Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η 10 Απριλίου 2005 η «Χαραυγή», ανέκαθεν κομματικό όργανο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, διένειμε στους αναγνώστες της ένα, πολύτιμο ιστορικά, ένθετο περιοδικό. Ήταν φωτοαναπαραγωγή αυτούσιου του 30σέλιδου λευκώματος που είχε εκδοθεί το 1965 μετά τη δολοφονία των Ακελιστών Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, από την τουρκική ΤΜΤ. Το λεύκωμα υπέγραφαν ως «Πατριωτική Οργάνωση Τούρκων Κυπρίων» οι Ιμπραχίμ Χασάν Αζίζ, γεωπόνος και Νουρεττίν Μεχμέτ Σεφέρογλου, συνδικαλιστής. Στο εξώφυλλό του μία μαυρόασπρη φωτογραφία με τα δύο φέρετρα των Καβάζογλου και Μισιαούλη. Το πρώτο σκεπασμένο με την τουρκική και το δεύτερο με την ελληνική σημαία και τριγύρω οκτώ μέλη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Τίτλος του λευκώματος: «Θύματα φασιστικής τρομοκρατίας». Υπότιτλος: «Έπεσαν στον βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας στην Κύπρο». Στις σελίδες του καταγράφει μία προς μία ονομαστικά τις δολοφονίες των Τ/κ αριστερών με τις οποίες άρχισε από τον Μάιο του 1958 την τρομοκρατική δράση της η ΤΜΤ. Τις δολοφονίες των δημοσιογράφων Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουργκάν της 23ης Απριλίου 1962 και των Καβάζογλου - Μισιαούλη της 11ης Απριλίου 1965.

Γ Ρ Α Φ Ε Ι ΣΤΗΝ 11η σελ: «Με τις άγριες αυτές δολοφονίες, οι φασίστες αρχιτρομοκράτες της ΤΜΤ, κατόρθωσαν να υποδουλώσουν τον τ/κ πληθυσμό και να τον αλυσοδέσουν» κι αναφέρεται στις «πατριωτικές φωνές της σύνεσης και της λογικής, τις τολμηρές διακηρύξεις, διαμαρτυρίες και καταγγελίες του Τούρκου γιατρού Ιχσάν Αλή και του συνδικαλιστή ηγέτη και λαϊκού αγωνιστή Ντερβίς Καβάζογλου. Οι δύο αυτοί Τούρκοι πατριώτες είχαν επικηρυχθεί από την τρομοκρατική ΤΜΤ. Εκατόν και ένα φανατισμένα μέλη αυτής της οργάνωσης υπέγραψαν δήλωση με όρκο ότι θα σκοτώσουν τον Ιχσάν Αλή και τον Ντερβίς Καβάζογλου και ορισμένους άλλους Τούρκους πατριώτες». Ανάμεσα στις φωτογραφίες, στη σελ. 23, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δίπλα στον Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ Εζ. Παπαϊωάννου, τον Γ.Γρ. της ΠΕΟ Α. Ζιαρτίδη, τον υφυπουργό Πάτροκλο Σταύρου κ.ά., με τη λεζάντα «ο υπουργός Εργασίας κ. Τ. Παπαδόπουλος στιγματίζει το αποτρόπαιο έγκλημα και μιλά για το πατριωτικό έργο του Καβάζογλου».

Π Ο Υ Θ Ε Ν Α στις 30 σελίδες, γραμμένες το 1965, ένα μόλις χρόνο μετά την Τουρκανταρσία του 1963-64, δεν θα βρει κανείς την παραμικρή νύξη περί δήθεν «εθνικιστών και των δύο πλευρών», περί δήθεν εκατέρωθεν «ένοπλων παρακρατικών ομάδων εθνικιστών» κι όλο εκείνο το σκόπιμο παραμύθι που το κρατικό ΡΙΚ επιχείρησε να προβάλει την περασμένη Δευτέρα 3.3.2014 με την τηλεοπτική του εκπομπή «Εν ονόματι της πατρίδος». Ούτε στα κείμενα του Καβάζογλου ούτε στα τότε δημοσιεύματα ή επιστολές του Ιχσάν Αλί ούτε, βέβαια, σε οποιαδήποτε έκδοση της «Χαραυγής» της ίδιας περιόδου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ο κ. Αναστασιάδης που εναπέθεσε προεκλογικά τις ελπίδες του στους Ευρωπαίους εταίρους του και στη Μέρκελ -εν Λεμεσώ μάλιστα- και του ανταπέδωσαν, ως ΠτΔ, με το πιστόλι του Γιούρογκρουπ στον κρόταφο, την εξαθλίωση να ομολογεί ότι τον κατάντησαν αναξιόπιστο, υποψιάζεται άραγε πού θα καταντήσουν τον ίδιο, αλλά και την Κ.Δ. οι Τούρκοι, μετά που τους προσέφερε (α) την Κοινή Δήλωση με τον Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, (β) τον Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και τον Τ/κ ομόλογό του στην Αθήνα και (γ) τη συνέχιση του διαλόγου παρ' όλες τις παραβιάσεις της ΑΟΖ από το τουρκικό «Μπάρμπαρος»; Υπάρχει κανείς στην κουστωδία του να τον προφυλάξει;