Ιστορικής σημασίας είναι η σημερινή, καθώς και η αυριανή μέρα για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, καθώς μετά από ζυμώσεις και πολύμηνες συζητήσεις  έπεσαν οι πρώτες υπογραφές των συμβολαίων με τους κολοσσούς ENI, TOTAL, ExxonMobil και Qatar για παραχώρηση οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς έρευνας που αφορούν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης.
 
Ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χαρακτήρισε το διήμερο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Στο χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10 για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχή ολοκλήρωση το 3ου γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6,8 και 10.
 
Η τελετή στο Προεδρικό μέγαρο, γίνεται στον απόηχο της τετραμερούς Διάσκεψης των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
 
Oι υπογραφές των συμφωνιών θα γίνουν σε δύο δόσεις. Αύριο το πρόγραμμα έχει ως εξής
 
Υπογραφή με Eni Cyprus Limited για Τεμάχιο 8 και Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V., για Τεμάχιο 6.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε στο twitter ότι σταθερά υλοποιούμε τους στόχους μας.
 
 
Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς και φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση.