσπασαν 2008 - 2014 από τους Χριστόφια - Αναστασιάδη επικαλούνται ονομαστικά, ημερολογιακά και συγκεκριμένα στο 105σέλιδό τους της 23ης Ιουνίου. Βουλιμικώς βεβαίως έσπευσαν πρωθύστερα να χαρακτηρίσουν ως ήδη εκλιπούσαν την ΚΔ. Έτσι την θέλουν κι έτσι την αντιμετωπίζουν από το 1964.

- Από τα κείμενα των τροπαίων τους δεν συνάγεται ως ήδη εκλιπούσα, αλλά ως μελλοθάνατη. Ετοιμοθάνατη, άνευ ελληνικών (της Λευκωσίας στα κείμενα) αντιρρήσεων.

- Το δε σημαντικότερο του διανεμηθέντος και στους 28 της ΕΕ τουρκικού εγγράφου: Όποιο κι αν προκύψει πολιτειακό μόρφωμα, θανούσης της ΚΔ, εκ προοιμίου θα εξοβελίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, «τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ». Κι αυτός ο εξοβελισμός απαιτούν να καταστεί και να υπογραφεί ως «πρωτογενές δίκαιο»…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ