Ο κυπριακός Ελληνισμός θέλει μιαν αξιοπρεπή, σοβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη Ελλάδα στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο και στο διεθνές άναρχο σύστημα. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να φτιάξει μιαν τέτοια Ελλάδα;
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατήγαγε «περιφανή», όπως χαρακτηρίστηκε, νίκη στις εκλογές της περ. Κυριακής. Ο αριστερός και διεθνιστής νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που έχει ως ίνδαλμα τον επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, πούλησε ελπίδα στους καταπτοημένους από την οικονομική κρίση Έλληνες. Ακόμα και τη νύχτα της εκλογής του, διαβεβαίωσε πως τα μνημόνια τελειώνουν και η Τρόικα θα είναι παρελθόν. Δεν εξήγησε, όμως, πώς αυτά θα συμβούν ως διά μαγείας. Εκείνο που είναι μάλλον βέβαιο είναι ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου «για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας», όπως είπε στο αθηναϊκό «Βήμα» (24/1/2015). Πρόσθεσε: «Αποδεχόμαστε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την εκπλήρωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Θα εκπληρωθούν, όμως, με μια πολιτική που αποκλείει τη λιτότητα και την ανατροφοδότηση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Η εκλογή Τσίπρα χαρακτηρίστηκε από ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ ως αμφισβήτηση της λιτότητας, που δημιουργεί προηγούμενο για παρόμοια κινήματα στην Ισπανία, στην Ιταλία και προκαλεί τριγμούς στην Ευρωζώνη. Η νίκη του ανακούφισε ακόμα και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, που τον προσκάλεσε για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ερώτηση: Ο νεαρότερος Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα τα καταφέρει; Έχουμε την εκτίμηση πως και στην περίπτωση Τσίπρα θα ισχύσει, ίσως υπό δυσμενέστερες συνθήκες, το του Ελ. Βενιζέλου: «Αυτά που ελέγομεν προεκλογικώς ήτο διά να ανέλθομεν εις την εξουσίαν. Αυτά που λέγομεν μετεκλογικώς είναι διά να παραμείνομεν εις την εξουσίαν». Ποιο είναι το κοινό συμπέρασμα πολλών αναλυτών - και το δικό μας; Ότι ο Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων και εκ της οξείας φύσεως των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να γίνει πραγματιστής και ρεαλιστής. Η ευχή όλων των Ελλήνων, υπό τις σημερινές επαχθείς συνθήκες που διάγει η χώρα, είναι όπως ο νέος Πρωθυπουργός επιτύχει στο μέγιστο των υποσχέσεων και των ελπίδων που εξάγγειλε.
Η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός προσβλέπουν στον Αλ. Τσίπρα με πολλές προσδοκίες αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Δεν πρέπει να υποτιμώνται μερικά δεδομένα. Πρώτον, η Αθήνα εναποθέτει όλες τις ευθύνες για την επίλυση του Κυπριακού, στη Λευκωσία. Απλώς συμπαρίσταται, υποστηρίζει και ενισχύει. Δεύτερον, πολλοί στο αθηναϊκό κράτος θεωρούν πως η Ελλάδα ξεχρέωσε έναντι της Κύπρου με την ένταξή της στην ΕΕ. Τρίτον, αρκετά από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με εκείνα της Κύπρου, γι’ αυτό και συχνά λέγεται ότι είμαστε βαρίδι στους εθνικούς σχεδιασμούς. Τέταρτον, ο Αλ. Τσίπρας έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα από εκείνες της Λευκωσίας. Όμως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του πως η ασφάλεια και η επιβίωση της Κύπρου είναι εχέγγυο για την Ελλάδα. Και πως αν χαθεί η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της τουρκικής αρπακτικότητας, το Αιγαίο και η Δυτ. Θράκη θα τουρκοποιηθούν.
Τι αναμένει, λοιπόν, ο κυπριακός Ελληνισμός από τον Αλ. Τσίπρα; Πρώτον, να συνειδητοποιήσει την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Ελπίζουμε να μην το ρίξει και αυτός στις απρόσοδες… επαναπροσεγγίσεις και στα «αδελφικά» συναπαντήματα. Δεύτερον, να κατανοήσει την αναγκαιότητα επιστροφής εν δυνάμει της Ελλάδος στην Αν. Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει αναζωογόνηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με παράλληλη δραστική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Άλλωστε αυτό εξάγγειλε και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας. Τρίτον, να ενισχύσει περαιτέρω τις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στο πλαίσιο της δυναμικής που δημιουργεί η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και του συνακόλουθου ενδιαφέροντος από ισχυρούς δρώντες. Τέταρτον, Ελλάδα και Κύπρος να ενώσουν δυνάμεις στην ΕΕ και σε διεθνή φόρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, διεκδικώντας με αταλάντευτη σταθερότητα τα συμφέροντά τους. Πέμπτον, με αξιόπιστες και σοβαρές προσεγγίσεις Αθήνα και Λευκωσία να ενδυναμώσουν τις σχέσεις και τις συνεργασίες τους με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε πρόσφατη ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, υπογραμμίζει: «Ρεαλιστικά πρέπει να κατανοηθεί ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Τουρκία εμπόδισε την Ελλάδα στην άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων, επιδιώκοντας να τα καταστήσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως να χωρίσει το Αιγαίο, σε ουρανό και θάλασσα στη μέση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Αν ο Αλ. Τσίπρας κατανοεί και αυτός τα πιο πάνω, τότε οφείλει να προσγειωθεί από τις αριστερές και διεθνιστικές εξάψεις του. Ξεκάθαρα πράγματα: Πώς θα πείσει τους εταίρους του? Θα οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ προς την Κύπρο και την Τουρκία; Ποια είναι η πολιτική του έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο και στη Δυτ. Θράκη; Η Μακεδονία μας είναι ελληνική ή όχι; Στο Κυπριακό, θα θωρακίσει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία για λόγους συμβατικούς και εθνικούς; Με απλά λόγια: Ο κυπριακός Ελληνισμός θέλει μιαν αξιοπρεπή, σοβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη Ελλάδα στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο και στο διεθνές άναρχο σύστημα. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να φτιάξει μιαν τέτοια Ελλάδα; Επειδή η πολιτική κρίνεται μόνο εκ του αποτελέσματος και όχι των συνθημάτων και των τσαμπουκάδων, αναμένουμε να δούμε τα έργα του.
Τι η Κύπρος να αναμένει από τον Αλέξη Τσίπρα
01.02.2015 07:00
ΑντιστάσειςSigmaLive