Οι στόχοι της Τουρκίας είναι πάντα οι ίδιοι. Τώρα έχει τον έλεγχο τμήματος του εδάφους της Κ.Δ. και επιδιώκει έλεγχο της ΑΟΖ της Κ.Δ. Για τούτο επιδιώκει μια λύση που να νομιμοποιεί την παράνομη κατοχή και το δικαίωμα μέσω των Τουρκοκυπρίων επί της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της Κ.Δ.
Η Τουρκία ήταν εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυρίζεται ότι είχε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης για προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτός ο ρόλος, που ισχυρίζονται ότι αναγνώριζε στην Τουρκία η συνθήκη εγγυήσεως και η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρείται η αιτία της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Για τούτο η κατάργηση των εγγυήσεων θεωρείται ως κόκκινη γραμμή. Και το ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν χρειάζεται εγγυήσεις, που αποτελούν εφιάλτη για την πλευρά μας.
Πιστεύω ότι οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας δεν ήταν ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή της τουρκικής εισβολής. Αιτία της τουρκικής εισβολής υπήρξε η επεκτατική πολιτική και ο διαχρονικός στόχος της Τουρκίας για επανάκτηση της Κύπρου. Αφορμή για διενέργεια της εισβολής ήταν το προδοτικό πραξικόπημα, που έδωσε στην Τουρκία τη δικαιολογία της εισβολής, για να αποκαταστήσει, δήθεν, τη συνταγματική τάξη και να προστατεύσει, δήθεν, τους Τουρκοκύπριους, που δεν κινδύνευαν. Φυσικά η Τουρκία δεν ενδιαφερόταν για τη συνταγματική τάξη. Όταν αυτή αποκαταστάθηκε, η Τουρκία συνέχισε την κατοχή του τμήματος που κατέλαβε και που ήταν ο πραγματικός της στόχος.
Οι στόχοι της Τουρκίας είναι πάντα οι ίδιοι. Τώρα έχει τον έλεγχο τμήματος του εδάφους της Κ.Δ. και επιδιώκει έλεγχο της ΑΟΖ της Κ.Δ. Για τούτο επιδιώκει μια λύση που να νομιμοποιεί την παράνομη κατοχή και το δικαίωμα μέσω των Τουρκοκυπρίων επί της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της Κ.Δ. Έτσι η μεν Τουρκία δηλώνει ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες ως μέρος της λύσης. Και η δική μας πλευρά θέτει ως κόκκινη γραμμή την κατάργηση των εγγυήσεων.
Ο ΠτΔ διακηρύσσει παντού την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από «εκεί που έμειναν». Και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται μια προεργασία με συνεννοήσεις Ελλάδας - Τουρκίας για προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, φυσικά χωρίς την παρουσία της Κ.Δ. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι στις νέες διαβουλεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας θα πεισθεί η Τουρκία να αποδεχτεί κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων. Έτσι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τελική λύση.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας, εκτός από το απαράδεκτο των εγγυήσεων σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα. Η Κύπρος θα αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η Τουρκία βρίσκεται μόνο 40 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, έχει τον αναγκαίο αποβατικό στόλο και μπορεί σε μερικές ώρες να στείλει και πάλι στρατεύματα στην Κύπρο, είτε είναι εγγυήτρια δύναμη είτε όχι.
Αφορμή και δικαιολογία μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει, εφόσον θα ελέγχει πλήρως το τουρκοκυπριακό κρατίδιο. Η δικαιολογία μπορεί να είναι ακόμα και πρόσκληση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Κανένας δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να εισβάλει ξανά στην Κύπρο. Και η Τουρκία δεν θα εισβάλει, όχι αν δεν είναι εγγυήτρια δύναμη, αλλά μόνο αν φοβάται να επέμβει, διότι θα είναι δυνατή η απόκρουση της εισβολής.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, μετά τις εκλογές, στις επαφές Ελλάδας - Τουρκίας για προετοιμασία μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης, με απούσα την Κ.Δ. η Τουρκία σε κάποιο στάδιο να αποδεχτεί κατάργηση των άχρηστων γι' αυτήν εγγυήσεων. Έτσι θα διατυμπανίσει διεθνώς ότι είναι διαλλακτική και έχει κάμει τη μεγάλη υποχώρηση για τη λύση. Και τότε όλοι οι δαίμονες θα πέσουν πάνω μας και θα ενεργοποιήσουν τις παραχωρήσεις Αναστασιάδη στην εσωτερική πτυχή. Δηλαδή, εκ περιτροπής προεδρία, δικαίωμα ΒΕΤΟ, δικαίωμα ιδιοκτησίας των περιουσιών μας στους σφετεριστές, δικαίωμα διακίνησης και εγκατάστασης Τούρκων υπηκόων, παραμονή των εποίκων και αποδοχή απαράδεκτων εδαφικών προσαρμογών.
Δέχεται κανείς να αποδεχτούμε αυτές τις παραχωρήσεις, για να δεχθεί η Τουρκία κατάργηση των εγγυήσεων και να πάρει τα στρατεύματά της 40 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές μας; Πάλι θα είναι έτοιμα για επέμβαση στην ΑΟΖ και για πραγματοποίηση του στόχου που έθεσε το 1955 ο Νιχάτ Ερίμ. Ο επόμενος στόχος της Τουρκίας είναι η κατάργηση της Κ.Δ.
Η κατάργηση των εγγυήσεων είναι ουτοπία και όχι πανάκεια. Η ασφάλεια για την ειρήνη και το μέλλον είναι το περιεχόμενο και οι πρόνοιες της λύσης και η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους κατοίκους.