Εκρηκτικό κοκτέιλ μυρίζουν πλέον οι επί του εδάφους εξελίξεις στο Κυπριακό. Το κατοχικό καθεστώς, εκμεταλλευόμενο το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά -το οποίο στην ουσία επεδίωξε-, μάρσαρε τις μηχανές του για υλοποίηση του Σχεδίου β’, δείχνοντας να αναλαμβάνει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κι αυτά, την ίδια ώρα που στο Προεδρικό ανάλωναν όλη την ενέργειά τους σε μια πρωτοφανή σύγκρουση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ., που στο τέλος κατέληξε σε μνημείο “αναξιοπιστίας” του Προέδρου Αναστασιάδη που “δεσμεύτηκε”, αλλά τελικά… έκανε πίσω.

«Μνημειώδης» απόφαση

Η, με τους πιο ήπιους χαρακτηρισμούς, μνημειωδώς πρωτοφανής πολιτική επιλογή του Προέδρου να συγκρουστεί μετωπικά -έστω και αν είχε δίκαιο- με τον προκλητικότατο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, άφησε πίσω της εθνικά επικίνδυνα απόνερα. Γιατί μπορεί να εξέθεσε τον επικεφαλής του κράτους, ενδύοντάς τον με “πολιτική αναξιοπιστία” (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά πάνω απ' όλα εξέθεσε την ίδια τη Δημοκρατία έναντι του κυριότερου παράγοντα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, που ήταν, είναι και πάνω από όλα θα παραμείνει ο ΟΗΕ.

Αν και επιχειρήθηκε η σύγκρουση να περιοριστεί σε προσωπικό επίπεδο με τον Νορβηγό διπλωμάτη, εντούτοις, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή ερμηνεύθηκε ως αντιπαράθεση με τον ίδιο τον Διεθνή Οργανισμό, που βεβαίως φρόντισε να στείλει σαφέστατα μηνύματα ως προς την πρόθεση που είχε εκφράσει ο Νίκος Αναστασιάδης να αποδεσμεύσει τα απόρρητα πρακτικά του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου στο ελβετικό θέρετρο.

Και όσοι έχουν πρόσβαση στα τεκταινόμενα στο πολιτικό παρασκήνιο, γνωρίζουν ότι η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες δεν ήταν απλώς μια έκκληση, αλλά και σαφής προειδοποίηση για τα διπλωματικά θέσμια, που ήμασταν έτοιμοι να παραβιάσουμε με έναν τρόπο που δεν θα είχε προηγούμενο. Κάτι που άλλωστε εμμέσως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη γραπτή δήλωση αναδίπλωσης που εξέδωσε, στην οποία, στην πρώτη κιόλας γραμμή, έλεγε πως η απόφασή του για μη δημοσιοποίηση στηρίχθηκε ΚΑΙ στον σεβασμό στα διπλωματικά θέσμια. Τα οποία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γνώριζε και την ώρα που έκανε την επίθεσή του εναντίον του Έιντε, αναγγέλλοντας την πρωτοφανή κίνηση, ενώπιον των Κερυνειωτών.

Αξίζει, δε, να βάλει κάποιος στη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων το γεγονός πως η ε/κ πλευρά δείχνει να έχει επενδύσει τα πάντα στο πλαίσιο που ο Γενικός Γραμματέας καθόρισε στο Κραν Μοντανά και οποιαδήποτε συνέχιση της διελκυστίνδας μόνο επιπλέον αρνητικά μπορεί να συσσωρεύσει.

Διαβάστε περισσότερα στην Σημερινή που κυκλοφορεί στα περίπτερα