Συζητούν συνεργασία οι εταιρείες πετρελαιοειδών για τη μετακίνηση
Τα ΕΛΠΕ έχουν ετοιμάσει μελέτη και για το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού
Η παρουσία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην Κύπρο μέσω τόσο της θυγατρικής ΕΚΟ όσο και του εφοδιασμού της αγοράς μας με πάνω από 65% των αναγκών μας σε καύσιμα, ανεδείχθη μέσα από ενημέρωση Κυπρίων δημοσιογράφων, οι οποίοι προσκλήθηκαν και πήραν μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, που έγινε στον Ασπρόπυργο, στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα.
Όπως ήδη δημοσιεύσαμε, η ΕΚΟ έχει το 33% του μεριδίου της κυπριακής αγοράς με 91 από τα 300 πρατήρια πώλησης καυσίμων που λειτουργούν στη χώρα μας, τα οποία θα αυξηθούν σε μερικές ημέρες σε 94. Πέραν των στοιχείων για τη δραστηριοποίηση των ΕΛΠΕ στην Κύπρο, μιλώντας στην αποστολή των δημοσιογράφων ο Ανώτατος Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίας Κ. Μαδεμλής, ανέφερε ότι η διαδικασία για τη μετακίνηση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό έχει ήδη αρχίσει, αξιολόγησε ως θετικό το γεγονός της εγκατάστασης στον χώρο αυτό του τερματικού και είπε πως θα υπάρξει μείωση του κόστους, γεγονός που θα επιφέρει όφελος στους καταναλωτές. Πρόσθεσε πως τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη αρχίσει σε συνεργασία με τις άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο, τη διαδικασία της μετακίνησης κυρίως με την Πετρολίνα.
Σε ερώτηση αν τα ΕΛΠΕ έχουν μελετήσει τη αγορά καυσίμων στην κατεχομένη Κύπρο, η απάντηση ήταν καταφατική.
«Η εταιρεία μας», είπε, «έχει προβεί σε εκτιμήσεις, έχουμε εικόνα της κατάστασης στην κατεχομένη Κύπρο και είμαστε έτοιμοι, αν και όταν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, να κινηθούμε με γοργούς ρυθμούς ακόμα και με εξαγορά πρατηρίων».
Το μέλλον των ΕΛΠΕ
Η ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ, Ε. Τσοτσορού, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ήταν κατατοπιστικότατη σε σχέση με το μέλλον τόσο της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς όσο και για το μέλλον της ίδιας της εταιρείας. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσοτσορός:
«Η συντελούμενη μετάβαση των πρωτοπόρων ανεπτυγμένων οικονομιών στην Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η παράλληλη ολοκλήρωση της επικράτησης της ψηφιακής οικονομίας στον λοιπό κόσμο, ο ενεργειακός μετασχηματισμός και τα συναφή περιοριστικά μέτρα που συστηματικά και σταθερά προωθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου διύλισης, καθώς και η “νέα κανονικότητα” της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, αναδεικνύουν ως καθοριστικά στοιχεία της στρατηγικής των ΕΛΠΕ αφενός μεν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη διαρκή αναβάθμιση και προσαρμογή της τεχνογνωσίας στις τεχνολογικές μεταβολές, αφετέρου δε τον ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη για το 2050, για τη διασφάλιση και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικής του παρουσίας.
»Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης και βελτίωσης της απόδοσης και η διαρκής βελτίωση της τεχνογνωσίας, αφενός μεν διά των συστηματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφετέρου δε μέσω διεθνών συνεργασιών, θα συμβάλουν αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της θέσης των παραγωγικών μονάδων στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων διεθνώς.
»Η διασφάλιση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των υφιστάμενων επενδύσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συστηματική και διεξοδική διερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης και στρατηγικών ενεργειακών συνεργασιών με κύριο στόχο τη βαθμιαία μετεξέλιξη του Ομίλου ΕΛΠΕ από διυλιστηριακό σε πραγματικά καινοτόμο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό ενεργειακό προμηθευτή του μέλλοντος, με στροφή σε σύγχρονες ενεργειακές δράσεις και προϊόντα.
»Ο Όμιλος ΕΛΠΕ μόνο ως ανεξάρτητος καινοτόμος, εξωστρεφής και ανταγωνιστικός περιφερειακός Όμιλος, πρωτοπόρος στον ενεργειακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού οδικού χάρτη για βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη μεσομακροπρόθεσμη ανεξάρτητη και ανταγωνιστική επιβίωση και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της ψηφιακής ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της μετάβασης στην Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες ανταγωνισμού που διαμορφώνονται από την παγκόσμια αλλαγή και το νέο ενεργειακό τοπίο της μεταπετρελαϊκής εποχής».
Η εταιρεία μέσα από αριθμούς
Όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, το 2015 ο Όμιλος ΕΛΠΕ αύξησε την παραγωγή του στους 12,8 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις στους 14,1 εκατ. τόνους, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών και επέτυχε νέο ιστορικό υψηλό εξαγωγών στους 6,9 εκατ. τόνους. Πέτυχε επίσης ιστορικό ρεκόρ ετήσιων συγκρίσιμων κερδών ύψους 758 εκατ. ευρώ, αυξημένων έναντι του 2014 κατά 81,8 % και λειτουργικά κέρδη 245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 289 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς επίσης και υψηλή κερδοφορία με EBITDA 169 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2016 .
Όπως είπε ο Πρόεδρος του δ.σ., οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την τελευταία επταετία, άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών, η ζήτηση της οποίας μειώθηκε κατά 38% μεταξύ των ετών 2009 και 2015, καθιστώντας μονόδρομο την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, γεγονός που «ανέδειξε τον Όμιλο στον πλέον σημαντικό εξαγωγικό φορέα της χώρας, με εξαγωγές που ήδη ξεπερνούν το 50 % της ετήσιας παραγωγής».
Τέλος ανέφερε ότι, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον κλάδο της διεθνούς εμπορίας και εφοδιασμού, ο Όμιλος συνήψε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς προμηθευτές, όπως η ιρανική εταιρεία NIOC και η ρωσική Rosneft, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών και εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων, των επιλογών και των όρων προμήθειας και τη μείωση του κόστους.
Μείωση κόστους λόγω Βασιλικού
07.06.2016 07:59
ΟικονομίαSigmaLive