Εντατικοποίηση των συνομιλιών μετά τις εκλογές αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τα οικονομικά επιτεύγματα που είχε η Κυβέρνηση τα τρία χρόνια παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ


Για κομβικό σημείο στροφής μας από τα πρόθυρα της καταστροφής, στην οποία βρισκόμασταν προ μερικών ετών, και στη δημιουργία της δυναμικής για να προχωρήσουμε με ασφάλεια μπροστά, έκανε λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κρατώντας χαμηλούς τόνους, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ τα οικονομικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το σύνθημα «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» επανήρθε, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για βήματα ανάπτυξης, τα οποία δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο πειραματιζόμενοι με επιλογές που έχουν αποδείξει πόσο καταστροφικές μπορούν να καταστούν. Η πολιτική σύνεσης που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, επιτρέπει την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις τσέπες των εργαζομένων 80 εκ. ευρώ, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης και στην τόνωση της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της θα δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «Πρέπει να θέσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και να στοχεύσουμε σε μία ακόμη πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Να απαλλάξουμε τη χώρα μας από τη γραφειοκρατία, στρεβλώσεις και βαρίδια και να την καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».

Για την προσέλκυση επενδύσεων, είπε ότι εξαρτάται από παράγοντες, όπως το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το φορολογικό καθεστώς, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωγραφική θέση της χώρας, το σύστημα επικοινωνιών, τις εν γένει συνθήκες ζωής και άλλα. Αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, στην οποία η Κύπρος έχει ανεβεί στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον κατά 13 θέσεις, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Γιατί δεν ήρθαν ακόμη οι επενδύσεις
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να έρθουν οι επενδύσεις. Είπε ότι «όπως καταδεικνύουν και διεθνείς μελέτες, η Κύπρος μειονεκτεί σε ό,τι αφορά το δομικό και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το φάσμα της ανάπτυξης. Υστερεί, δυστυχώς, σε σημαντικούς δείκτες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την ευκολία του επιχειρείν».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν σε σχέση με το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, για μεγάλης κλίμακας ή και στρατηγικής σημασίας αναπτύξεις σε μόνιμη βάση, για σκοπούς τόνωσης της οικοδομικής βιομηχανίας και ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο. Ως μεγάλης σημασίας -όχι μόνο οικονομικής- χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένου Βασιλείου για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις τον Ιανουάριο 2014.

Τι πετύχαμε
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι:
1. Με την έξοδό μας από το Μνημόνιο, αποδείξαμε στους δανειστές μας και στις αγορές πως η χώρα μας μπορεί πια να σταθεί στα πόδια της.
2. Αφήσαμε πίσω μας την πολιτική των ελλειμμάτων.
3. Τη χρονιά που μας πέρασε πετύχαμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που είχαμε τα τελευταία επτά χρόνια. Ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1.6%.
4. Η ανεργία μειώθηκε μέσα σε 12 μήνες στο 12,1% από 16,2%.
5. Οι μακροχρόνια άνεργοι μειώθηκαν τον Απρίλιο 2016 σε 18.856 σε σχέση με 20.115 τον ίδιο μήνα πέρυσι.
6. Καταφέραμε με την υποδειγματική διαχείριση να μη χρειάζεται να αντλήσουμε τα τελευταία δύο δις ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησής μας.
7. Εφαρμογή του ΕΕΕ: 58.959 πρόσωπα σήμερα λαμβάνουν μηνιαίως το ΕΕΕ, εξ αυτών 11.295 μέχρι την εφαρμογή του ΕΕΕ είναι για πρώτη φορά λήπτες βοηθήματος.

Ο δημόσιος τομέας
Τον δικό του «κόφτη» για το κρατικό μισθολόγιο παρουσίασε ως επιτυχία ο κ. Αναστασιάδης, που συνδέει το κόστος του κρατικού μισθολογίου με την ανάπτυξη της οικονομίας και παράλληλα παγώνουν αυτόματα οι αυξήσεις σε περιόδους μηδενικής ανάπτυξης ή ύφεσης.
«Χρειαζόμαστε να εμπνεύσουμε ένα νέο δυναμισμό στη Δημόσιά μας Υπηρεσία, να δημιουργήσουμε προοπτικές για το ικανό μας προσωπικό και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προς τον σκοπό αυτό, ετοιμάστηκαν και έχουν σταλεί ενώπιον της Βουλής πέντε νομοσχέδια που αφορούν μεταρρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Συνεννόηση μετά τις εκλογές
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως πιστεύει σε στενότατη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές, προκειμένου «μέσα από μια συνεννόηση να επιταχύνουμε την ψήφιση των νομοσχεδίων, αλλά και σειρά άλλων μέτρων που είναι αναγκαία να ληφθούν, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει, όπως είναι το ΓΕΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία αναπτυξιακής πολιτικής και άλλα. Δεν έχω αμφιβολία πως οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τα όσα καταγράφονται πάντοτε σε προεκλογικές περιόδους, αίρονται στο ύψος των περιστάσεων, όταν αυτό απαιτεί το όφελος του τόπου».

Εντατικοποίηση των συνομιλιών τους επόμενους μήνες
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μετά τις εκλογές, αναμένω ότι η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με όλη την καλή θέληση. Θέλω να πιστεύω ότι αντίστοιχη καλή θέληση θα επιδείξει και η Τουρκία. Έχουμε βάλει στο τραπέζι όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ πως θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος -παρά τις δυσκολίες που, ομολογώ, αντιμετωπίζουμε-, αφού θεωρώ πως υπάρχει αυτή την περίοδο μία καλή ευκαιρία για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

Έδωσε τα εύσημα
Το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να πραγματοποιηθούν έργα και πράξεις που να προάγουν έμπρακτα την ευημερία των επιχειρήσεων και των πολιτών, έστειλε ο Πρόεδρος ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης.

Αφού έδωσε τα εύσημα στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση διαφόρων καίριας σημασίας θεμάτων, στα πολιτικά κόμματα για την εποικοδομητική τους στάση σε σημαντικά θέματα της οικονομίας, στις επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συντεχνίες για τους άθλους που επιτέλεσαν, εστιάστηκε στη χαρτογράφηση της σημερινής κατάστασης και παρέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά για αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων.

Ανέφερε ότι η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ταυτόχρονα αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και τώρα είναι η ώρα που όλοι μαζί υπεύθυνα να ξανασηκώσουμε τη χώρα, εφαρμόζοντας το δόγμα του επιχειρείν: 'Τον δρόμο δεν τον βρίσκεις - τον φτιάχνεις προχωρώντας'».