Η αυριανή πιθανή αίσια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες γι' ανάκαμψη και οικοδόμηση του κοινού μας σπιτιού. Κυρίως, θα σηματοδοτήσει την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδος ως χώρας που διεκδικεί και γίνεται σεβαστή
Ο Μέγας Ναπολέων κάποτε είχε διασαλπίσει πως, σε ένα λαό που έχει ηττηθεί χρειάζεται μια επανάσταση. Δεν εννοούσε στρατιωτική, αλλά μιαν άλλου είδους επανάσταση. Τα τελευταία 24ωρα μέχρι την αυριανή σύνοδο του Γιούρογκρουπ είναι ίσως τα πιο κρίσιμα για την Ελλάδα, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αίφνης, στα ηνία της χώρας ανήλθε ένας 40χρονος, που γεννήθηκε μετά την καταστροφή και κατάκτηση της Κύπρου από την Τουρκία και την κατάρρευση της δικτατορίας, αναλώμασι των αιμάτων και των θυσιών του κυπριακού Ελληνισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν έχει πολιτικό παρελθόν, με την έννοια της διαπλοκής, της εξάρτησης και της ρεμούλας.
Γαλουχήθηκε με αριστερές ιδέες και έχει ως ίνδαλμα τον Τσε. Τώρα, όμως, κυβερνά μια χώρα καταπτοημένη, που τη λεηλάτησαν όχι μόνο οι ντόπιες πολιτικές, κομματικές, συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές συμμορίες αλλά και ξένοι δανειστές. Ιδού, λοιπόν, ένας 40άρης Πρωθυπουργός που είπε τα πράγματα με το όνομά τους και έδωσε ελπίδες στους Έλληνες, στους Ευρωπαίους και σε πολλούς στον κόσμο. Πέρα από τις γνωστές θέσεις του στα ζητήματα της οικονομίας και του χρέους της Ελλάδας, πρέπει να επισημανθούν μερικά άλλα δεδομένα που πρέπει να σημασιολογηθούν.
Πρώτον, ο Αλ. Τσίπρας, με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ασκούν μια πολιτική υψηλού ρίσκου που έχει ταρακουνήσει την Ευρώπη και ενοχλήσει σφόδρα, πρώτα τους Γερμανούς καθώς και μερικούς άλλους εταίρους μας.
Δεύτερον, αυτή η πολιτική εστιάζεται στις δεσμεύσεις Τσίπρα στον ελληνικό λαό, ότι, δηλαδή θα τερματίσει το μνημόνιο και θα ενταφιάσει την Τρόικα.
Τρίτον, η πολιτική υψηλού ρίσκου… ρισκάρει την αξιοπιστία, πρώτα του Τσίπρα και, φυσικά, της Ελλάδος. Αυτή πηγάζει από την αταλάντευτη γραμμή που εξ αρχής ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Βαρουφάκης υιοθέτησαν. Δηλαδή έβαλαν πολύ υψηλά τον πήχη των αιτημάτων τους, στηριζόμενοι και στην εντολή που έλαβαν από τον ελληνικό λαό. Όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης ψηφίζονται και λογοδοτούν στους πολίτες τους. Όμως, η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό κατάρρευση, με ένα χρέος που δεν εξυπηρετείται και ένα λαό που θέλει μεν να παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, αλλά ζητά εκείνη την περιβόητη αλληλεγγύη και κατανόηση για να ανασάνει και να ξαναδημιουργήσει.
Τέταρτον, η αξιοπιστία Τσίπρα και της Ελλάδος εκπηγάζουν και από την εικόνα αποφασιστικότητας και σοβαρότητας που ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Οικονομικών αυτές τις μέρες προβάλλουν προς την Ευρώπη και διεθνώς. Και μόνο που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα Μέσα παγκοσμίως ασχολούνται, αναλύουν, συζητούν, εκφράζουν γνώμες και διατυπώνουν θέσεις για το ελληνικό πρόβλημα, και μόνο που χιλιάδες πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου διαδηλώνουν και συμπαρίστανται στην Ελλάδα, είναι μέγα κέρδος για τον Ελληνισμό. Αρκεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και σύνεση να αξιοποιήσει το δημιουργηθέν κλίμα υπέρ της χώρας.
Πέμπτον, κανείς πλέον δεν μπορεί να προσπεράσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα πανευρωπαϊκά κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, της ευημερίας των λαών και της κοινωνικής συνοχής. Με απλά λόγια, κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει αυτόν τον αγραβάτωτο, μη συμβατικό 40άρη Πρωθυπουργό της Ελλάδος, που διεκδικεί με σθένος, εξυπνάδα και μαεστρία τα δίκαια και τα συμφέροντα της χώρας του.
Γιατί; Διότι δεν έχουν τίποτε να του προσάψουν. Και δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν μαζί του όταν τους διαβεβαιώνει: «Τώρα είναι ώρα να χτυπήσουμε με αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία».Γι’ αυτό, το αυριανό Γιούρογκρουπ θα σηματοδοτηθεί από έναν συμβιβασμό, τέχνη στην οποία αριστεύει η ΕΕ. Για τους εξής λόγους:
Πρώτον, σε κανέναν δεν συμφέρει ένα αδιέξοδο, παράταση του οποίου ήδη πλήττει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Δεύτερον, ο Αλ. Τσίπρας και ειδικά ο Γ. Βαρουφάκης διασαφήνισαν πως ένα Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) είναι εκτός συζήτησης. Είναι η πιο βροντερή απάντηση σε Βρετανούς και Αμερικανούς, κυρίως, αρθρογράφους και αναλυτές που χαιρεκακούν για σίγουρη (!) έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τρίτον, θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελλάδα και Τρόικα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό. Άλλωστε τον… προανήγγειλε την περ. Πέμπτη η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ: «Η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη (σ.σ. στην Ελλάδα), αρκεί να τηρούνται οι κανόνες. Η Ευρώπη πάντα στοχεύει να βρει μια συμβιβαστική λύση, και αυτή είναι η επιτυχία της. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι' αυτό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να πούμε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται, φυσικά, από την τήρηση των κανόνων».
Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τους κανόνες, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. Η αυριανή πιθανή αίσια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες για ανάκαμψη και οικοδόμηση του κοινού μας σπιτιού. Κυρίως, θα σηματοδοτήσει την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδος ως χώρας που διεκδικεί και γίνεται σεβαστή.