Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΕΒΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

«Έχουμε όλα τα φόντα να προσελκύσουμε εταιρείες που θα φύγουν από το Λονδίνο λόγω της εξόδου από την ΕΕ», δηλώνει ο Μάριος Τσιακκής

Εισήγηση για σύσταση επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ενεργεί αναλόγως


Τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή τεχνοκρατών της Κυβέρνησης και παραγόντων του ιδιωτικού τομέα, που θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και κυρίως τις διαβουλεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για τη σύναψη της νέας συμφωνίας που θα διέπει τις σχέσεις τους, μετά το Brexit, εισηγείται το ΚΕΒΕ.

Την εισήγηση, η οποία ήδη συζητείται, ανέπτυξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος τόνισε ότι η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να προβαίνει σε εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση και στους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να παρεμβαίνουν, όπου και αν χρειαστεί, προκειμένου το νέο καθεστώς των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας να μην επηρεάσει σε δυσμενέστερο βαθμό την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Τσιακκής τόνισε, επίσης, στη συνέντευξή του ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα προσφέρει ευκαιρίες στην Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της προσέλκυσης εταιρειών και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών που ενδεχομένως να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι το όλο θέμα θα πρέπει να τύχει λεπτών χειρισμών, ώστε να μη διασαλευθούν οι καλές σχέσεις της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΚΕΒΕ, ακολουθεί:

Προσφέρει ευκαιρίες στην Κύπρο

Πώς σχολιάζετε τις εκτιμήσεις ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες στην Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και στην προσέλκυση εταιρειών και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, που πολύ πιθανόν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο;


Είναι γεγονός ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα προσφέρει ευκαιρίες στην Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της προσέλκυσης εταιρειών και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών που ενδεχομένως να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει εμείς να το αντιμετωπίσουμε με λεπτούς χειρισμούς και με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διασαλευτούν οι σχέσεις της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΗΒ είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου και αντιπροσωπεύει το 9% των εισαγωγών και το 7% των εξαγωγών της.

Η Κύπρος, ωστόσο, πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες προκειμένου να επωφεληθεί από τη μετεγκατάσταση εταιρειών και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών του Λονδίνου.

Συγγενής η νομοθεσία μας με το Αγγλικό Δίκαιο

Πόσο βοηθά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα χρηματοοικονομικό κέντρο με νομοθεσία που η βάση της είναι πολύ συγγενική με το Αγγλικό Δίκαιο, αλλά και με πολλές παρόμοιες διαδικασίες και την οικονομική προσέγγιση των Άγγλων;


Η Κύπρος, ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αποτελεί πόλο έλξης για εταιρείες και επιχειρηματίες παγκοσμίως που επωφελούνται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει ως κέντρο παροχής ποιοτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Η εδραίωση της Κύπρου ως ένα από τα πιο ελκυστικά και αξιόπιστα διεθνή επιχειρηματικά κέντρα παγκοσμίως οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

· Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης

· Η ύπαρξη ευνοϊκού φορολογικού συστήματος με έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές εταιρικού φόρου στην Ε.Ε.

· Το ευρύ δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας

· Προηγμένες νομικές και λογιστικές υπηρεσίες

· Στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, που λόγω και των εξαίρετων πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής προσφέρεται ως ιδανικός τόπος για ανάπτυξη περιφερειακών δραστηριοτήτων

· Εξαιρετική υποδομή στις μεταφορές και τηλεπικοινωνίες

· Εργατικό δυναμικό με ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματισμό

· Πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας ζωής

Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην Κύπρο εφαρμόζεται το Αγγλικό Δίκαιο με το οποίο οι εταιρείες αυτές είναι εξοικειωμένες αλλά και τις προοπτικές επέκτασης σε αγορές των γειτονικών χωρών, ενισχύουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αποτελούν ισχυρά «ατού» στην προσπάθειά μας για προσέλκυση τέτοιων εταιρειών.

Η κούρσα που δεν πρέπει να χάσουμε

Ίδια πλεονεκτήματα φαίνεται όμως πως έχουν και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα και η Ιρλανδία. Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να προλάβουμε την κούρσα στην οποία θα επιδοθούν χώρες μέλη της ΕΕ για να προσελκύσουν βρετανικές επιχειρήσεις, εταιρείες, οργανισμούς κ.λπ.;


Σίγουρα η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει και να προβάλει σωστά τις καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις που διατηρεί με την Αγγλία, προκειμένου να κερδίσει ένα μερίδιο των εταιρειών, οι οποίες θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στην κούρσα στην οποία θα επιδοθούν πολλές χώρες μέλη της ΕΕ για να προσελκύσουν βρετανικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ήδη το ΚΕΒΕ προγραμματίζει επιχειρηματική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, με στόχο να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και δυνατότητες της Κύπρου. Η αποστολή αυτή θα έχει ως στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Οφείλουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να κινηθούμε με διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες, σεβόμενοι το καλό κλίμα και τις καλές σχέσεις των δυο χωρών.

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου

Έχετε σχέδιο δράσης ως ΚΕΒΕ; Ποιες οι σχέσεις σας με Επιμελητήρια της Βρετανίας; Έχετε έρθει σε επαφή μαζί τους ώστε να υπάρξει κάποια έστω προκαταρκτική προσέγγιση, με βάση και το αποτέλεσμα δημοσκόπησης ότι ένας στους πέντε μεταξύ των επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησής του και σχεδόν δύο στους τρεις εκτιμούν πως η επιλογή του Brexit είναι αρνητική για τις δουλειές τους;


Το ΚΕΒΕ θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους Συνδέσμους των Ελεγκτών-Λογιστών, των δικηγόρων του Κυπρο-Αγγλικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην κυπριακή οικονομία για τη λήψη αποφάσεων αντιμετώπισης τυχόν αρνητικών εξελίξεων.

Την ίδια ώρα, το ΚΕΒΕ εισηγείται τη συγκρότηση μιας Επιτροπής με τη συμμετοχή τεχνοκρατών της Κυβέρνησης και παραγόντων του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και κυρίως τις διαβουλεύσεις που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ για τη σύναψη της νέας συμφωνίας που θα διέπει τις σχέσεις τους. Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να κάνει εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση και στους φορείς του ιδιωτικού τομέα για να παρεμβαίνουν, όπου και αν χρειαστεί, ώστε το νέο καθεστώς σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας να μην επηρεάσει σε δυσμενέστερο βαθμό την κυπριακή οικονομία.

Στόχος και σκοπός της Κύπρου θα πρέπει να είναι πρώτα ο περιορισμός των επιπτώσεων από τo Brexit και στη συνέχεια η διατήρηση των καλών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Βρετανία, ώστε να συνεχίσει το σημερινό πλαίσιο διμερών συναλλαγών. Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι μέσα από το Brexit δημιουργούνται και νέες ευκαιρίες για την Κύπρο.

Με νηφαλιότητα και αναλόγως των εξελίξεων

Συμφωνείτε με τις επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν φρόντισε να προλάβει τις εξελίξεις και ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες, θετικές και αρνητικές, από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ; Πώς κατά την άποψή σας μπορούσε να προετοιμασθεί;


Εμείς ως ΚΕΒΕ δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη. Μέχρι και σήμερα τίποτε δεν έχει διασαφηνιστεί σε σχέση με το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, καθώς αυτές εν πολλοίς θα εξαρτηθούν και από την τελική μορφή που θα έχει αυτή η σχέση. Επομένως, όλοι οφείλουμε να χειριστούμε το ζήτημα με νηφαλιότητα. Εμείς εισηγούμαστε, όπως προανέφερα, να συσταθεί μια επιτελική ομάδα συνεργασίας μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξετάσει τις συνέπειες και να θέσει επί τάπητος σχετικές δράσεις. Εφόσον προκύπτουν νέα δεδομένα θα σχεδιάζεται και η ανάλογη πολιτική για να ακολουθηθεί. Το ΚΕΒΕ θα συνομιλήσει με τους αρμοδίους από όλους τους κλάδους της οικονομίας που εκπροσωπεί και στη βάση αυτή θα καταρτίσει τις επόμενες ενέργειές του.

Τουρισμός και εμπόριο

Ποιος κατά την άποψή σας τομέας της κυπριακής οικονομίας θα έχει τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας και γιατί; Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις έστω και τώρα οι οποίες θα μειώσουν τις επιπτώσεις;


Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το ΗΒ είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου, που αντιπροσωπεύει το 9% των εισαγωγών και το 7% των εξαγωγών της. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εισαγωγή δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων θα είναι επιζήμια. Αλλά και ο τουρισμός είναι ένας τομέας τον οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε, καθώς πέρσι το 40% των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο προέρχονταν από το ΗΒ, ενώ και τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες ξεπέρασαν το 35% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό. Οι άμεσες συνέπειες για τον τουρισμό προκύπτουν από τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ ενώ, μελλοντικά, προβλήματα θα προκύψουν και από τις τυχόν απαιτήσεις για θεωρήσεις διαβατηρίων που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή από την ΕΕ, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν για τους επισκέπτες του ΗΒ προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το φορολογικό καθεστώς

Άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι να μη διασαλευθεί το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου από τυχόν αλλαγές που συζητούνται στην ΕΕ και τις οποίες, μαζί με τη Βρετανία και τη Μάλτα, αποτρέπαμε. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούμε από κοντά τα θέματα των Κυπρίων φοιτητών και των εργαζομένων στη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών που ζουν ή εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο, ώστε να συμβάλουμε, στον βαθμό που μπορούμε, στην αντιμετώπιση και αυτών των προβλημάτων.