Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, η χθεσινή σημαντική παρέμβαση τριών πολιτικών δυνάμεων (της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών), που καταδικάζουν ανεπιφύλακτα την αστυνομική δίωξη και την κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Βιολόγου-Φυσικού Θεραπευτή Πέτρου Ευδόκα, μετά την καταγγελία του Υπουργού Υγείας, για σατιρικό κείμενο δημοσιευμένο την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στην ιστοσελίδα . Δημοσίευσα σχετικά άρθρα, το περασμένο Σάββατο και Κυριακή, με βάση συνέντευξη που μου έδωσε ο Π. Ευδόκας, στην οποία κατήγγειλε το Κράτος για καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Μιλήσαμε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015, ημέρα που κλήθηκε και έδωσε κατάθεση στο Γραφείο της Αστυνομίας, για Καταπολέμηση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Δεν νοείται το 2015, η κυπριακή Αστυνομία να υποχρεώνεται να ασχολείται με τέτοιους είδους υποθέσεις και να διώκει πολίτες, επειδή εξέφρασαν την άποψή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ. «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας, ή φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, δεν μπορεί να γίνει ανεχτή και θυμίζουμε, προς τούτο, σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τον κ. Πατσαλή, ως πολιτικό πρόσωπο, αναμένουμε να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική και στη σάτιρα, αλλά και περισσότερο σεβασμό στο δικαίωμα έκφρασης».

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, που τονίζει ότι «η σατιρική επιστολή που ανήρτησε ο Πέτρος Ευδόκας για τον Υπουργό Υγείας δεν δικαιολογεί τέτοια κινητοποίηση του Αστυνομικού Σώματος, ούτε δικαιολογεί την κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών πολίτη, ο οποίος ενυπόγραφα δημοσιεύει τα κείμενά του. Ως Συμμαχία Πολιτών, καταδικάζουμε κάθε είδους λιβελογράφημα, που θίγει την αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αν ο Υπουργός Υγείας ενοχλήθηκε, ή θεώρησε το κείμενο ως λιβελογράφημα, θα μπορούσε κάλλιστα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, η οποία θα έκρινε το γεγονός. Θεωρούμε απαράδεκτο στην εποχή του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, η Αστυνομία να αναλώνεται και να επεμβαίνει στα γραπτά κείμενα των πολιτών, που διατυπώνουν διαφορετικό πολιτικό λόγο και άποψη. Η σάτιρα και η άσκηση κριτικής αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της δημοκρατίας».

Το Κίνημα Οικολόγων εξάλλου, που είναι η πρώτη πολιτική δύναμη που είχε την τόλμη να ανακινήσει για δημόσια συζήτηση, τα τελευταία δύο χρόνια, το «απαγορευμένο» θέμα της εναλλακτικής χρήσης της κάνναβης στη βιομηχανία και στην ιατρική, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και καταδικαστέο το καινούργιο “κατόρθωμα” της Αστυνομίας». Αναφέρει ότι αυτό προέκυψε, όταν ο Π. Ευδόκας «προσπάθησε να σατιρίσει την κατάρρευση, ακόμα μιας προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη, που αφορούσε τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές και καθεστώτα, όπου η ελευθερία του λόγου ήταν υπό καταδίωξη. Δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά από την Αστυνομία. Ο Αρχηγός Αστυνομίας τι έχει να πει γι’ αυτό;».

Επαναλαμβάνω την ερώτηση του Κινήματος, προς τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με την υπενθύμιση ότι το νομοσχέδιο για την παραγωγή και εμπορία της κλωστικής, βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο έχει τύχει επεξεργασίας απο τη Νομική Υπηρεσία, και θα σταλεί για ψήφιση σε νόμο, στη Βουλή, μετά τις θερινές διακοπές και μετά από κυβερνητική έγκριση.
Ελπίζω ότι θα σταλεί ταυτόχρονα το μήνυμα, ότι έσπασε το ταμπού.