Τις 20+2 προτάσεις διεκδίκησης θέσης στις ευρωεκλογές, παρουσιάζει η Συμμαχία των Πολιτών.

"Διεκδικούμε τις εκλογές για να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούν την Ε.Ε. πιο ανθρώπινη, δημοκρατική και αλληλέγγυα στα μέλη της. Πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εκπροσωπήσουμε τους πολίτες και όχι το κατεστημένο. Για να διεκδικήσουμε και να προασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα. Κριτήριο στις αποφάσεις μας θα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και της πατρίδας μας και όχι η εξυπηρέτηση της όποιας παρωχημένης ιδεολογίας και των όποιων κομματικών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων".

Θα αγωνιστούμε για:

Α. Οικονομική Πολιτική

1. Να καταργηθεί ο θεσμός της Τρόικα. Το ΔΝΤ να μην συμμετέχει σε προγράμματα της Ε.Ε. Τα Κράτη-Μέλη να στηρίζονται από Ευρωπαϊκά Ταμεία και μηχανισμούς χωρίς να επιβάλλονται Μνημόνια που αφαιρούν κρατική κυριαρχία.
2. Να εκδίδονται ευρωπαϊκά ομόλογα για δανεισμό των κρατών μελών.  Είναι ο μόνος τρόπος για εξασφάλιση δανεισμού με χαμηλά επιτόκια.
3. Να αποκατασταθεί η διπλή αδικία που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ με το κούρεμα των

δανείων της Ελλάδας και το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Να διατεθεί στην Κύπρο από ευρωπαϊκά ταμεία το αντίστοιχο ποσό για αναπτυξιακά έργα.
4. Να συσταθεί Ευρωπαϊκός ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός θεσμός για αξιολόγηση των εθνικών οικονομιών των ευρωπαϊκών κρατών.
5. Να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
6. Να διατεθεί απεριόριστη ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας και να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια που παρεμποδίζουν τις αναπτυξιακές επενδύσεις.
7. Να θεσμοθετηθούν κανόνες λειτουργίας του Γιούρογκρουπ που να απαιτούν ομοφωνία για αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομία ενός κράτους μέλους.
8. Να εδραιωθεί η οικονομία της γνώσης με την παροχή κινήτρων προς την κατεύθυνση των επενδύσεων σε τομείς έρευνας και καινοτομίας, ειδικότερα σε χώρες οι οποίες διανύουν περίοδο οικονομικής κρίσης.
9. Να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών του Νότου για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που τις απασχολούν.

Β. Κυπριακό και Γεωπολιτική

10. Να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Το χρονοδιάγραμμα να είναι συνδεδεμένο με αυτόματη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της.
11. Να διασφαλιστεί πως η λύση θα εδράζεται στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το οποίο θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις (χρόνου ή επί της ουσίας) και στην πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
12. Να διαμορφωθούν κανόνες και διαδικασίες που να καθιερώνουν την έμπρακτη επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης στα κράτη που τη χρειάζονται. Να ολοκληρωθεί η κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας με τρόπο που να διασφαλίζονται τα Ευρωπαϊκά σύνορα όπως και η ΑΟΖ των κρατών μελών από ξένες επιβουλές.
13. Να αποσυρθούν από την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Διεύρυνσης όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Εξάλλου η Κύπρος είναι ήδη μέλος.

Γ. Κοινωνική και Ενεργειακή Πολιτική

14. Να συνεισφέρει στην άρτια λειτουργία των κοινωνικών δομών σε όλα τα κράτη μέλη με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων (άτομα με αναπηρίες ή με χρόνια νοσήματα, άτομα τρίτης ηλικίας κλπ) του κάθε κράτους. Να διαφυλαχθεί και να διερευνηθεί το Κράτος Πρόνοιας που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτικής κληρονομιάς.
15. Να διασφαλισθεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία το δικαίωμα στην εργασία ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και τροποποιηθεί η εργασιακή πολιτική της Ε.Ε.. Παράλληλα, να παρασχεθούν αναπτυξιακά κίνητρα και ευκαιρίες σε επιχειρήσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας, ειδικότερα στους νέους.
16. Να δοθεί περισσότερη στήριξη στα κράτη μέλη για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
17. Να θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προμήθεια, την παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία να βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην κατασκευή μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και οχημάτων.

Δ. Πιο Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση

18. Να αυξηθεί ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος της Κομισιόν και να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες της.
19. Να μειωθούν οι μισθοί και οι λειτουργικές δαπάνες της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως και των άλλων θεσμών της Ε.Ε. που επιβαρύνουν τους πολίτες ακόμα και των χωρών που βρίσκονται σε βαθειά οικονομική κρίση.
20. Να μειωθεί η γραφειοκρατία που μετέτρεψε την Ε.Ε. από Δημοκρατική Ένωση σε δημοκρατία των γραφειοκρατών.
21. Να υπάρξει διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται και να ρυθμιστεί ο ρόλος των λόμπυ και γενικά των ομάδων προώθησης πολυεθνικών συμφερόντων εντός της ΕΕ.
22. Να καθιερωθεί νομικά το Ανακλητό για όλους τους αξιωματούχους της Ε.Ε. Να δοθεί το δικαίωμα στους Ευρωπαίους πολίτες να ανακαλούν, με δημοκρατικές διαδικασίες, τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους οι οποίοι με την πολιτική τους ζημιώνουν το κοινό όραμα ή προκαλούν κοινωνικά προβλήματα.