ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ

Φοροκαταιγίδα, χωρίς χαράτσι ακίνητης ιδιοκτησίας (φόρος που εισέπραττε η κεντρική κυβέρνηση μέσω του Τμήματος Φορολογίας) από τον Σεπτέμβριο. Μπορεί η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας να έδωσε ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο, μια σειρά άλλων υποχρεώσεων καθιστούν την πρώτη διμηνία του φθινοπώρου ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας (δημοτικό και κοινοτικό), τέλος σκυβάλων και τέλος αποχέτευσης βάζουν φωτιά στις τσέπες μας

Με βάση τις τιμές του ’13 τα δημοτικά τέλη

Όπως είναι γνωστό, κάθε νοικοκυριό, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα πρέπει να μετρήσει τις δυνάμεις του και να βγάλει από την τσέπη αρκετά ευρώ για αποπληρωμή του δημοτικού ή κοινοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας και των τελών για σκύβαλα και αποχετευτικό, που ανά επαρχία, ακόμα και Δήμο ή κοινότητα, διαφέρουν.

Όσον αφορά το δημοτικό τέλος, αυτό για πρώτη φορά φέτος θα στηρίζεται στις τιμές ακινήτων όπως αυτές εκτιμήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2013. Για όσους κατοικούν στους Δήμους ο φόρος έχει καθοριστεί στο 0,24‰. Δηλαδή, για κάθε χίλια ευρώ 24 σεντ. Για παράδειγμα, εάν το ακίνητο έχει εκτιμηθεί στις 200 χιλιάδες ευρώ (μέσος όρος αξίας ακινήτων), το δημοτικό τέλος θα ανέρχεται στα 48 ευρώ.

Εάν, τώρα, το ακίνητο έχει εκτιμηθεί στις 350 χιλιάδες, το τέλος θα είναι 84 ευρώ. Για όσους διαμένουν, όμως, σε κοινότητες, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά, αφού για υπολογισμό της φορολογίας δεν έχει καθοριστεί οποιοδήποτε ποσοστό και εναπόκειται σε κάθε κοινότητα να το ορίσει από μόνη της, στηριζόμενη, όμως, στο ποσό που εισέπραξε τα προηγούμενα χρόνια από το εν λόγω μέτρο. Σημειώνεται, πάντως, πως σε καμία περίπτωση, τόσο σε Δήμους όσο και σε κοινότητες, ο το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του αντίστοιχου περσινού. Δηλαδή, εάν πέρσι ο φόρος ήταν 100 ευρώ, φέτος σε καμία περίπτωση αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 110 ευρώ.

Τέλος αποχέτευσης

Σε ό,τι αφορά το τέλος αποχέτευσης, κι αυτό φέτος θα βασιστεί στις εκτιμημένες αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου 2013. Αναλόγως περιοχής και Συμβουλίου, ο συντελεστής χρέωσης διαφέρει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 0,6‰. Για παράδειγμα, όσα νοικοκυριά ανήκουν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) θα πληρώσουν 6‰, ενώ όσα ανήκουν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας 0,56‰.

Για όσα ανήκουν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντος ο συντελεστής έχει καθοριστεί στο 0,42‰, ενώ για όσα ανήκουν στα Συμβούλια Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου οι χρεώσεις αφορούν το περσινό έτος και είναι βασισμένες στις τιμές ακινήτων όπως αυτές είχαν εκτιμηθεί το 1980. Κατά μέσο όρο, πάντως, τα νοικοκυριά αναμένεται να καταβάλουν περί τα 120 ευρώ για τέλη αποχέτευσης.

Τέλη σκυβάλων

Αναφορικά με τα τέλη σκυβάλων, κι αυτά αναλόγως περιοχής διαφέρουν, αφού κάθε Δήμος και κοινότητα είναι ελεύθεροι να τα καθορίσουν με βάση δικά τους κριτήρια. Βάσει των όσων είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», τα τέλη σκυβάλων κυμαίνονται από 40 ευρώ (σε κοινότητες και αφορούν μονήρη νοικοκυριά) έως και 160 ευρώ (μεγάλοι Δήμοι και αφορούν νοικοκυριά με πέραν του ενός ενοίκου). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως και για τα τρία τέλη εάν η αποπληρωμή δεν γίνει εντός των καθορισμένων προθεσμιών, με την παρέλευσή τους επιβάλλονται επιβαρύνσεις έως και 20% των τελών αυτών.

Σχολικά, τηλέφωνο, ρεύμα

Οι πιο πάνω υποχρεώσεις έρχονται σε μία περίοδο που ο οικογενειακός προϋπολογισμός πολλών νοικοκυριών είναι ήδη σημαντικά επιβαρημένος λόγω της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και της ανάγκης αγοράς σχολικών ειδών (σχετικό θέμα σελ. 36). Μάλιστα, στις περιπτώσεις που οι μαθητές είναι πέραν του ενός οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, ενώ στις περιπτώσεις φοιτητών είναι πολλαπλάσιες προκαλώντας φοβερό πονοκέφαλο στους γονείς που καταφεύγουν στις πλείστες περιπτώσεις σε δάνειο.

Επίσης, αρκετοί γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, οι εγγραφές για τα οποία άρχισαν και θα συνεχιστούν για μερικές μέρες ακόμη. Πέραν τούτων, στον κατάλογο των υποχρεώσεων πρέπει να συμπεριληφθούν οι λογαριασμοί τηλεφώνου, ηλεκτρισμού και διαδικτύου ή και καλωδιακής τηλεόρασης, η πληρωμή δόσεων δανείων, καθώς και άλλες καθημερινές ανάγκες, όπως το οικογενειακό ψώνισμα. Αν κάποιος κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό, αβίαστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως μέσα σε δύο μήνες, το λιγότερο, θα κάνουν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών εκατοντάδες ευρώ.