Όπως σχεδόν όλα τα είδη εκπαίδευσης, έτσι και η μουσική εκπαίδευση και εκμάθηση έχουν μια μακρόχρονη δημιουργική πορεία. Πολλά παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή να τραγουδούν πριν να κλείσουν τα 10 τους χρόνια. Τα παιδιά δεν ξέρουν στο πρώτο τους μάθημα μουσικής πόσο σκληρή δουλειά χρειάζεται και πόσες ώρες πρέπει να αφιερώσουν στην εκμάθηση της μουσικής, για να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, όπως αυτό που έχουν οι αγαπημένοι τους μουσικοί.
Σίγουρα το να μάθεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο ή να τραγουδάς όπως έναν μεγάλο μουσικό ή τραγουδιστή είναι μακροχρόνιοι στόχοι και για να τους πετύχεις πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου επιτεύξιμους βραχυπρόθεσμους στόχους. Σε αυτό το σημείο παίζει ρόλο η συμμετοχή των γονέων στην εκμάθηση της μουσικής από τα παιδιά τους. Ο γονέας βρίσκεται εκεί για να καθοδηγήσει το παιδί του στον σωστό δρόμο και έχει τη δύναμη να επηρεάσει θετικά και να το βοηθήσει να έχει κίνητρο για να πετύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους του αλλά και τους μακροχρόνιους.
Για να φτάσει ένα παιδί ψηλά στη μουσική πρέπει να υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ γονέων, μαθητών και δασκάλων. Ο ρόλος του δασκάλου μουσικής μοιάζει πολύ με αυτόν του προπονητή ενός αθλητή: Ο δάσκαλος περιμένει να δει πόση προσπάθεια και δουλειά κάνει το παιδί εκτός τις ώρες του μαθήματος που περνούν μαζί, για να προσδιορίσει πόσο προχωράει ο μαθητής και τι άλλο μπορεί να κερδίσει στη συνέχεια ή στο μέλλον. Η εκμάθηση δεν σταματάει μόλις τελειώσει το εβδομαδιαίο μάθημα μουσικής. Κατά την άποψή μου, η περισσότερη δουλειά γίνεται τις ώρες που ο μαθητής εξασκείται μόνος του: Η σωστή εξάσκηση φέρνει καλά αποτελέσματα και τα καλά αποτελέσματα βοηθούν στο να γίνει ένας μαθητής καλύτερος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία εκμάθησης της μουσικής, αφού μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά τους μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρον τη μουσική τους εκπαίδευση. Πολλοί γονείς συνήθως πιστεύουν πως δεν μπορούν να βοηθήσουν γιατί δεν είναι μουσικοί ή απλώς δεν ξέρουν τίποτα για τη μουσική εκπαίδευση. Όμως υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν:
· Να γίνουν ακροατές: Όταν μαθαίνει το παιδί να παίζει κάποιο μουσικό όργανο, αυτόματα μαθαίνει πώς να γίνεται ερμηνευτής, για παράδειγμα να βγαίνει πάνω σε μια σκηνή και να παίζει μπροστά από ένα κοινό. Πρόσεξα από τους μαθητές μου πως είναι πολύ σημαντικό γι' αυτούς να παίξουν μπροστά από τους γονείς τους αυτά που έμαθαν. Δεν δίνει μόνο χαρά στα παιδιά όταν θα ακούσουν ένα μεγάλο «Μπράβο!» αλλά τους δίνει και το κίνητρο να συνεχίσουν να δουλεύουν και να παραμείνουν ενθουσιασμένα για τη μουσική. Επίσης η ερμηνεία μπροστά από τους γονείς μπορεί να δώσει στα παιδιά την αυτοπεποίθηση για να παίζουν μπροστά σε κοινό.
· Να συμμετέχουν στην εξάσκηση: Όπως στο σχολείο ή σε άλλα μαθήματα, έτσι και στη μουσική οι γονείς δεν μπορούν να μάθουν κάτι στη θέση του παιδιού τους όσο και να το θέλουν μερικές φορές. Όμως όταν το παιδί σού δείχνει συχνά τις εργασίες του που έχει για το σπίτι (στη μουσική αυτό μπορεί να είναι η εξάσκηση ενός κομματιού ή ασκήσεις πάνω στη θεωρία της μουσικής) μπορείς να το βοηθήσεις να θέσει στόχους που για να τους πετύχει πρέπει να οργανώσει το διάβασμά του, να έχει ένα καλό πλάνο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει. Όταν το κάνουν αυτό οι γονείς μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους τη σημαντική επιδεξιότητα τού να εξασκούνται και να μαθαίνουν μόνα τους.
· Να είναι υπομονετικοί: Το κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του τρόπο και με τη δική του ταχύτητα. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εξασκούνται καλά στο μουσικό τους όργανο γιατί, όπως με πολλά άλλα μαθήματα, η ποιότητα της εξάσκησης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Είναι φυσικό πως μερικές φορές η πρόοδος θα συμβαίνει πολύ αργά, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι γρήγορη. Οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν το παιδί τους κατά τη διάρκεια της προόδου τους και να του μάθουν την αξία της υπομονής και της επιμονής.
· Να επικοινωνούν με τον δάσκαλο: Η επικοινωνία μεταξύ γονέα και δασκάλου είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που θα συμβάλουν στο να πετύχει το παιδί. Είναι σημαντικό οι γονείς να θυμούνται πως ο δάσκαλος είναι ο άνθρωπος ο οποίος βοηθά τον μαθητή άμεσα. Από τον δάσκαλο μπορούν και οι ίδιοι οι γονείς να βοηθηθούν καθώς είναι ο άνθρωπος που ασχολείται άμεσα με τον μαθητή στο θέμα της μουσικής και ξέρει τι χρειάζεται για να προχωρήσει στον σωστό δρόμο. Οι δάσκαλοι της μουσικής βρίσκονται πάντα εκεί για να βοηθήσουν όταν υπάρχουν δυσκολίες, ούτως ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να τις ξεπεράσουν και να πετύχουν σαν μικροί μουσικοί και ερμηνευτές.
Οι γονείς δεν πρέπει να είναι μεγάλοι μουσικοί ή καλλιτέχνες για να συμμετάσχουν στη μουσική εκμάθηση των παιδιών τους. Όπως φαίνεται πιο πάνω, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν και να πετύχουν στη μουσική. Τέλος, τα παιδιά πάντα θα ζητούν την προσοχή από τους γύρω τους και πρέπει δάσκαλοι και γονείς να τους σπρώχνουμε προς το καλύτερο με πολλή στήριξη και αγάπη για όσα κάνουν.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΟΪΖΟΥ
Ba Music (University of East Anglia), MMus Music Education (Boston University)
Μπορείτε να τη βρείτε στο Εργαστήρι Μουσικής και Δημιουργικής Έκφρασης «Μουσουργία» στη Λευκωσία.
Email: musurgia-workshop@hotmail.com. Τηλ: 99110016