Καθώς ο Βιολόγος-Φυσικός Θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας μου δίνει να διαβάσω τη γραπτή ειδοποίηση του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, για να παρουσιαστεί να δώσει κατάθεση «για πλαστογραφία, καταρτισμό πλαστού εγγράφου και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου», σε σχέση με σατιρικό άρθρο του, δημοσιευμένο την περασμένη Κυριακή στην ιστοσελίδα , με τίτλο «Παραιτείται ο Υπουργός Υγείας λόγω της κάνναβης», σκέφτομαι ότι δεν κύλησε τόσο πολύ νερό στο αυλάκι, από τον Γενάρη 2014 και την τετράωρη ημερίδα, με θέμα «Εναλλακτικές χρήσεις της κάνναβης στην ιατρική και τη βιομηχανία», που οργάνωσαν από κοινού οι οργανώσεις νεολαίας της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Τότε, είχε σηκωθεί και σχολιάσει ο Πέτρος Ευδόκας ότι «γίνεται για πρώτη φορά σε δημόσιο διάλογο, ανοιχτή παρουσία των φίλων της κάνναβης... Σιγά-σιγά, ο κόσμος βγαίνει από τα σκοτάδια και τις μυστικές συναντήσεις, όπου αναγκαζόμαστε να κρυβόμαστε τόσα χρόνια»...

Αναρωτιέμαι αν ο κόσμος θα καταφέρει «να βγει από τα σκοτάδια», με ενέργειες σαν αυτήν που μου περιέγραψε προχθές ο Πέτρος Ευδόκας και που είχε αποκορύφωμα την, επ’ αόριστον, κατάσχεση από την Αστυνομία των δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών του. Μου είπε ότι έγραψε το άρθρο «με σατιρική προσέγγιση, παρουσιάζοντας τον Υπουργό Υγείας, που έχει το έννομο δικαίωμα να δώσει άδεια για τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, να είναι ένας καλός επιστήμονας και ευσυνείδητος ανθρωπιστής, που παραιτείται, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραμέλησε τα δικαιώματα χιλιάδων ασθενών, που έχουν ανάγκη τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης».

Στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τα υπέρ και τα κατά, της πρότασης του βουλευτή Γιώργου Περδίκη για ελεγχόμενη καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς, που εξελίχθηκε σε νομοσχέδιο και τώρα τυγχάνει επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία, καθ’ οδόν προς ψήφιση στη Βουλή, είχα μεταφέρει την άποψη του νευρολόγου-ψυχίατρου δρος Κυριάκου Βερεσιέ ότι «κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αλλαγή στάσης απέναντι στην κλωστική κάνναβη, για να προωθήσουν γενικά την καπνιστή κάνναβη, για δήθεν ιατρικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με τον δρα Βερεσιέ, «κανένα φάρμακο δεν κυκλοφορεί καπνιστό, όπως προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν το κάπνισμα χόρτου, πως δήθεν το παίρνουν για ιατρικούς λόγους».

Θυμήθηκα τη φωτογραφία ενός 80χρονου Ισραηλινού, του Moshe Rute, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, καθώς καπνίζει αρειμανίως την πίπα του, γεμάτη με ιατρική κάνναβη, σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων του κιμπούτζ Naam, κοντά στην πόλη Rehovot του Ισραήλ.

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Associated Press, το κέντρο αυτό είναι ένα από τα πολλά στο Ισραήλ, που ενθαρρύνει τη χρήση ιατρικής κάνναβης και προσφέρει στους ηλικιωμένους ασθενείς του κάνναβη παραγόμενη στις εγκαταστάσεις της Tikun Olam, που είναι μια από τις οκτώ εταιρείες που καλλιεργεί κάνναβη με κυβερνητικό έλεγχο και την προμηθεύει για ιατρικούς σκοπούς, σε ασθενείς που υποφέρουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Ο Πρόεδρος της Tikun Olam και στελέχη της εταιρείας ήρθαν στην Κύπρο τον Δεκέμβρη 2013 και συμμετείχαν στην πρώτη δημόσια συζήτηση στην Κύπρο με θέμα τις «Εναλλακτικές χρήσεις της κάνναβης», που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ελπίζω να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτό, στο φως, όπως άρχισε, και όχι στα παλιά «σκοτάδια».