ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ο ΤΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΗΤΑΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΣΕΙΣΜΟ» ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΩΣ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ Β’ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Το σίγουρο είναι πως το όνομα του κ. Δημητριάδη, όπως και του πρώην διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη θα συνεχίσουν να απασχολούν τα προεκλογικά επιτελεία των υποψηφίων
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε μέσω της τηλεοπτικής του παρουσίας ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης. Αφορμή το βιβλίο που συνέγραψε ο κ. Δημητριάδης «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution», στο οποίο ο τέως διοικητής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «το κούρεμα καταθέσεων ήταν ιδέα του Προέδρου Αναστασιάδη», ενώ επαναφέρει το ζήτημα «μεταφοράς κεφαλαίων από συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Οι κυριότερες αναφορές στο βιβλίο
- Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες και γι' αυτό επιχείρησε να προστατέψει τους Ρώσους καταθέτες εις βάρος των υπολοίπων, κάτι το οποίο φαίνεται από το πρώτο γενικό κούρεμα που αποδέχθηκε στο Eurogroup, για κούρεμα και στις μη εγγυημένες καταθέσεις.
- Η εισήγηση για γενικό κούρεμα σε ποσοστό 6,75% επί των καταθέσεων έγινε γιατί οι Ρώσοι διαμήνυσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως δεν αποδέχονταν κούρεμα πέραν του 10%.
- Το κούρεμα που επιβλήθηκε ήταν δίκαιο, καθώς οι Ρώσοι καταθέτες πλήρωσαν €4 δις και προστατεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι καταθέτες.
- Ο Πρόεδρος φώναζε κατά του ιδίου, απειλούσε και επιχειρούσε να επέμβει στα εσωτερικά της Κεντρικής Τράπεζας, αν και του έλεγε πως δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.
- Συγγενής του Προέδρου στις 15 Μαρτίου του 2013 σκόπευε να μεταφέρει πολλά εκατομμύρια στο Λονδίνο. Ο κ. Δημητριάδης προσπάθησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο για να τον προστατεύσει και να αποτρέψει μία τέτοια κίνηση, κάτι το οποίο δεν έγινε εφικτό.
- Ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τού είχε εισηγηθεί να μελετήσει σοβαρά την πρόταση του Αρτέμη Σώρρα για να σώσει την Κύπρο με την «αμύθητη» περιουσία του.
- Αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του Διοικητή, καθώς ένιωθε πως πλέον, παρά τη στήριξη που του παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν μπορούσε να επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του.
- Βαρύτατες ευθύνες έχει και ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν ασκούσε έλεγχο στον Αθανάσιο Ορφανίδη (πρώην διοικητή της ΚΤΚ), δεν τον ρώτησαν επισταμένα για το τι γίνεται με τις τράπεζες και να δουν σε ποιο σημείο βρισκόταν η κατάσταση.
Ερωτηματικά για το timing
Πάντως να σημειωθεί πως προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά για τον χρόνο που ο κ. Δημητριάδης επέλεξε να δημοσιοποιήσει το βιβλίο του, καθώς ο υποφαινόμενος, όταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο τον προσέγγισε να μιλήσει για όλα όσα ο ίδιος αναφέρει, του είχε τονίσει πως το θέμα αυτό για τον ίδιο είναι λήξαν και πως θα προτιμούσε να μιλήσει στη συνέντευξή του αποκλειστικά για το θέμα του Brexit.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν σε προεκλογικές σκοπιμότητες της επανεμφάνιση του τέως Διοικητή καθώς, πέραν της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, θεωρούν πως προσπαθεί να πλήξει και τον βασικό ανθυποψήφιο του εκλεκτού του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά για να περάσει στον Β’ Γύρο των Προεδρικών Εκλογών, Νικόλα Παπαδόπουλο. Τόσο η Κυβέρνηση, αλλά και οι υπόλοιποι επικριτές του Πανικού Δημητριάδη θεωρούν ότι:
Αυτά που καταλογίζονται στον τέως διοικητή
- Άλλα αναφέρει, ενόρκως μάλιστα, στην ερευνητική επιτροπή για την καταστροφή της οικονομίας και άλλα αναφέρει στο βιβλίο του.
- Ο κ. Δημητριάδης είχε δηλώσει πως πάσχιζε μαζί με τον τότε Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να πείσουν την κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια από τα μέσα του 2012 ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν δανειακή σύμβαση με τους Θεσμούς, ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.
- Ο κ. Δημητριάδης είχε παραδεχθεί πως κρατούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα στον αναπνευστήρα λόγω των Προεδρικών του 2013 και φέρει βαρύτατες ευθύνες για την εκτόξευση του ELA κατά κύριο λόγο της Λαϊκής Τράπεζας και κατά δεύτερο λόγο της Τράπεζας Κύπρου.
- Ο κ. Δημητριάδης έχει βαρύτατες ευθύνες για τη διόγκωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών μέσω των όρων εντολής που έδωσε στην Pimco και την απόκρυψη παρόμοιας έκθεσης που διενέργησε η Blackrock.
- Eυθύνεται επίσης για το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
- Ευθύνεται ακόμη για την προκλητική απουσία του από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Οι ενέργειες του Νικόλα Παπαδόπουλου
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος διαμήνυσε πάντως δημόσια στον Πανίκο Δημητριάδη ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, «μια από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές έρευνες για τον ρόλο και τις ευθύνες του κ. Πανίκου Δημητριάδη στην οικονομική καταστροφή.
Τόνισε, παράλληλα, πως θα διερευνηθούν και οι συνθήκες υπό τις οποίες ο κ. Δημητριάδης έλαβε την πλουσιοπάροχη αποζημίωσή του από τον κ. Αναστασιάδη, την οποία, εάν είχε στοιχειώδη ευσυνειδησία, θα έπρεπε να την επιστρέψει στον κυπριακό λαό.
Στην προεκλογική ατζέντα όλων των επιτελείων
Το σίγουρο πάντως είναι πως το όνομα του κ. Δημητριάδη, όπως και του πρώην διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη θα συνεχίσουν να απασχολούν τα επιτελεία των κομμάτων, όπως επίσης και το όνομα της νυν Διοικητού της Κεντρικής, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.
Στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως με αυτές τις αναφορές θα αναδείξουν το ότι για το κούρεμα καταθέσεων η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα τον πρώην Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη, τον οποίο στήριζαν δημόσια Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος. Στο ΔΗΚΟ και γενικότερα στον ενδιάμεσο χώρο θα προσπαθήσουν να πείσουν την κοινή γνώμη πως το κούρεμα καταθέσεων βαραίνει ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ λόγω της ανεπάρκειας των κυβερνήσεών τους και της εποπτείας που ασκούσε ο κ. Δημητριάδης, ενώ στον ΔΗΣΥ θα επικεντρωθούν στην κατάσταση που παρέλαβαν και τα διορθωτικά μέτρα που έλαβαν αντιστρέφοντας τα πυρά για το κούρεμα στη μη έγκαιρη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση Χριστόφια και στο κούρεμα, λόγω λαθών των προηγούμενων διοικητών και κυρίως του Πανίκου Δημητριάδη.
Τέλος, αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία θα γίνει και στην προσπάθεια για παύση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από τη θέση της Διοικητού της Κεντρικής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ, το οποίο κατηγορεί την Κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου του τραπεζικού τομέα στην ολότητα του.