Το προσωπικό της FBME τα βάζει με την Κεντρική και δηλώνει ότι ζητά δικαιοσύνη
Ο δικηγόρος της Τράπεζας μιλά για παραπληροφόρηση και λασπολογία εκ μέρους της Εποπτικής Αρχής
Πνέουν μένεα κατά της Κεντρικής Τράπεζας οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της τράπεζας FBME στην Κύπρο και χαρακτηρίζουν, διά του δικηγόρου τους, κακεντρεχή τον τρόπο με τον οποίο η Κεντρική και ο ειδικός διαχειριστής χειρίζονται τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό της Τράπεζας.
Χθες, οι εργαζόμενοι στη FBME συνέχισαν την επ’ αόριστον απεργία τους, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Τράπεζας, ενώ ο δικηγόρος τους Στυλιανός Χριστοφόρου, σε δηλώσεις, είπε ότι 136 εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς να τους δοθούν όσα δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία.
«Οι απολυθέντες -τόνισε- δεν έλαβαν προειδοποίηση απόλυσης, ούτε καν την αναλογία του 13ου μισθού και της άδειάς τους».
Δεν μπορούν να πάρουν πλεονασμό
Σημείωσε, επίσης, ότι οι απολυθέντες δεν μπορούν να πάρουν ούτε αποζημίωση για πλεονασμό, επειδή, όπως τόνισε, «η επιστολή τερματισμού της απασχόλησής τους είναι εσκεμμένα κακογραμμένη».
Να σημειωθεί ότι στη FBME παραμένουν 24 εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποιούν επ’ αόριστον απεργία.
Απαντώντας στην ανακοίνωση της Κεντρικής ότι οι καταθέτες της FBME μπορούν να αποταθούν κοντά της για να πάρουν τις καταθέσεις τους, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι είναι αδύνατον να γίνουν πληρωμές καταθετών από τα ταμεία προστασίας γιατί χρειάζεται, όπως είπε, ειδικός μηχανισμός.
«Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν αυτή την εργασία έχουν ήδη απολυθεί», σημείωσε.
Μαρκίδης: Αυθαίρετη απόφαση
Με την Κεντρική Τράπεζα τα έβαλε και ο δικηγόρος της FBME Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος κατηγόρησε την Εποπτική Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε την υπόθεση της Τράπεζας, δηλώνοντας ότι η Κεντρική παραπληροφορεί και λασπολογεί.
Οι δηλώσεις του Αλέκου Μαρκίδη έγιναν χθες στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο δικηγόρος της FBME χαρακτήρισε αυθαίρετη την απόφαση της ΚΤ να θέσει υπό εξυγίανση την Τράπεζα, τονίζοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ ουδέποτε υπέδειξε κάτι τέτοιο.
«Στην Κύπρο -είπε- διεξήχθησαν τρεις έρευνες για τη FBME σε σχέση με ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες δεν κατέδειξαν οτιδήποτε. Όμως η Κεντρική έχει αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να διαλύσει τη FBMΕ, διορίζοντας παράνομα ειδικό διαχειριστή».
Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε και στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της FBME από την Κεντρική, σημειώνοντας ότι πλέον η Τράπεζα αυτή δεν θεωρείται πιστωτικό ίδρυμα, γεγονός που δεν επιτρέπει τον διορισμό ειδικού διαχειριστή.
Για τον διαχειριστή
«Η νομοθεσία -είπε ο δικηγόρος της FBME- δεν επιτρέπει στην Κεντρική να διορίσει ειδικό διαχειριστή σε μη πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για κλασική αυθαίρετη περίπτωση άσκησης εξουσίας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι ο ίδιος υπέδειξε ότι, όσο περνούσε ο χρόνος θα ήταν αδύνατον να εξευρεθεί αγοραστής, αλλά η Κεντρική επέμενε, προκαλώντας τεράστια ζημιά στους καταθέτες της Τράπεζας.
Τέλος, ανέφερε ότι ο πρώτος διαχειριστής που διόρισε η Κεντρική παραιτήθηκε όταν έμαθε ότι ο δεύτερος διαχειριστής ελάμβανε μισθό 50.000 ευρώ τον μήνα και δικαίωμα να ξοδεύει άλλες 10.000 ευρώ.
Κεντρική: Λένε ψέματα
Απαντώντας στον Αλέκο Μαρκίδη, ο αναπληρωτής ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Γιάγκος Δημητρίου μίλησε για παραπληροφόρηση, ψεύδος και λασπολογία, τόσο εκ μέρους του δικηγόρου της τράπεζας όσο και της ίδιας της FBME.
«Δεν είναι η Κεντρική που κατηγόρησε για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και παιδική πορνογραφία», είπε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε:
«Μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η FBME ως ένα πιστωτικό ίδρυμα πρώτιστης ανησυχίας, η Κεντρική δεν είχε άλλη επιλογή παρά να πάρει μέτρα για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις της Τράπεζας. Αρχίσαμε με τα μέτρα εξυγίανσης και μετά ορίστηκε εκκαθαριστής, σε μία προσπάθεια να σωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί».
Διερευνά η Αστυνομία
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Κεντρική αναφέρεται σε φερόμενους ιδιοκτήτες της FBME, ο κ. Δημητρίου είπε ότι υπάρχει απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην οποία εκφράζεται αμφιβολία για την ιδιοκτησία της Τράπεζας.
Για τη διαδικασία των ερευνών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα διόρισε δικανικούς ελεγκτές, έγινε έρευνα, δόθηκαν τα ευρήματα στη Νομική Υπηρεσία και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία.
«Σεβαστείτε τον νόμο»
13.04.2016 07:57
ΟικονομίαSigmaLive