Η στάση του ΥΠΟΙΚ έναντι της Ελλάδας πυροδοτεί νέες αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό
Τα όσα ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, ενώ αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην αντιπαράθεση


Νέες φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο πυροδότησε χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στον «Φ», μέσω της οποίας δίδει απαντήσεις αλλά προβαίνει και σε επικρίσεις, με ευθείες βολές κατά του ΑΚΕΛ, για τη στάση του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έναντι της Ελλάδας. «Πρωταρχική μου έγνοια στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου. Αρκετό κόστος έχουμε υποστεί, λόγω κακών χειρισμών σ' αυτά τα επίπεδα.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη των δικών της αποφάσεων, με δεδομένη τη συμπαράσταση της Κύπρου», τονίζει στη συνέντευξή του και υπεραμύνεται της θέσης που εξέφρασε ότι, παρά τους εθνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, η κυπριακή οικονομία είναι διαφορετική και ακολουθεί δική της πορεία. «Δεν είμαστε το ψευδοκράτος του οποίου η οικονομία είναι παράρτημα και παρακλάδι της οικονομίας της κατοχικής Τουρκίας. Μου προκαλεί εντύπωση πως αυτοί που έχουν ενοχληθεί πιο έντονα, είναι όσοι δεν αποδέχονται καν την ύπαρξη εθνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας».

Για την επάνοδο στις αγορές
Παράλληλα, και ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς επανόδου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές αρχές του τρέχοντος έτους, ο Χάρης Γεωργιάδης επικαλείται ως αιτία για την ανατροπή τους το βραχυκύκλωμα στη μνημονιακή πορεία της Κύπρου, λόγω της εκκρεμότητας του νόμου των εκποιήσεων. «Εάν και εφόσον οι εκκρεμότητες αρθούν, ο στόχος θα είναι απόλυτα εφικτός. Η έξοδός μας στις αγορές, η οριστική και διατηρήσιμη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας παραμένει κορυφαίος στόχος», πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσό που θα αναζητηθεί από τις αγορές, ο Υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στη στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου χρέους. Ο Χάρης Γεωργιάδης διευκρινίζει, δε, ότι ο χρόνος, το ύψος και η διάρκεια της έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς αγορές καθορίζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Ταυτίζεται με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας»
Τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στον «Φ» ο κ. Γεωργιάδης αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρότατων επικρίσεων από πλευράς κομμάτων. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης υποστήριξε πως «ο Υπουργός Οικονομικών, σε μιαν απεγνωσμένη προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη στάση υπόσκαψης των διεκδικήσεων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, που ο ίδιος τηρεί όλο αυτό το διάστημα, μετέρχεται των γνωστών του μεθόδων, της προσπάθειας ισοπέδωσης και απαξίωσης όλων όσοι του ασκούν κριτική. Ο ίδιος ακόμη και σήμερα διαφοροποιείται και προσπαθεί να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση και τις επιλογές της.

Αυτό που αδυνατεί ή δεν θέλει μέχρι σήμερα να κατανοήσει ο Υπουργός Οικονομικών, είναι ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου και όσων διεκδικούν εντός της ΕΕ, ταυτίζονται απόλυτα στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας. Αντίθετα, ο Υπουργός Οικονομικών, γι' ακόμα μια φορά, επιλέγει να ταυτίζεται με τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας της Ε.Ε. σε βάρος των συμφερόντων των λαών. Επιλέγει να μη διεκδικεί καθόλου. Επιλέγει να λατρεύει το μνημόνιο σαν το ‘ιδεολογικό και πολιτικό του μανιφέστο’. Ακόμα και εάν αυτό σημαίνει πλήρη διαφοροποίηση και υπόσκαψη της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε. Απαντώντας, δε, στις βολές που εξαπέλυσε ο Χάρης Γεωργιάδης κατά του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να αφήσει τις ακρότητες και να κάνει την αυτοκριτική του.

«Δικά» μας τα ελληνικά αιτήματα
Εξάλλου, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου χαρακτήρισε προκλητική παρομοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος από τον Υπουργό Οικονομικών. «Κατ' αρχήν σημειώνεται ότι, στην ουσία, η δήλωση του Υπουργού συνιστά επιβεβαίωση αυτών των καταγγελιών. Ομολογεί ο Υπουργός ότι δεν στηρίζει την ελληνική προσπάθεια, προτάσσοντας κάποιες προκλητικές δικαιολογίες. Όσον αφορά το πρόσχημα ότι ‘πρώτο μέλημά του είναι τα κυπριακά συμφέροντα’, υποδεικνύουμε ότι έχει καθήκον αυτό ακριβώς να κάνει. Όταν και αν τα ελληνικά αιτήματα πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου, καλά κάνει να διαφοροποιείται. Δυστυχώς, η κυπριακή κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά την πρόταση των Οικολόγων για συντονισμό με την Ελλάδα.

Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθούσε τη συμβουλή μας, δεν θα υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά, κατά την άποψή μας, ο κ. Γεωργιάδης δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου, όταν αρνείται να υποστηρίξει την Ελλάδα. Απλώς ακολουθεί πιστά τα πολιτικά του πιστεύω, που ταυτίζονται με αυτά της Μέρκελ. Από την άλλη, στηρίζει επικοινωνιακά το κόμμα του, γιατί κάθε επιτυχία της Κυβέρνησης Τσίπρα έναντι των κοινών μας δανειστών εκθέτει την αποτυχημένη διαχείριση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στα μάτια των ταλαιπωρημένων Κυπρίων.

Είναι ακριβώς αυτοί οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή πεποίθηση, που ζητούν από τον κ. Γεωργιάδη να στηρίξει τα ελληνικά αιτήματα, που είναι και δικά μας αιτήματα. Θέλουμε π.χ. και εμείς κάποια δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν τα μέτρα του μνημονίου, θέλουμε και εμείς κούρεμα δανείων ή διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων και προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ο.κ. Τα αιτήματα της Ελλάδας έναντι των δανειστών μας είναι και δικά μας αιτήματα, κύριε Γεωργιάδη», κατέληξε η κ. Χρυσοστόμου.